Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Nyakunkon a parlagfűszezon

Várhatóan augusztus első hetében erősödik meg a pollenterhelés.
Közeleg a parlagfűszezon, várhatóan augusztus első hetében erősödik meg a pollenterhelés - mondta az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettes főorvosa csütörtökön Budapesten.

Páldy Anna közlése szerint itt az ideje, hogy a parlagfű-allergiások megkezdjék a felkészülést, felkeressék orvosukat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 15-20 százalékra becsüli a parlagfűre allergiások számát.

A főorvos a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ezen a nyáron mostanáig kevesebb csapadék hullott, ezzel együtt két hőséghullám is volt. Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy enyhébb legyen az idei parlagfűszezon, de emellett a parlagfű irtására indított akciókban is bíznak a szakemberek - tette hozzá.

Az OKI aerobiológiai hálózatának mérései alapján az idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték. A főorvos szerint augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Páldy Anna szólt arról, hogy a kormány július 6-án tette közzé a parlagfű elleni rövid- és középtávú védekezésről, illetve akciótervről szóló határozatát, amelyben leszögezte, az ÁNTSZ fontos kötelessége a légköri pollenkoncetráció monitorozása és a lakosság tájékoztatása. A parlagfűvel kapcsolatos problémák ellenőrzése viszont nem az ÁNTSZ feladata - fűzte hozzá a főorvos.

Ennek megfelelően az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül. Ezen térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége az ország különböző területein. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. Ezen felül az idén már a parlagfű-pollenriadó esetére ajánlott légzőmaszkokról is közölnek ismertetőket a honlapon.

Páldy Anna kiemelte, hogy amennyiben a levegőben már köbméterenként 30 pollenszem található, az már minden allergiásnál tüneteket okoz. Egy-egy szezonban általában 28-42 napon keresztül mérnek ennél erősebb parlagfű-pollenterhelést - mondta a főorvos.

Olvasóink írták

  • 2. KamuNeni 2012. július 19. 22:16
    „Erdekes hogy a parlagfu mennyi "gondot" okoz magyarorszagon, mig a multkor is mentem vegig nemetorszagon az autoalyan es ausztriaban es franciaorszagban stb es ott nonnek vadul az ut menten masfel meter magasak es senkit nem zavar. Lehet hogy csak egy jo buntetes forras ez az allamnak?

    Vagy pedig mint a gazdasagi eletben a termeszetben is a sivarsagot fejlesztik?? Az utak menten a foldeken minden ki irtva csupaszon kopaszon. Olyan latvany MO mintha atombomba tarolt volna.”
  • 1. A.R. 2012. július 19. 21:15
    „Javaslom, hogy az összes ingyenélő politikusunkat rendeljük ki egy kis parlagfű szedésre-írtásra hátha akkor több pénz lenne írtásra. Röhej, hogy a magánembereket majd büntetik de a saját (állami-önkormányzati) kezelésben vagy tulajdonban levő területeken nem fog történni semmi.
    Nem kívánok senkinek se rosszat de az igazság az, hogy itt csak akkor lesz igazán hatékony írtás ha mindenki allergiás lesz(én már sajna az vagyok jónéhány éve). Egyébként nem csak a parlagfű miatt kellene büntetni hanem az egész évben gazos-elhanyagolt területek miatt is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M0-son - több kilométeres a kocsisor

Három teherautó ütközése miatt teljes szélességében lezárták az M0-snak az M5-ös autópálya felé… Tovább olvasom