Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Nyári szünet a lakáspiacon

Az új ingatlanok piacán megcsappant a fizetőképes vevőkör, a használtpiacon mindenki kivár, a külföldiek pedig már kedvük szerint bevásároltak. Az árak viszont makacsul tartják magukat.

Pang a lakáspiac, legyen szó használt lakásról vagy újról – vélik az ingatlanpiaci szakemberek: egyre hosszabb ideig tart a használt lakások értékesítése, ami miatt a vevőjelöltek is egyre nehezebben tudnak új lakáshoz jutni. A támogatott hitel korlátjának tavalyi leszállítása miatt ugyanis jelentősen visszaesett a belföldi fizetőképes kereslet (tömeges élénkülést az egyre nagyobb piacot hódító devizahitelektől sem remélnek), és két hónapja az EU-csatlakozás generálta külföldi üzlekötések is látványosan megcsappantak. Persze mindez csak a kivételesnek mondható tavalyi év tükrében értékelhető pangásként, és tulajdonképpen igazolja az ingatlanforgalmazók év eleji visszafogott várakozásait.

Reális a megtorpanás

A múlt év egyszeri tényezők miatt kiugróan jó volt, a támogatási rendszer ismert változtatásai miatt, aki csak tehette, akkor vett lakást – feleli a FigyelőNet kérdésére Gerő András, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Ezért nem is érdemes az idei tendenciákat a tavalyiakhoz hasonlítani, hanem sokkal inkább a 2-3 évvel ezelőtti állapothoz, amikor is a lakáseladások számát tekintve nagyjából a maihoz hasonló helyzet állt fenn.

Őszi remények

Az ingatlanpiac pangását szezonális hatások is erősítik: a nyár mindig is visszaesést szokott hozni az ingatlanpiacon. A szakértők szeptemberig nem reménykednek pozitív változásban, a fejlesztők nagy része az őszre tartogatja már az akciókat és kedvezményeket. Szeptemberben biztosan több új projekt indul majd el – hangsúlyozza Gerő András is – és egyre jellemzőbb lesz a tömegigényektől való elmozdulás is. Elsősorban a felsőbb, „prémium" kategóriájú lakások vevőkörét igyekeznek majd a fejlesztők megcélozni, ahol a négyzetméterárak legalább 400 ezer forintnál kezdődnek. Ebben a szegmensben ugyanis a profitabilitási ráta is magasabb – teszi hozzá a szakember -, ami egy pangó piacon különösen nem utolsó szempont.  
Az idei folyamatok sokkal reálisabban tükrözik a magyar lakosság életminőségének tényleges javulását, a fizetőképes kereslet nagyságát, mint a tavalyiak - fogalmaz Gerő András, hozzátéve, hogy a valóban pangó piacon azért vannak biztató jelek is. A potenciális lakásvásárlók mintha megkomolyodnának, legalábbis erre utal az, hogy az Otthon Centrumnál érdeklődőknek ma már 50 százaléka eljut a személyes kapcsolatfelvételig, és az összes érdeklődő 20 százalékából tényleges vevő lesz. Ez nagyon magas szám – mondja Gerő -, nem is olyan régen még 9-11 százalékos volt ugyanez az arány. Mostanában tehát minden ötödik ember vásárol is valamit, csak közben a kereslet, az érdeklődők száma csappant meg.

Ugyanezt támasztja alá a lakás.hu legújabb piaci helyzetképe: a potenciális vevők legnagyobb problémája, hogy nem tudnak megszabadulni meglévő lakásaiktól, a továbblépést pedig sorompóként zárja el a használt lakásra felvehető támogatott hitel ötmillió forintos határa. Az új lakás iránti kereslet nem tud realizálódni, már a foglalót sem merik letenni az ügyfelek. Az ingatlanpiaci lap szakértője szerint a lakásvásárlók által leginkább preferált ingatlanok piaca (új lakások esetén 25 millió forintos, használt lakások esetén 15 millió forintos határig) gyakorlatilag megdermedt, és a fizetőképes kereslet visszaesése május óta különösen látványos.

Gerő András az év hátralevő részére stagnáló árakat vár, szerinte nem érdemes az árak drasztikus esésére apellálni. Hiába van ugyanis a mérleg egyik serpenyőjében a kereslet-kínálat árcsökkentő hatása, ellensúlyozzák a telekáfa miatti többletköltségek, illetve a „rendesen" inflálódó egyéb költségtényezők. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén már többen foglalnak szobát a világhálón

Az internetes foglalásra alkalmas magyarországi szállodáknál várhatóan a szobafoglalások negyedét, a… Tovább olvasom