Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nulláról kellene indulni

„ A megyei költségvetés hibája nem az, hogy 170 millió forint hitelt kell felvenni. Nagyobb gond a felületes tervezés, és nem elegáns az sem, hogy ilyen helyzetben autóvásárlásra költ az önkormányzat” – mondta szerdán Hordós István.
Az MSZP megyei frakcióvezetője szerint nulla alapú költségvetésre lenne szükség. A megyei közgyűlés holnap tárgyalja a 2003-as költségvetést, amelyről a szocialista frakció vezetője, Hordós István tartott tegnap sajtótájékoztatót. „Az MSZP álláspontja szerint – mondta – a 170 millió forintos hitelfelvételt nem kell túldimenzionálni, hiszen nem az jelenti az alapvető problémát. Sokkal nagyobb gond a felületes tervezés." Hordós erre két példát hozott az elmúlt évből: a saját bevétel összege 2002-ben 600 millió forinttal lett több a tervezettnél (ez 41 százalékos eltérés), az összes kiadás pedig 3,5 milliárddal haladta meg az előzetes számokat (29 százalékos különbség). „Az alig egy százalékot jelentő 170 millió forintos hiány éppen ezért nem jelentős. Ahhoz azonban, hogy az előbb említett, 30–40 százalékot meghaladó különbségeket meg tudjuk szüntetni, nulla alapú költségvetést kellene készíteni. Vagyis ahelyett, hogy az évek óta magunk előtt görgetett problémákat továbbvinnénk, egyszer azt kellene mondani, hogy ez a nulla – vagyis a kiindulási pont –, és mostantól mindent ehhez mérünk. Így nem lehetne kijátszani az ellenőrzéseket sem."

Hordós mindazonáltal üdvözölte azt az elképzelést, hogy a megyei intézményeket és a hivatalt átvilágítják. Nem értett azonban egyet azzal, hogy ilyen helyzetben az önkormányzati vezetőknek autókat vásároltak 13 millió forintért. Azt is rossz döntésnek nevezte, hogy a hiány mérséklésére a megyei alapoktól vontak el pénzt. Hordós szerint meg kellett volna fontolni frakciótársa, Fülöp József 13 pontból álló módosító javaslatcsomagját – amely a 170 millió forintos hiányra fedezetet talált –, ahelyett, hogy azt már a bizottsági üléseken a jobboldal lesöpörje az asztalról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frenák Pál újra a Trafóban

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében láthatja a közönség Frenák Pál társulatának legújabb… Tovább olvasom