Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Nyár vége előtt nem lehet újabb népszavazás

Az Országos Választási Bizottságnak (OVB) 45 napja van arra, hogy ellenőrizze és hitelesítse azokat az aláírásokat, amelyeket az Albert házaspár népszavazási kezdeményezéséhez gyűjtöttek össze. Ha több mint 200 ezer kézjegyet hitelesnek találnak, határozatot hoznak, és értesítik erről az Országgyűlést.
A parlament 15 napon belül határoz a népszavazás elrendeléséről, de ez a döntés az Alkotmánybíróságon még megtámadható. Ezért nem valószínű, hogy nyár vége előtt kiírhatják az újabb referendumot - mondta az OVB elnöke csütörtökön a Magyar Televízió Este című műsorában.

Szigeti Péter szerint nincs megszabva, hogy a parlament döntése után az Alkotmánybíróságnak pontosan mennyi időn belül kell elbírálnia az esetleges panaszokat, bár azokat sürgősséggel kell tárgyalnia.

Az OVB elnöke a műsorban emlékeztetett arra, hogy az újabb népszavazással nem a hatályban lévő pénztártörvényt "támadják", hanem egy jövőbeni lehetőséget zárnának ki, amely most nincs napirenden. Ezt a törvények nem tiltják - tette hozzá.

Szigeti Péter arra a felvetésre, hogy a márciusi népszavazás előtt sokan lassúsága miatt bírálták a hitelesítési folyamatot, azt mondta: "a törvényhozót kell szidni, nem az OVB-t vagy a népességnyilvántartási hivatalt". Korábban is minden törvényes határidőt betartottak. Az állami szervek munkáját törvények szabályozzák, azoknak kell megfelelni, nem pedig olyan elvárásoknak, amelyeket politikusok jelentenek be sajtótájékoztatókon - fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a nyomozás a csecsemőhalál ügyében

Több mint fél éve áll nyomozás a szülőcsatornába szorult csecsemő halála ügyében. A gyermeket… Tovább olvasom