Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Novembertől jön az európai egészségbiztosítási kártya

Novembertől európai egészségbiztosítási kártya váltja fel a jelenleg az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban egészségügyi ellátásra jogosító E111-es nyomtatványt – jelentette be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója.
Kiss József elmondta, hogy az igazolvány ugyanarra jogosít majd, mint a papír alapú dokumentum, de 90 nap helyett egy évig, nyugdíjasok és fiatalkorúak esetében pedig három évig lesz érvényes – írja a Népszava. Nem változik az a szabály sem, hogy turistaként továbbra is 90 napig lehet majd megszakítás nélkül az unióban tartózkodni, a betegkártyát azonban nem kell kiutazás előtt megújítani. A plasztiklapot - csakúgy mint az E111-es nyomtatványt - azok kaphatják majd meg, akik járulékfizetés vagy más jogcímen jogosultak ez ellátásra.

A kártya előnye ugyanakkor, hogy az unió minden tagállamában egységes formátumú, így a külföldi szolgáltatók könnyebben felismerik. A plasztiklap továbbra is az országuk társadalombiztosítójával szerződésben álló szolgáltatóknál, orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosít. A főigazgató kiemelte, hogy a kártyát díjmentesen állítják ki, igényléséhez továbbra is szükség lesz egy személyazonosító igazolványra, a TAJ számra és a jogosultságot igazoló dokumentumra. Az E111-es nyomtatvánnyal szemben azonban postán nem igényelhető, a plasztiklapot az igénylőnek személyesen kell átvennie.

Az OEP főigazgató-helyettese elmondta, hogy a kártyát kérelem esetén a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak adják ki. Király Gyula hozzátette, hogy 2008-tól az uniós kártya a TAJ-kártyát is helyettesíti majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

bécsi torna

kézilabda

Csütörtökig Tatán edzőtáborozik a magyar férfiválogatott, amely… Tovább olvasom