Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Nyári praktikák: Virágok, külön- külön

Ha kedvünk lenne kísérletezni az asztali virágdíszítés megújításával, bátran próbálkozzunk, összesen arra lesz szükségünk, hogy a vágott virágokat ne csokorba rendezve, hanem külön-külön próbáljuk meg elhelyezni és ne ijedjünk meg a megvalósítástól, ha szokatlan ötletünk támad.

Sokszor megesik, hogy a nagycsokor virág – a vendégváró vagy a családi asztal közepére elhelyezett méretes vázában – bizony zavar. Zavarja a beszélgetést, nem látjuk tőle a szemben ülőt, gyakran útban van és elfoglal egy csomó helyet.

Megesik, hogy a nehéz, tömött váza felborul az értékes virágokkal és a rengeteg víz eláztatja az asztalt. A kidíszített kerámia- és porcelánvázák elrejtik a virágok szárait, pedig egy-egy szál virág szép ívű szára is rendkívül hatásos lehet. A régies, nagypolgári hangulatú asztali csokrok zárt alakzatok, a virágok többnyire szigorúan elrendezett, zöldekkel variált vagy körbezárt formában vannak a magas vázában.

Gyakran úgy hatnak, mintha nem is vágottvirág-kompozíció lenne, hanem egy kitenyésztett, nemesített cserepes növény. Nyugodtan megbonthatjuk ezeket a tömött, nehéz csokrokat és a vágott virágok mulandóságát is felesleges eltitkolnunk, ha a vázákban láthatóvá válik a víz, a látvány is frissítőbben hat. Néhány éve divatosak az egy szál virághoz tervezett, egyszerű alakú, tömör üvegvázák, lehetnek színesek vagy áttetszőek, látszik bennük a víz szintje és a virágszál teljes alakja. Nem kell feltétlenül ragaszkodnunk az új tárgyakhoz, bármilyen kisebb-nagyobb üvegbe vagy tálkába beletehetünk virágokat, akár letört virágfejeket vagy letépett szirmokat is használhatunk.

A virágok kiválasztása sem kell hogy sok pénzünkbe kerüljön, réti virágokat, futónövények szárait vagy egyszerű zöld növényeket is választhatunk. Ajánlatos fehér vagy egyszínű, minta nélküli terítőt feltennünk, majd a terítés után az üvegekbe elkészített kisebb virágkompozíciókat bárhová elhelyezhetjük az asztalon. Kirakhatunk egy sort vagy egy köralakzatot az asztal közepére az egy-egy szál virágot tartalmazó kis vázákból, vagy minden terítékhez rendezhetünk egyet-egyet. Ha ennél is meglepőbb dologra vágyunk, akkor a virágokat beleállíthatjuk kisebb vizespohárkákba vagy üveg gyertyatartókba, ha van egy nagyobb üvegtálunk, készíthetünk úszó kompozíciót is. Bezárhatjuk a virágfejeket egy-egy kisebb befőttesüvegbe vagy beletehetjük kisebb csokrainkat fejjel lefelé néhány kompótos tálkába vagy talpas pohárba.

A szalvétahajtogatáshoz vagy a hajtogatott forma rögzítéséhez, díszítéséhez is felhasználhatjuk a virágok szárait, akár leszakított és összefűzött fűszálakat vagy kalászokat is. Zöld növényi szárakat egyforma méretűre vágva, kisebb poharakba elrendezve és sok vízzel felengedve ugyancsak meglepő és hangulatos színfoltokat készíthetünk.

Ha nincs kedvünk még a kisméretű vázákhoz sem, de van üveg étkészletünk, akkor a tányérok és a poharak talpai alá betehetünk néhány szál virágot, amik ott lepréselődnek és az étkezés végéig frissnek hatnak. Apróbb virágfejeknek egypár használaton kívül körkörösen elhelyezett kanálba is tehetünk vizet, ugyanezt ki próbálhatjuk gyümölcsökkel is és víz nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néptáncrekord

Guinness-rekordkísérletnek lehetnek szemtanúi azok, akik szombat déli 12 óráig ellátogatnak a… Tovább olvasom