Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

November 4: Megemlékezések a nemzeti emléknapon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján.
A központi megemlékezések sora vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a budapesti Terror Háza Múzeumnál, az áldozatok falánál egész nap el lehet helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

A fővárosban, az Új Köztemető 301-es parcellájánál egész nap várják mindazokat, akik kegyeletüket kívánják leróni áldozatok sírjánál.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának megemlékezésén, a Kiscelli kastély főbejáratánál Varga Mihály tárca nélküli miniszter mond beszédet. A XXI. kerületben, a Görgey téren felavatják a magyar szabadság és függetlenség mártírjai tiszteletére állított emlékművet.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a soroksári Juta-dombon megkoszorúzza az 1956-os emlékművet. A XVIII. kerületi Hargita téren 15 órakor átadják 1956-os emlékművet, amely a kerületi önkormányzat kezdeményezésére, a Terror Háza Múzeum kutató munkája és F. Kovács Attila Kossuth-díjas művész koncepciója alapján készült el. Itt köszöntőt mond Ughy Attila polgármester és Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója.

Megemlékezés lesz a fővárosi Fiumei úti sírkert 21-es parcellájánál: az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművénél koszorúzást tartanak. A Kisfogház emlékhelynél koszorúzási ünnepség lesz, beszédet mond Kovács Róbert X. kerületi polgármester.

A Terror Háza Múzeumban délután Gyarmati Dezső, az 1956. évi olimpiai vízilabda-válogatott tagja, Regéczy-Nagy László ezredes, a Bibó-per vádlottja, a Történelmi Igazságtétel Bizottság elnöke, valamint Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens idézi fel az 1956. évi forradalom és az azt követő megtorlás eseményeit.

A Mátyás-templomban az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából az elesettek és a megtorlás áldozatai emlékére tartanak szentmisét.

A Szerb Köztársaság budapesti nagykövetsége és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete közösen emlékezik meg arról, hogy 56 évvel ezelőtt az akkori Jugoszlávia Nagy Imrének és a mellette kitartó politikusoknak, valamint családjaiknak menedéket adott. Az ennek kapcsán áldozatul esett sajtóattasé, Milenko Milovanov előtt is fejet hajtanak a részt vevők.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat megemlékezésén Wittner Mária 56-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője mond beszédet.

A miskolc-belvárosi görög katolikus templomban az 1956-os forradalom 56. évfordulója emlékére ökumenikus istentisztelet tartanak.

Szegeden Nagy Imre szobránál tartanak megemlékezést, Orbán Imre történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője mond beszédet. A Dóm téren, a Magyar Pieta 1956 címet viselő szobornál tartanak megemlékezést és koszorúzást.

Keszthelyen a Szent Miklós temetőben tartják a városi megemlékezést az 1956-os forradalom leverésének évfordulója alkalmából. Beszédet mond Ruzsics Ferenc polgármester.

A hatvani önkormányzat a Mártírok terén közös főhajtással és gyertyagyújtással emlékezik.

Budapesten este hat órakor a Kossuth téren őrlángra állítják a forradalom lángját az 1956-os emlékműnél, és mécseseket is gyújtanak.

A nemzeti emléknapon programját az este hét órakor kezdődő emlékkoncert zárja a budapesti Szent István-bazilikában, a MÁV Szimfonikusok előadásában Beethoven Eroica című szimfóniája hangzik el. Az eseményen részt vesznek az állami protokoll képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület tagjai és az 56-os szervezetek képviselői.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden az államadósság okai és az iskolák államosítása

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten. Tovább olvasom