Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Nyemcsok Éva: Az élet állhatatos szeretete

Lapunk újságírója, Nyemcsok Éva Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című könyvéről beszél.
„Az Obsluhoval jsem anglického krále – vagyis Őfelsége pincére voltam – című könyvet húszévesen olvastam először. Azóta legalább hússzor. Mert Hrabal történetszövése lebilincselő. Nem lehet nem figyelni arra, amit mond, bár tíz-húsz soros mondataitól első látásra elveszíthetnénk a bátorságunkat, kérdezhetnénk, hogy kell-e nekünk e sorok szövevénye, aztán mégsem, mert az első betűtől kezdve az utolsóig Hrabal kezében vagyunk, ámulunk, mint a kisgyerekek, hogy a nagy cseh mesemondó elméjében milyen történetek születnek, megszeretjük a kis pikolófiút, szeretjük akkor is, amikor a szállodai örömlány testét virágokkal cicomázza fel, és akkor is, amikor 'valósággá válik a hihetetlen', a kis pikolófiúból szállodatulajdonos lesz, hogy később, vagyonát elveszítve, a kommunista rezsim magányos útkaparójaként megsejtse – majd megértse – az élet keserűségében is örömteli titkait.

Szépség és derű, a náci kor rettenete, a kommunizmus kiszolgáltatottsága, és az élet minden korban való állhatatos szeretete – erről szól Hrabal könyve, s engedtessék meg nekem, hogy kicsit önző módon ezt ajánljam, annál is inkább, mert az Őfelsége pincére-történet meg én egykorúak vagyunk: Hrabal 1971-ben írta ezt a regényét. Tizennyolc nap alatt!

Hrabal 1997-ben halt meg. Idén, március 28-án lett volna 91 éves. Nagyon remélem: azok a könyvek, amelyeket Hrabal életében már nem írhatott meg, a mennyei könyvtárban, halálunk után kikölcsönözhetők."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz retro-Szomszédok

Modernizálta volna a Szomszédokat az MTV, a rendező azonban nem volt elégedett az eredménnyel. Tovább olvasom