Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nulladikban kezdenék az általános iskolát a későn érő gyerekek

Ma még nyolcévesen is járnak gyermekek óvodába, ennek elejét kell venni Hoffmann Rózsa szerint.
Az óvodapedagógusok egyértelmű döntése, hogy a hetedik életév betöltése után a gyermeket be kell íratni az iskolába - mondta Hoffman Rózsa az m1 Ma Reggel című műsorában. Ma még 8 évesen is vannak gyerekek az óvodában, ami nem jó a kisebbeknek és nem jó az iskoláskorú gyereknek sem – tette hozzá.

Akik nem iskolaérettek hétévesen, azok egy nulladik évfolyamba kerülhetnek, ahol hozzászoknak a csengőhöz, iskolapadhoz. Hoffmann Rózsa szerint elsődleges szempont, hogy kis csoportban (4-8 fő), egyéni program szerint működjenek ezek az osztályok. A gyermekek itt elsajátíthatják azokat a képességeket, amivel már be tudnak illeszkedni egy általános iskolába.

A törvény csak utat nyit a kezdeményezésnek, nem jelenti azt, hogy 2011-ben életbe is lép – mondta az oktatási államtitkár. Ami az eddigiekben jellemző volt és továbbra is érvényben marad az az, hogy a gyermekek iskolaérettségéről ezután is óvónők és szakemberek döntenek majd - írta a Hirado.hu.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. bambinaXX 2010. december 06. 23:48
  „Ovisok közt hülyén néz ki egy "napközis".

  Szerintem viszont nagyban megkönnyítené a beilleszkedést az iskolába (mindenkinek), ha hagynák a gyerekeket 6 éves kortól iskolába járni - DE! nem ezzel a poroszos gyötrelemmel, ami ma megy...
  pl. angol iskolákban nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek motiválására: játékos foglalkozásokra, hasznos ismeretanyag gyűjtésére, tornára - nem kényszerítik az elsősöket 45percig a padba, nem adnak fel otthon megoldandó házifeladatot.. és ölik ki belőlük a tudásvágyat. Szörnyű ami itthon van: decemberben már írni kell az összes nagybetűt stb. - persze, hogy sokan lemaradnak, ha nincs idő a tudás elmélyítésére, pedig az alapok a legfontosabbak.”
 • 27. macs 2010. december 06. 23:35
  „iskolaéretlenségnek helyesen iskolaérettlenségnek.”
 • 26. macs 2010. december 06. 23:33
  „Bocsi, de mi a pontos definiciója az iskolaéretlenségnek?
  Ez a 0. osztály megint egy lehetőség arra, hogy gyerekeket megbélyegezzünk. Miért nem maradhat az óviban? Marad egy évet és ott foglalkoznak vele kiscsoportban, személyreszólóan. Ennyi. Nincs bélyeg a gyereken, ovis volt és passz.
  Mi van azzal a gyerekkel, aki szellemileg érett, de fizikailag gyenge? Mi van azzal, aki unja a foglalkozásokat és mocorog, beszélget? Könnyű a gyerkek felett pálcát törni, de érdemes figyelni pl. az értekezleteken hányan unják az egészet és csetelnek a telefonon, oxoznak a papirlapon, folytassam? Őket is a 0. osztályba kell küldeni?
  Nem tetszik HR hozzáállása a gyerekekhez. Durván fogalmazva fegyelmezett papagájokra vágyik, akikkel a legminimálisabb erőfeszítéssel maximális sikereket lehet elérni.”
 • 25. mazsolaszolo 2010. december 06. 21:12
  „Ez bizony igaz: óriási károkat okoz az a személyiségben, hogy egy "későn érő" gyereket nyolc évesen az ötévesek vagy hatévesek közé sorolnak. Egyébként, a testileg későn érő gyerek általában igen fejlett mentálisan, úgyhogy fölösleges hisztikélni. A mentálisan "későn érő" pedig nyolcévesen sem lesz okosabb az ötéveskori önmagánál, merthogy az IQ tipikusan veleszületett, és egész életen át végigkíséri az embert (kivéve a szellemi leépüléseket).
  Én azt gondolom, hogy emögött is a nagyon durva magyar anyai mentalitás áll (és nagyon kevés a kivétel): nem engedik leválni a gyereket, túlóvás címén gyakorlatilag visszalökik a már meghalodott pszichés életszakaszba.

  Ha egy Forrest Gump járhatott hatévesen iskolába, akkor azt gondolom, hogy járhat mindenki más is.”
 • 24. Konrad 2010. december 06. 21:07
  „lidocain, mit tudsz te a vegyes csoportokról? Komolyan kérdezem. Járt oda gyereked, vagy te magad? Szívesen mesélek a megoldás előnyeiről/hátrányairól, bár ez utóbbiból kevés van :)”
 • 23. lidocain 2010. december 06. 19:30
  „szerintem meg egyszerűen meg kellene szüntetni a vegyes csoportokat. egy 3 éves nyilvánvalóan nem ugyanazt a figyelmet és foglalkozást igényli mint egy 6-7 éves.”
 • 22. szeti 2010. december 06. 18:21
  „ez tök jó, örülök neki. kérdés, hogy nem lesz-e ebből is az, hogy a 4-8 fő szépen lassan 20-30-ra növekszik. remélem a legjobbakat.”
 • 21. szentmiki 2010. december 06. 16:19
  „most esett le, 0.-ban akárhányszor bukhata pulya,0 szor 0 az nulla.Legfeljebb innen megy gyesre vagy rokinyugdíjba.A jogsihoz sem kell már az írni olvasni tudás, a postás pedig megmutatja hova karcolja a zikszet”
 • 20. szilléri 2010. december 06. 15:04
  „Jut eszembe ! A Mézga család klasszikus rajzfilmben is volt ilyen eset !
  Máris szomszéd !
  Aladár !!!!!!!!!!
  Javítsd ki a j - ly -ra !

  Tartozom két sörrel !

  Kérd ki a Rollingba ! Talán van hitelem !

  Egymásközt ! Aladár vagyok ! Tíz sörig ponzorálom !!!!!!!!!!!!”
 • 19. szilléri 2010. december 06. 14:58
  „12. hozzászólás igazságkereső 2010.12.06. 12:08
  b-meg igazad van !!!!!!!!!

  Tudod! A mi korunkban a megkezdett akció is találatnak számít!

  Végül is én csak az elfojtott freudi abverzioimat élem ki a csssseten!

  Ja ! Meg nem nagy a hajtás cégnél !

  A helyesírási hibák kiszűrésének praktikus megoldása a jobb felső 3-as gomb !

  Amúgy ! Tökre igazad van !”
 • 18. Konrad 2010. december 06. 14:20
  „vári: a mostani változtatási javaslat már a 7 éveseket sem engedné. Ezért írom, hogy a jó dolgokat is kidobják. Szerintem az ilyen dolgot fölösleges ennyire központilag szabályozni, minden gyerek más, minden gyerek egyedi. Indivídum, hogy ne mondjam. Értem én, hogy pont ez zavarja a neokonzervatívokat, de engem meg az zavar, amit ők ámokfutnak. Egyébként én 29 évesen fejeztem be végül az egyetemet, és köszönöm jól megvagyok :)

  szentmiki: csak most ugye nem ez történik...”
 • 17. jozko 2010. december 06. 12:36
  „hát...

  "dudva marad a dudva közt az ananász..."”
 • 16. szentmiki 2010. december 06. 12:32
  „Konrad, nem is irtam, hogy CSAK, amúgy teljesen igazad van, CSAK szakmai alapon szabad változtatni, nem politikain”
 • 15. vári 2010. december 06. 12:28
  „Konrad

  "A nagyobbik lányom nem 3, hanem 4 évig járt az oviba."

  Vagyis hétévesen ment iskolába. Nem?
  Itt meg nyolcévesekről van szó.
  Gondoljunk bele: az, aki nyolcévesen megy iskolába, húszévesen érettségizik. Tegyük fel, hogy tovább akar tanulni, de csak másodjára veszik fel az egyetemre. Ekkor már 21 éves. Legkorábban 26 évesen végez.
  Nem mintha ez tragédia lenne, de annak, aki 23 évesen végez, 3 év előnye van az önállósodásban, karrierépítésben, a jövője megalapozásában.”
 • 14. Konrad 2010. december 06. 12:21
  „szentmiki: nem CSAK cigányokról van szó. Elbaszott politikai-ideológiai okokból akarják megváltoztatni a rendszert, és így a jó dolgokat is ki akarják dobni. Lehet ezzel egyetérteni, de ne várd, hogy tapsikoljak miatta. Ez így baromság, és a KDNP egyébként is egy múltban élő, szakértelmet nyomokban tartalmazó pártszerű izé...”
 • 13. szentmiki 2010. december 06. 12:17
  „xene, 1- attól, hogy nem mersz beszélni róla, igenis túlnyomó többségében romákról van szó;
  2- ha a szülők otthon nevelnék a csemetéjüket, -mondanám rögtön a példamutatást-
  a bölcsiben az oviban az iskolában dolgozók megbecsülésben, SZÍVBŐL tennék a dolgukat,
  már nem lenne ekkora a probléma
  3- speciális nevelést igénylő gyerekeknek pedig vannak iskolák szerte kis Hazánkban”
 • 12. igazságkereső 2010. december 06. 12:08
  „#11. szilléri!Igen, látszik,hogy az egyetem helyett a szemközti Sopianae sörözőbe jártál,mert azt a szót,hogy "hűjeség" helyesen így írjuk: hülyeség azaz rövid ü-vel és ly-al!!”
 • 11. szilléri 2010. december 06. 11:56
  „A nulladik osztály nem hűjeség !
  Egy évig jártam a Marx Károly Közgazdasági Egyetem nulladik évfolyama helyett ( alatt) a z egyetemmel szemközti Sopianae sörözőbe.
  Kaja, pia csajok!
  Nem is lettem közgazdász !”
 • 10. szilléri 2010. december 06. 11:51
  „Én későn érő típus vagyok !
  Évente 100 - 120 000 Ft-ba kerül a kötelező kreditek megszerzése.
  Abban az esetben ha 14 éves koromban szakmunkásképzőbe íratott volna jó apám pl. 6kiló- és nő lennék már rég ,,kis nyugdíjas" lehetnék.

  Mi a francnak az a sok tanulás !

  Boldogak a lelki szegények mert övék a mennyek országa!”
 • 9. xene@freemail.hu 2010. december 06. 11:45
  „5. hozzászólás SZERINTEM 2010.12.06. 10:49
  Bocsáss meg, de nagyon nehéz elhinni rólad, hogy Te iskola közelében jártál az elmúlt 20 évben!
  Itt nem elsősorban a romákról van szó, de látom egyesek már nem bírják ki, hogy tele ne fröcsögjék velük a topicot! Ezt tudom nem Te írtad....de akkor is muszáj megemlíteni!
  Sajnos a mai gyerkőcökkel sok gond van. A szülők azt hiszik, hogy a csemetéjük egy szuper-tehetség, vele ugye nem lehet gond. Na igen, de ma olyan gyerekek kerülnek be az iskolába, akik a feneküket nem tudják kitörölni, szopizzák az ujjukat, neveletlenek, trehányak stb.
  Ha ezek a nem túl iskolaérett kicsik bekerülnek a suliba, le fognak maradni a tanulás terén. Jönnek majd a pofonok szép sorjában...ja, és 1. osztályban nem lehet buktatni, csak szülői engedéllyel. Ha valakinek az alapok hiányoznak másodikba úgy kerül, hogy nem tudja az elsős anyagot! Második osztályban nem ér rá a tanár ismételni, mert ugye meg kell tanítani az új anyagot.
  Még ha csak 7-8 diákból is állna az osztály, ugye nem nehéz elképzelni, eltérő képességűek a gyerekek!
  Van, aki elsőre megért mindent...van akinek még huszadjára sem megy a dolog....ilyenkor az okos gyerek, akivel lehetne tovább haladni már unatkozik....Az ő jogaik nem sérülnek?
  Sajnos tényleg egyre gyengébb képességűek ma a diákok. A szülők sem törődnek velük...ott a tv, számítógép stb. Ha meg baj van, mindig a pedagógus a hibás :).

  Tehát nem az iskolatáska súlyával, meg a helyben üléssel van a gond.
  Bár megjegyzem, valakinek a 20 perces helyben ülés is problémát okoz....

  Ja, és hab a tortán, hogy mivel egységesített oktatás van, szellemileg sérült, fogyatékos gyerek is bekerülhet egy osztályba...nem vicc! Mivel ugye nincsenek speciális iskolák, ezért őket is a normális iskolákba küldik....tehát előfordulhat, hogy egy látáskárosult ill. autista gyerek is bekerül a suliba....
  Ugye milyen könnyű tanítani?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsmani javaslat a szabálysértési törvény módosítására

Budapest - Szabó Máté ombudsman vasárnapi közleménye a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe… Tovább olvasom