Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

NYERJEN A HÍRLEVÉLLEL - MINDEN HÉTEN!

Most 5 olvasónk megnyerheti Andy Warhol: Andy Warhol filozófiája című könyvét! Kattintson a részletekért >>

Ha még nem jár Önnek a Kisalföld Online hírlevele, iratkozzon fel a honlap bal oldalán! Már jár Önnek hírlevelünk? Ez esetben nem kell mást tennie, mint türelemmel várni hétfőig - és persze játszani velünk!

MIT NYERHET A HÉTEN?

5 olvasónk megnyeri Andy Warhol: Andy Warhol filozófiája című könyvét!

Az angolul 1977-ben megjelent Warhol-könyv igazi különlegesség. Nem csak azért, mert magyarul most jelenik meg először. Nem csak azért, mert a könyv fordítója,Halász Péter a híres szerző személyes ismerőse volt. Nem csak azért, mert a könyv a hetvenes évek hiteles kordokumentuma. Nem csak azért, mert Warhol és a könyv már a hatvanas-hetvenes években kialakította a mai divatbeszédet. Hanem azért is, mert a könyvet olvasva akaratlanul is rádöbbenünk, hogy mindannyian "warholul" beszélünk.

Andy Warhol amerikai művész volt a pop art legismertebb képviselője. Tanulmányai elvégzése után 1949-ben telepedett le New Yorkban, ahol reklámgrafikusként dolgozott az ötvenes években. A reklámok, a banális illusztrációk és a sajtófotók forma- és motívumvilágát felhasználva készítette el első grafikáit és vászonra szitázott képeit a hatvanas évek elején, amelyeket 1963-tól a Factorynak (Gyárnak) nevezett műtermében állított elő sorozatban.

Az irodaként is funkcionáló Factory az underground kultúra kultikus helyszínévé vált, itt gyűltek össze Warhol "szupersztárjai", akikkel első filmjeit  készítette, itt működött a Velvet Underground rockzenekar, egészen 1968-ig, amikor Warhol - az ellene elkövetett merénylet után - feladta e nyitott életformát. Warhol a hatvanas-hetvenes évek pop és alternatív kultúrájának emblematikus alakjává vált, miként az általa bevezetett művészeti elvek és módszerek is (a tömegkultúra, a fogyasztói társadalom termékeinek ikonná emelése; a gépies "termék-előállítás" mint alkotómódszer; a szerialitás és az egyediség/egyéniség ütköztetése a sztárcsinálás mechanizmusában stb.) mind a mai napig új és új követőkre találnak.
 
Ez a könyv Warhol szemléletének írásos manifesztációja. Írásmódja egyszerű, fordulatai rendkívül mulatságosak, gondolkodásmódja komoly rokonságot mutat, bizonyára véletlenül, Nietzsche Vidám tudományával... Warhol nagyon amerikai, filozófiájával nem leterhelni akarja az agyat, hanem könnyíteni egy lehetséges életszemlélet kialakításán. Megállapításait magára vonatkoztatja és másoknak ajánlja.

A játék-kérdést keresse hétfőn a Kisalföld Online Hírlevélben!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eva-bejelentkezés: ma még lehet

Ma van az utolsó nap az eva-adókörbe való bejelentkezésre, aki elfelejtette volna, ma még… Tovább olvasom