Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Nyaralás a török Riviérán

Törökország egyik leggyorsabban fejlődő tartományának központjába, az ország ötödik legnagyobb városába, Antalyába repültem. A repülőtér fogadóépülete óriási. Már az épületen belül is kedve lenne az embernek megmártózni a hatalmas csarnok díszmedencéjében.

Előbb azonban a török vízum. Én inkább üdülési adónak nevezném, hiszen senkit sem érdekel, ki vagy, mi vagy, csak fizess 20 dollárt és az illetékes már ragasztja is a vízumbélyeget az útlevélbe.

Komolyan veszik a turistákat

Antalya
Már a repülőtéren látszik, a törökök komolyan veszik a turizmust. A reptér épületét elhagyván az utazási irodák sokasága – köztük számos magyar – várja az érkezőket. Buszra szállás, légkondi, sör, víz, üdítő euróért. Egy (félliteres) dobozos sör 2 euró, üdítő (dobozos 0,33) másfél, ásványvíz (fél liter) ötven cent.  A bizalom elsőrendű, önkiszolgálás van.

A magyar idegenvezető köszönt, érdeklődik: honnan jöttek az ügyfelek, és tájékoztat, mi is vár az érkezőkre. Csupa jó hír, azután néhány jó tanács: délelőtt 10 órától délután háromig senki se napozzon, mert leég, csapvizet senki se igyon, még jég formájában sem. A szállodák reggelijéhez mellékelt gyümölcsitaloktól is legalább az első napokban tartózkodjék az ember, hasonlóan a svédasztalon lévő majonézes finomságoktól, amíg meg nem szokja a gyomor az itteni ételeket. Jobb elkerülni a bajt. Ha mégsem sikerül, nincs gond, nagyon jó az orvosi ellátás. Sok helyen még a szállodában is van klinika, nem is szólva az európai szintű gyógyszertárakról, ahol minden kapható, akárcsak Magyarországon.

Kemer, a turizmus fővárosa

Kemer
Antalyából Kemerbe, a török Riviéra egyik legjelentősebb üdülőközpontjába az út általában közel egy óra (50 km), kivéve éppen most, mert robbantják az út melletti hegység egy-egy részét, szélesítvén az utat. Az út egyébként izgalmas és látványos. Nemcsak a török sofőrök különleges vezetési stílusa és a robbantások okozta szerpentin félelmetes képe okán, de a tengerpart látványa miatt is. A békésen hullámzó tenger nyugalmat árasztó képének éppen kontrasztjai az út ellenkező oldalán magasodó hatalmas Taurus- (Toros-) hegység 1800 méter magas, néhol még havat is megtartó, zord csúcsai.

Kemer, ez a páratlan gyorsasággal fejlődő tengerparti kisváros igazi üdülőközpont. Itt minden az idegenforgalomért van. A tengerpart végig strand és alig tizenöt méterrel feljebb zöldellő pázsittal, a legkülönbözőbb színű virágokkal pompázó sétány, éttermekkel, bárokkal, teraszokkal.

Mennyi is az egymillió török líra?

Antalya
A strand ingyenes, csupán a napozóágyakat kell bérelni személyenként két és fél millió török líráért, ami egész napra szól. Ott is lehet hagyni ebédre szabadon, csak egy törülközőt kell rátenni. A személyzet vigyáz rá.  Kis műanyag asztal és hamutartó is jár a kényelemhez.  Átszámítva egymillió török líra 145–150 forintot ér. Miután a legtöbb helyen – magazinokban is – elfogadják az eurót és a dollárt, legfeljebb rosszabbul váltják, mint hivatalosan, nem igazán éri meg küszködni a sok nullával. 
A városka roppant hangulatos. A sétálóutca bazársora különleges hangulatot áraszt. Ugyan nem hasonlítható össze az isztambuli bazárral, de főleg a népművészeti és emléktárgyakat kínáló üzletecskék, no és a kereskedők csalogató, hívogató „Gyere, magyar, gyere!  Köszönöm" szavai már-már isztambuli érzetet keltenek. A kereskedők között  vannak, akik valóban még a ’80-as években Isztambulban tanulták meg azt a néhány bűvös magyar szót – igaz, itt most gyakrabban hallani az orosz mondatokat. Az oroszok és az ukránok tömegesen ellepték a török tengerpartot (is).

Mikulás bazilikájától a török fürdőn át a raftingig

Alkudni muszáj és érdemes

Az üzletelés is az utcán zajlik. Nehezen adják fel. A napszemüveget, amit nézegettem először, 30 euróra tartották, majd 25-re, végül már 15-ért is odaadták volna. Nem értették, hogy nem is akarok napszemüveget venni, hiszen rajtam már van egy. Nem baj – mondták –, akkor vegyek parfümöt! Végül a vásárlást nem úsztam meg. A gyakorlásnak azonban hasznát vettem. Szép bőrövet néztem ki, és nehéz alkudozás után majd a negyedéért vettem meg.

Program van bőven. Nemcsak a magyar utazási irodák szerveznek utakat, a törökök is ugyanezt teszik. Lépten-nyomon kézbe adják a prospektusaikat. Van mit kínálniuk. Kihagyhatatlan Antalya. Az i. e. II. században II. Attalosz pergamon király alapította város nevezetességeit, a fallal körülvett óvárost, benne a vörös téglából az 1230-as években épített, úgynevezett bordázott Yivli-minaretet, amely az Ulu-dzsámi tartozéka, a Hadrianus-kaput és a régi kikötőt, a Düren-folyó 70 méteres, impozáns vízesését idegenvezetővel érdemes megtekinteni. A város egyébként óriási ütemben építkezik. 6–10 szintes épületek emelkednek szinte a semmiből. Az elmúlt 6–8 évben – az idegenforgalomnak köszönhetően – indult hatalmas virágzásnak a város. Többek között isztambuli, ankarai gazdag családok építenek apartmanházakat, amelyek 120–140 négyzetméteresek és 6–7 millió forintnak megfelelő összegért kelnek el. Akár magyarok is befektethetnek itt.
 

Árak és ételek

A döner kebabot szinte az utcán sütik. A függőleges, kardszerű nyársra birkahússzeleteket húznak és az így kialakult hústornyot gázláng előtt forgatják. Amikor a külső rész megsült, egy éles, hosszú késsel vékonyka szeleteket hámoznak le róla. Lepényre rakják, zöldséggel, hagymával, majd összetekerik. Az így elkészített tavuk döner dürümöt 2 millióért adják. Igazán nem sok, főleg, ha a hozzárendelt egydecis tea ugyancsak ennyibe kerül. Süteményeik is híresek. Méz és különféle magok. Egy kiló 15 millióba kerül. A sós mogyoró kilója 8 dollár, a pisztácia 10–12 dollár. Híres az almatea. Számtalan változatban kapható. A 250–300 grammos kiszerelés 2 dollár. A magazinokban olcsóbb. Ajándéknak tökéletes. Sörük kitűnő. Az Efes Pilsen sör kedvelt üdítő. Ára a szállodákban, vendéglőkben 3 euró, a magazinokban csak 1,7 millió líra. A főtt kukoricát és az érdekes török fagylaltot 1 euróért lehetett kapni.
A férfiak átlagbére alig 200 euró

A városnézés része egy ékszer- és egy bőrnagykereskedés meglátogatása. Az olasz divatot követő cég még divatbemutatóval is kedveskedik a vendégeknek, akiket – mint bennünket is – az utazási irodák szállítják helyükbe. El nem hiszem, hogy csak úgy szívességből. Annyi előnye azért van, hogy legalább biztos lehet a vásárló, nem bóvlit vásárol, ha sikerül megalkudnia, mert itt is lehet, sőt, kell. Az ékszer-nagykereskedésben is szeretettel várnak bennünket. Honfitársunk kalauzol.  Az ifjú hölgy tavaly ment férjhez török vőlegényéhez. Nem biztos, hogy tudja, mit vállalt. A nők itt még most is másodrendű polgárok, ha hivatalosan már nem is. A fiúk az igazán becsben tartottak, hiszen ők lesznek a családfenntartók. A férfiak havi 180–200 euróból tartják el, gyakran 6–10 fős családjukat.

Európa szabadtéri múzeuma

Az egész napos kirándulás Európa szabadtéri múzeumába, Myra ókori városába, a későbbi Mikulás-legenda színhelyére, és Kekova elsüllyedt városába 40 euróba kerül. Kihagyhatatlan a pamukkálei kirándulás is, amely az UNESCO-védelem alatti ókori gyógyfürdő helyszínére vezet. A bámulatos mészkőképződményekben – teraszokon – lévő termálvíz igazi csoda. Ára: 38 euró. Az igazi jókedvű, kötetlen, pihentető kirándulás élménye azonban kétségtelenül a kétárbocos török hajón utazás. Kikapcsolódás és relaxálás a tengeren potom 29 euróért. A nyílt tenger, az érintetlen öblök,

Antalya
a napozás a fedélzeten és a fürdés örök élmény. Nem is szólva az ínycsiklandó ételekről, no meg a török nemzeti italról, a 42 százalékos ánizs-
szőlő pálinkáról, amelyet decis poharakban szolgálnak fel, mellé külön pohárban vizet adnak. Nem árt azonban óvatosan kortyolgatni. Kellemes íze ellenére veszélyes ital. Hamar megárthat annak, aki nem szokott hozzá! A fél liter raki a magazinban 9.500.000 líra, a 0,7 literes 18.500.000 líra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Macskanő cicázik

Halle Berry beleszeretett egy macskába a forgatáson. Tovább olvasom