Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Nyílt levél Orbán Viktornak

Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ez évtől – minden szakmai és gazdasági érdekképviselet tiltakozása ellenére az előző kormány intézkedése nyomán – a magyar vállalkozók által fizetendő járulékok és személyi jövedelemadó megállapítása teljesen új szabályok alapján történik.

Eszerint a járulékok alapja nem a vállalkozó által ténylegesen felvett díj, hanem az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő – véleményünk szerint megállapíthatatlan – összeg.

Ha osztalékfizetés is történik, akkor utólag az szja-t is az előbb említett érték után kell megállapítani, átminősítve az osztalékot bérré.

Ha osztalékfizetés ugyan nem történik, de a vállalkozás, ha akarna, fizethetne osztalékot, akkor ezután a jóvá nem hagyott – szándéka szerint beruházásra fordítandó –, és ki nem fizetett, magyarán nem létező „jövedelem" után 27 – egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

A piaci viszonyoknak megfelelő díj nevével ellentétben nem a piacon alakul ki, hanem számítandó, illetve a vállalkozások tömege által elérhetetlen munkavállalói munkaerő-piaci statisztikákon alapul. Ráadásul a számítás egy homályos, képlékeny módszertan alapján végzendő, ami a legnagyobb fokú jogbizonytalanságot okozza. Erről a „számításról" folyamatos nyilvántartást kell vezetni a vállalkozásnak.

Az új szabályozás kormány által meghirdetett vállalkozásbarát politikának ellentmondva elképesztő adminisztrációt gerjeszt, nem egyszerűsítve, hanem egyre bonyolultabbá téve az adórendszert.

Az Alkotmánybíróság a törvényt alkotmányosnak ítélte, mit sem törődve annak végrehajthatatlanságával. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A tisztelettel kéjük, hogy a fenti rendelkezéseket visszamenőlegesen helyezzék hatályon kívül, e tekintetben is könnyebbé téve a gazdasági válsággal sújtott kis- és középvállalkozások helyzetét.

Budapest, 2010. szeptember 16.

Tisztelettel: Zara László
Elnök Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete

A nyílt levélhez csatlakozott érdekképviseletek IPOSZ ÉVOSZ MAGYAR IPARSZÖVETSÉG MAGYAR KÖNYVELŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE MAGYAR ÜGYVÉDI KAMARA VOSZ

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. TomborBözse 2010. szeptember 18. 17:57
  „Nem tudom minek kell egymásnak ugrani, mikor itt nem egymásra mutogatni kell, hanem értelmezni, miről is beszél a Zara László.
  Megtehette volna Orbán Viktor, hogy ezt a szemét törvényt kisöpri, mert végrehajthatatlan.

  De nem! Minden vállalkozó, ha tudott erről, illetve minden könyvelő - mert ők tudtak erről - tiltakozott ez ellen a baromság ellen, mert számításokkal kell alátámasztani, hogy annak a "szerencsétlen" vállalkozó év végén, még plusszban mi után fizessen esetleg + járulékokat, EHO-t, SZJA-t. A vállalkozó és a könyvelő majd kiszámolják - bár senki nincs tisztában azzal hogy hogyan - a kőműves, az asztalos, az ügyvéd, a fodrász, stb.. vállalkozónak mennyi a TEVÉKENYSÉGRE JELLEMZŐ KERESETE. Ami még az egy szakmában dolgozók esetében is jelentősen eltérhet!!! Majd jön az APEH és megállapítja: rosszul számoltak, mert ennek a válallkozónak kevesebbet állapítottak meg, kevesebb összeg után fizette meg az adókat pl.
  Minden vállalkozót érint, aki tagi jogviszonyban tevékenykedik és minden egyéni vállalkozót.

  Sokkal komolyabb és veszélyesebb a helyzet, mint kormányokra mutogatni. Most kellett volna lépni év vége előtt, de Orbán Viktorék a "független" Alkotmánybíróság előtt fejet hajtottak, vagy esetleg befolyásolták???

  Hát mindenki a bőrén fogja tapasztalni, legyen akár alkalmazott annál a vállalkozónál, akinél KILŐVE a minimálbér utáni járulékfizetés. Csak még nem tudják!!!

  Ez a nagy helyzet, de majd halani lehet erről sokkal hangosabban, ha a februári bevallások elkészítesekor. Akkor fog a vállalkozó a fejéhez kapni, csak akkor már késő.”
 • 22. Power 2010. szeptember 18. 11:54
  „"minden szakmai és gazdasági érdekképviselet tiltakozása ellenére az előző kormány intézkedése nyomán" - hány levelet kell még írni a Gyurcsány-Bajnai duó után?”
 • 21. klj_54 2010. szeptember 18. 09:58
  „20. hozzászólás szilléri 2010.09.18. 08:17
  Nem minden szakember kerül döntéshozó szerepbe!
  Ezt Te is tudod!
  Más érdemi a közötködési ösztön kiélésen kívül?”
 • 20. szilléri 2010. szeptember 18. 08:17
  „HVH, VG és ATV csupa szakember ???????????????????????

  Az elmúlt nyolc év meg mi a manó ?

  A liberális és baloldali politika per-pillanat az egész világon vesztésre áll!
  A liberális ,,agyasok" átverték a sok ,,buta" baloldalit !”
 • 19. klj_54 2010. szeptember 17. 20:58
  „18. hozzászólás igazságkereső 2010.09.17. 16:50
  Eltévedtél Jóbarát de nagyon:)
  Ne magadból indulj ki, mert akkor zsákutcába jutsz!
  2-8 évente én váltok, mint most is.

  Amellett ne nézd le a kamion sofőrt, mert az általad még nem is hallott műholdas rendszeren keresztül 30 magyar csatornát nézhet bárhol ahol éppen megáll! Tehát esetleg nálad is tájékozottabb!
  Nem is hozom fel példuál a WI-FI-t vagy a holland KPN által adott sticket, mely segédletével 25 Euróért egész hónapban netezhetsz!

  Igazad van a 8 év és 5 hónappal kapcsolatban!
  5 hónapja haladunk a jó irány felé!
  Pedig Orbánnak és csapatának halovány lila gőze nem van a tenni valóról!
  Menj fel a HVG(http://www.hvg.hu) , VG (http://vg.hu) és hasonló oldalakra, ahol szakemberek leírják mit is tesz Orbán? Azt teszi, amit nekik leír Oszkó és főnöke!
  Bizony!
  Milyen megalázó lehet szembesülni a ténnyel, hogy nincs más járható út, ugye?
  "Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna", én így tanultam és remélem Te is megtanultad, hogy ha lenézed embertársad az rád nézve siralmas!
  Én éltem és dolgoztam Enfieldben (London, hogy tudd!), tehát az angolszász jogrendszer ismerős számomra, ahogy a római jog is.
  Egyéb kérdés?”
 • 18. igazságkereső 2010. szeptember 17. 16:50
  „#15. klj: most már értem, mindenre megkaptam a választ Tőled! Kamionsofőr vagy!! Bocsáss meg, Tőled nem is várok el többet, de legalább ne provokáld a politikát, melyet az MSZP-SZDSZ konglomerátum honosított meg 2002-2010 között! Ugye tudod érzékelni a 8 év és az 5 hónap közötti különbséget,kiváltképp akkor, amikor 8 év súlyosan elhibázott pénz-és gazdaságpolitikáját kell helyrehozni?! Erre szokták azt mondani: ha hallgattál volna,bölcs maradtál volna! " Az angol jog célja, hogy az egyént szabaddá tegye"!”
 • 17. web 2010. szeptember 17. 14:18
  „Ajánlom figyelmébe orbánnak, "Kis magyar abszurd: főszerepben a szegedi Skála Áruház dolgozói"”
 • 16. jq 2010. szeptember 17. 12:13
  „Az önkormányzat az iparűzési adóval ugyanezt teszi. Az előző évi árbevétel alapján kiszab egy összeget, amit jó előre adóelőleg gyanánt beszed (a második részlete pont most szeptember 15-én volt esedékes), aztán majd májusban, a bevallás után esetleg visszaad belőle, ha mégis többet vett el. Kérdeztem a könyvelőt, hogy lehet-e valamit tenni, hiszem már az első részlet is túlfizetés volt, de sajnos nem. Ha az időközben beszedett összeg netántán időközi bevalláshoz lenne kötve, akkor az önkormányzat nem használná hónapokig a pénzemet (különösen, hogy nem kamatostúl fogja visszafizetni). Mindjárt írok is egy nyílt levelet Botkának...”
 • 15. klj_54 2010. szeptember 17. 11:10
  „13. hozzászólás igazságkereső 2010.09.17. 09:43
  Nem én élek tévedésben hanem Te!
  Egy kamion sofőrje "kormányzati beosztás"?
  Nevetséges amit állítasz.
  Komolyra térve:
  A fidesz hathatós támogatása nélkül az ország nem állna ott ahol áll!
  Orbánék voltak azok, akik saját lelki nyomoruktól vezérelve minden lehetséges módon akadályozták az előre lépést!
  Még a népszavazás intézményét is elővették igazuk bizonyítására!
  Úgyhogy jóbarát, nyugodtan elkulloghatsz csendben, Orbán kezét fogva a sóhivatalba!”
 • 14. KamuNeni 2010. szeptember 17. 11:08
  „Szerintem MO- nem is szabadna adot fizetni senkinek. Amig a penzt nem tudjak kezelni es adossagbol el az allam, hisz elore bekoveteli a vallalkozasok elkepzelt jovobeli jovedelmenek az adojat, addig nem is szabadna adot fizetni. Hogy lehet azt mondani hogy kepzelj egy egy osszeget es fizesd be elore az adot?

  Es ha egy forintot kepzelsz el akkro ado csalassal vadolnak! Mert igaz hogy a buntetesek es maga az allam elrabolja tolled es ha szerencsed van nem kell zsebbe nyulni ado kulombozetet fizetni akkor is azt mondja fizesd ki elore mert mi tudjuk hogy te 100 milliot fogsz keresni ebben az evben. es annak a 60 szazaleka 60 millio jovedelmi ado es meg egy 25 % elviszunk belole AFA-ba a tobbiert meg megbuntetunk. Hat ez a szomoru kep MO-n.”
 • 13. igazságkereső 2010. szeptember 17. 09:43
  „#10.klj_54! Mielőtt végleg eltévednél, a súlyos gondokat az MSZP-SZDSZ kormánykoalició hozta létre.Náluk alakult ki a devizahitelesek szörnyű problémája.Nem lenne baj ah átgondolnád azt amit írsz, hiszen 8 év teljesen elhibázott, gazdaságilag tönkretett országot nem lehet néhány hónap alatt rendbe hozni! Lehet,hogy Te is érdekelt voltál a korábbi kormányzás technikáiban?!”
 • 12. achilleus 2010. szeptember 17. 08:47
  „Az előző hozzászólást még Commandernek címeztem, csak közben klj_54 becsúszott.”
 • 11. achilleus 2010. szeptember 17. 08:44
  „"az előző kormány intézkedése nyomán"

  Mert látom ez elsikkadt egyeseknél.”
 • 10. klj_54 2010. szeptember 17. 08:42
  „2. hozzászólás Commander-V2 2010.09.16. 20:16
  A józan többség tudja, hogy az ide leírtakat rajtunk kívül senki nem olvassa!
  Sajnálják az újrahasznosított elektronjaikat elfecsérelni:)
  Viktor meg végképp lekakálja a népet véleményestül!”
 • 9. hu00043 2010. szeptember 17. 08:11
  „Azért nem fognék ilyen méretű söralátétek gyüjtésébe....”
 • 8. Depresszió 2010. szeptember 17. 07:12
  „Fantasztikus !
  Egy állami tulajdonban lévő nagyvállalat, ( Vértes Erőmű Zrt.), csődeljárása miatt nem kapom meg a jogos követelésemet .
  Mivel az ÁFA-t sem tudom kifizetni , az állam csődbe visz .
  Ha ezek után az APEH még megállapít, a piaci viszonyok alapján, valami járulékot, már nem tud felizgatni !
  Éljenek sokáig a politikusok !
  Kenyéren és vízen !”
 • 7. Zsoltee0716 2010. szeptember 16. 21:56
  „5. ki az a Pintér?

  Ész nélkül megy! Mi lesz itt még eddig se volt jó, de jobbat remélek! Ennek kicsi az esélye!
  Fujj fujj politiKUS-ok!”
 • 6. embrumm 2010. szeptember 16. 21:21
  „Kell a lé!
  Ezek a lenyúlós megoldások épp kapóra jönnek...
  Nem is lesznek eltörölve, csak szaporodni fognak.
  Ezt akarja a 2/3-ad?”
 • 5. Sportplusz 2010. szeptember 16. 21:20
  „... vigyázz Pintér bácsi " mindent lát " .. mindent tud ..ezért lett miniszter !!??”
 • 4. pisces 2010. szeptember 16. 21:16
  „Csatlakozom!!! Az egész rendelet ill. törvény pont olyan katyvasz, mint a kormányzása volt a jeles akkori kormánynak és háttér stábjának! Kedves akkor is reklamált, csak most talán esélye van, hogy meg is hallgatják!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakításra szorul az uniós pályázati rendszer

Átalakításra szorul az európai uniós pályázatok rendszere: le kell rövidíteni a határidőket, és kiszámíthatóvá kell tenni az elbírálást. Tovább olvasom