Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

NVI: működőképes a választási rendszer

Az Index azt írta, "becsődölt a milliárdos értékű választási rendszer", összeomlott a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat.
A nemzeti választási rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait – közölte a Nemzeti Választási Iroda szerdán.

Az MTI azért kereste meg az NVI-t, mert az Index azt írta: "becsődölt a milliárdos értékű választási rendszer", összeomlott a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat. Az Index azt írta, a fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszerrel használatával próbálják megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat.

Az NVI közleményében emlékeztetett, arra, hogy az idei négy választáshoz (országgyűlési, európai parlamenti, önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati) az NVI az eddigi választásokkal teljesen megegyező módon biztosítja a területi végpontok számára a már korábban kiépített anyakönyvi szolgáltató alrendszert, valamint az okmányirodai hálózatot és a hozzá kapcsolódó egyéb informatikai eszközparkot. Az említett két informatikai infrastruktúra – ahogy az eddigi választások során minden esetben – kiegészítő jelleggel lát el választási feladatokat.

"A négyévente sorra kerülő választások sorában most először épül ki az eddigi infrastruktúrákat kiegészítő új hálózat és először kapnak választási célra szánt további munkaállomásokat a választási irodák" – közölte az NVI.

Mint írták, a jogszabály kimondja, hogy az öt vagy kevesebb szavazókörrel rendelkező településeknek eleve az anyakönyvi szolgáltató alrendszeren kell elvégezniük a választási feladatokat, de kérelem alapján – amire több példa volt az elmúlt hónapokban – az NVI elnöke jóváhagyhatja, hogy ennél nagyobb települések is ezen a hálózaton végezzék el választási feladataikat.

Az újonnan kiépítendő rendszert a végponti települések fokozatosan veszik igénybe. A 2011 végén megszűnt Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat helyett létrehozott biztonságosabb és nagyobb kapacitású hálózatba, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatba integrált végpontokat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. már kivétel nélkül kiépítette az új helyszínekre – hangsúlyozta az NVI.

Hozzátették: az elmúlt három évben fontos módosulások történtek a választási rendszerben. Az egyik legfontosabb az új jogszabályok hatályba lépése, "ami jelentős igazgatási és informatikai feladatokat okozott". A választási jogszabályok módosulásait az igazgatási feladatokon kívül informatikai alkalmazásokkal is "le kellett követni" – írták.

Az NVI hangsúlyozta, hogy a nemzeti választási rendszer működőképes, és ennek megfelelően látja el a választási folyamatból származó újabb és újabb feladatait. "Ezt jól bizonyítja, hogy egy nap alatt 2600 jelöltbejelentést fogadott a rendszer, több mint 360 ezer ajánlóív kiadására került sor a közreműködésével" – írták.

Az NVI honlapján, a www.valasztas.hu-n folyamatosan nyomon követhető a jelöltállítás aktuális állása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a Patkós-Cassa ügy gyanúsítottját

A cég viszonteladóként több száz megrendelőtől vett át előleget online pénztárgépekre, a kereskedők azonban a gépet nem kapták meg. Tovább olvasom