Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Nyár és a gombák előfordulása

A gomba valódi sejtmaggal rendelkező vegetatív organizmus, mely igaz, hogy többnyire helyhez kötött életmódot folytat, de telepének növekedésével képes új és új területeket meghódítani.

Sejtjei nagyobbak a baktériumokénál, és sejtfala, mely főként kitinből és/vagy cellulózból és egyéb anyagokból tevődik össze, nagyon ellenálló védelmet biztosít. A fertőző gombák telepeit leggyakrabban nem látjuk szabad szemmel, de lehet kivétel is.

A napgomba

A „napgomba" nagyon gyakori bőrfertőzés, mely leggyakrabban fiatal felnőttek törzsén kezdetben alig hámló, barnásvöröses, változó nagyságú, kiterjedt esetben térképszerű rajzolatot mutató foltok formájában jelentkezik. A kórokozó a Malassezia furfur nevű élesztőgomba, mely a hajas fejbőrön nem kórokozó formában gyakran kimutatható. Ez a gomba termel egy olyan enzimet, mely megakadályozza a festéktermelő sejtek működését, és ennek következtében napozást, szoláriumozást követően a foltok, „telepek" helyén fehér marad a bőr. Ezek a foltok nagyon lassan múlnak el, érdemes a kezelést még a napfényhatás előtt elkezdeni.

A terápia – tekintettel a felületes fertőzésre – leggyakrabban helyi szerekből áll, de belsőleg adott gyógyszerrel is kiegészíthető. A fertőzés kialakulásához örökletes hajlam mellett különösen a fejbőrön kialakuló, ún. seborrhoeás (faggyútúlműködés okozta) korpás gyulladás vezet leggyakrabban. Akinek erre hajlama van, időben figyeljen a kezdődő árulkodó foltokra.

A galambok veszélyesek

A fejbőr gombás fertőzése viszonylag ritka, inkább gyerekeken fordul elő és leggyakrabban állati szőrről terjed az emberre. A gombák többsége faj-, illetve csoportspecifikus, azaz adott állatról annak megfelelő „fonalas gomba" terjed át és fertőzi meg az ember szőrzetét, bőrét. A nagyon kedvelt és szinte mindenütt túlszaporodott galambok nemcsak a műemlékekre veszélyesek székletükkel, hanem az emberre is, mivel nagy mennyiségű, ún. Cryptococcus neoformans nevű sarjadzó gomba tenyészthető ki belőle. Egészséges immunrendszerű egyénekre kevésbé veszélyes, ám legyengült, esetleg az immunrendszer működését gátló szereket szedő egyének, illetve gyerekek jobb, ha nem szippantanak mélyeket a gyakran porként szálló galambürülékből.

Bőrön elsősorban hámsérülést követően okoz gyulladt, érzékeny csomós fertőzést néha kelések formájában.

A légúti fertőzés kapuja a tüdő. Ép immunitású egyén tüdejében gócok formájában jelentkezik, akár szubjektív tünetek nélkül, esetleg enyhe légúti fertőzés képében. Amennyiben az immunrendszer működése rendben van, spontán is gyógyul. Egyéb esetekben belső gyógyszeres kezelés válhat szükségessé.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a gomba okozta gócot sebészileg kell eltávolítani. Immunkárosodott egyéneken alakulhat ki a fertőzés szóródása, szubakut, illetve idült agyhártyagyulladást okozva. Ennek halálozási aránya 30% feletti. Érintheti a csontokat, a belső szerveket, esetleg a látószervet is, hirtelen látásvesztést is okozva. Kezelése nem járóbeteg-ellátás keretében történik.

Kutyáról és macskáról terjedő fertőzés

Visszatérve a fejbőr gombás infekcióira, az ún. mikrospória egy zoofil fertőzés, melyben a hordozó leggyakrabban kutya vagy macska. Különösen veszélyesek lehetnek az elhanyagolt, kóbor állatok. Amennyiben háziállat a fertőző forrás, azt is kezeltetni kell. A fejbőrön 1–3 cm-es, szürkésfehér, korpaszerű felrakódást mutató területeken a hajszálak a bőr felett szinte egyforma magasságban törnek le.

Ezt a tünetet nevezik „jól kaszált mezőnek". Maradandó kopaszságot nem okoz, szemben a Trichophyton fajok okozta nemcsak felületes, hanem a szőrtüszőt is érintő, mély fertőzéseivel, mely utóbbiak esetén a hajhagyma elhalása, kilökődése miatt heges-foltos kopaszság maradhat vissza. Férfiaknak szakálltájékon is kialakulhat váladékozó, szőrtüszőgyulladás, kelés képében megjelenő gombás fertőzés, mely gyakran belső kezelést igényel. A borotvapenge fertőtlenítése, a megfelelő higiénia segíthet a megelőzésben.

Dr. Kiss Zsuzsanna
(bőrgyógyász-kozmetológus főorvos)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom