Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Nyár végére megújul a karcagi múzeum

Belülről teljesen felújítják és modern technikai eszközökkel szerelik fel a karcagi Györffy István Nagykun Múzeumot. A munka várhatóan a nyár végéig tart, addig az intézmény ideiglenes helyen, szűkített szolgáltatással fogadja az érdeklődőket - közölte a közgyűjtemény igazgatója szerdán.
Nagy Molnár Miklós tájékoztatása szerint a felújítás mintegy 80 millió forintból valósul meg, a pénzt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat nyerte egy sikeres pályázata révén. A kivitelezés során megszépül az összes helyiség, kicserélik a nyílászárókat, korszerű központi fűtést építenek ki, miáltal egyenletes hőmérsékletet kapnak majd a kiállítótermek. A múzeumot akadálymentesítik, és egy régóta hiányolt látogatói vizesblokkal is komfortosodik. Emellett megteremtik a XXI. század követelményeinek megfelelő interaktív tárlat kialakításának lehetőségeit is.

A kunok történetét és a névadó, Györffy István munkásságát bemutató régi állandó kiállításokat lebontották. A közgyűjtemény új tárlatait már tervezik a régész, történész és néprajzos szakemberek. Az elképzelések szerint a Nagykunság és Karcag történetét, hagyományait és művészeti értékeit tárják a látogatók elé, valamint a nagykun város neves szülötteinek is emléket állítanak.

Az építés idejére a múzeum átköltözött a Dózsa György úti volt napközi épületébe, ahol az adattár továbbra is kutatható lesz.

A karcagi múzeum a város egykori kórházának épületét az 1960-as évek végén örökölte meg, és évtizedeken át működött komolyabb renoválás nélkül. Külső tatarozását és festését 1998-ban végezték el, belsejének állagán azonban alig javítottak.

Nagy Molnár Miklós beszámolt arról is, hogy a közgyűjtemény épületének felújításán túl Karcag a Jászkun kapitányok nyomában című nyertes megyei projekt részeként egy látogató központtal is gazdagodik, amely a Kézművesek Házában kap helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan az uniós közbeszerzések sorsa

Az európai uniós értékhatárt elérő, a közösségi eljárásrend szerinti közbeszerzéseket ez év elejétől… Tovább olvasom