Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Nyakunkon a nyár- jótanácsok külföldre utazóknak

A légi forgalomban 430, közúton, vasúton és hajón pedig 300 euró a vámmentes értékhatár. Cigarettából 800 szálat, tömény szeszesitalokból 10 litert lehet behozni. A házikedvencek állatútlevéllel utazhatnak.
Egyre többen készülnek a külföldi nyaralásra, de sokan nem tudják, mit és mennyit vihetnek magukkal, vagy hozhatnak haza az utazásról. Ha valaki az unión belülre tervezi a nyaralást, akkor kicsit könnyebb a dolga, ugyanis csak a jövedéki termékekre, például a cigarettára, szeszesitalokra kell odafigyelnie, ezeknél vannak csak megkötések. A közösségen kívülre tervezett utazás esetén más a helyzet. Odafelé fontos előre megtudni, hogy az adott országban milyen szabályok érvényesek a bevitelre, míg hazafelé a jövedéki termékeken túl, minden másra is a légi forgalomban 430, közúton, vasúton és hajón pedig 300 euró a vámmentes értékhatár - derül ki a Vám és Pénzügyőrség szombati közleményéből.

Az Európai Unión belül, kereskedelmi mennyiségnek minősül cigarettából az összesen 800 szálat, szivarból 200 darabot, szivarkából 400 darabot, fogyasztási dohányból 1000 grammot, sörből 110 litert, köztes alkoholtermékből (például likőrökből) 20 litert, tömény szeszesitalokból 10 litert, borból a 90 litert meghaladó mennyiség. Románia és Bulgária felől azonban csak 200 szál cigarettát szabad behozni.

Az Európai Unión kívülről vám- és adómentesen légi forgalomban 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, illetve 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány hozható be, míg közúton, vasúton, vagy hajón 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, továbbá 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány. Ezen kívül tömény szeszesitalokból 1 litert, borból 4 litert, sörből pedig 16 litert szabad behozni - olvasható a közleményben.

Könnyen romlandó termékek - például nyers hús, hentesáru, hústartalmú készítmények, vagy tej - behozatala az Európai Unión kívüli országokból alapvetően tilos. Májustól megváltoztak az élelmiszerekre vonatkozó korábbi szabályok a Horvátországba kiutazás, illetve onnan beutazás esetén. Így mindkét ország irányába személyenként 10 kilogrammig vihető hús, tej, valamint az ezekből készült termékek. Más országoknál célszerű az adott ország diplomáciai képviseleténél érdeklődni, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők külföldre csak a kezelőorvos által előírt mennyiségű pirulát vihetik ki magukkal. Jó ha erről hivatalos igazolást is kérnek a kezelőorvosuktól. Kivételek ez alól a nyugtató, élénkítő vagy hallucinogén medicinák, mert ezek kiviteléhez külön engedélyek szükségesek.

Ha a nyaralásra a házikedvencet is ki akarja vinni valaki, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel (pet passporttal) teheti meg. Ezt a lakóhely szerint illetékes állatorvos adhatja ki. Európai Unión kívüli országok esetében eltérőek a szabályok, ezekről mindig előre kell tájékozódni, azonban állatorvosi igazolásra ekkor is szükség van.

Az az utas, aki 10 ezer euróval ,vagy ennél több készpénzzel, illetve az ezt helyettesítő eszközzel rendelkezik, a közösségbe történő be- és kilépéskor ezt köteles írásban jelenteni a Vámhivatalnál - áll a VPOP szombati közleményében.

Az információkról részletesen a Vám- és Pénzügyőrség honlapján (http://vam.gov.hu) olvashatnak.

Olvasóink írták

 • 6. velemenynyilvanito 2009. május 24. 12:09
  „hat akkor is lanzarote vammentes terulet,csak egy gond van magyarnak kb 1millio kb 2 het.nem olcso de megeri mert gyonyoru hely!!!!!”
 • 5. maradando 2009. május 23. 18:55
  „Jótanács nyugatra utazóknak! Ne gyertek vissza nem érdemes !”
 • 4. Carlo 2009. május 23. 17:02
  „és ha Serbia felöl érkezem Bulgárián keresztül Görögországból? akkor mennyi az annyi?”
 • 3. flexsnake 2009. május 23. 16:32
  „De a fagyasztott halat nem írták mennyit lehet behozni. Vagy a kenguruhús? :D”
 • 2. h65535 2009. május 23. 11:22
  „Naa akkor jól kezdődik ez a cikk is!
  Ha külföldre utazunk, nem arról szólna, hogy jól érezzük magunkat?
  De csak a bizniszelésre és seftelésre gondolnak sokan... ejnye-bejnye!”
 • 1. bo 2009. május 23. 11:15
  „Ha ennyi jó tanáccsal indulok hazafelé Romániából és netán lemeszelnek a fináncok, hát lesz nagy meglepetés! (Meg bírság):-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanadó: úgy már tetszik, ha más fizeti

Az emberek nagy többsége már támogatja az ingatlanadó bevezetését - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. Tovább olvasom