Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Nyílt levél Schmitt Pálhoz

Az összefogásban egyetértünk, de őszintén ünnepelni csak társadalmi békében lehet - fogalmaz Schmitt Pál köztársasági elnöknek címzett nyílt levelében Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere.
Káli Sándor levelében emlékeztet arra, hogy korábban – egyebek között – Sólyom László korábbi köztársasági elnökhöz, az Alkotmánybírósághoz és az Állampolgári Jogok Biztosához fordult segítségért a miskolci választókörzetek egyoldalú, pártpolitikai céllal történő átrajzolása ügyében.

Ma már nemcsak a sajtó, a politikusok, hanem a választók is tudják, itt valami nincs rendben, hivatalosan senki sem reagált az ügyre – írja a miskolci városvezető, aki ezért arra kéri Schmitt Pált, hogy személyesen járjon közben az ügyben.

„Egy nehéz helyzetből kilábaló kelet-magyarországi nagyváros polgármestereként tudom, hogy Magyarországon még mindig sokkal többet ér az emberi szó, a társadalmi összefogás, a politikai játszmáknál és a jogi fondorlatnál" – fogalmaz levelében Káli Sándor, hozzátéve: miután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főjegyző – fideszes politikusokkal közösen, a választásra készülve – „önkényesen" átrajzolta Miskolc választói térképét, nem is maga az ügy egyébként máig tisztázatlan jogi része, hanem annak erkölcsi, társadalmi, következményei fontosak számára.

Hogyan ünnepeljen őszintén a nemzet augusztus 20-án a kormány által meghirdetett összefogás jegyében, hogyan készüljenek tisztességesen az őszi választásra a politikusok és a pártok, ha ilyen demokráciát sértő ügyek – mint a választókörzetek pártpolitikai érdekek szerint történő átrajzolása – szó nélkül maradnak? Vagy tétlennek kell maradnunk Magyarországon, mikor a verseny előtti percekben már a sportpályán melegítenek a játékosok, és közben az erőfölényben lévő fél hirtelen, a saját érdekében megváltoztatja a szabályokat? – teszi fel kérdéseit Káli Sándor.

Miskolcon a pártok már bemutatták jelöltjeiket, elkezdődött az ajánlószelvények gyűjtése, azonban mindenkit zavar „a filctollal kettévágott lakótelepek, városrészek" bizonytalan képviselete, sorsa és jövője.

A miskolciak tudják, hogy itt valami nincs rendjén, és addig nem lesz társadalmi béke és megnyugvás, amíg az ügy nem tisztázódik – zárja nyílt levelét a miskolci polgármester.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. qrumpli 2010. november 13. 09:18
  „Ki az a Smitt Pál?
  Honnan jőtt és hová tart?
  Nem volt még elég belöletek ? Szánalmas ingyenélők!
  Undoritók vagytok ahogy a nép sirján ünnepeltek!”
 • 27. Tapasztalt 2010. augusztus 19. 13:13
  „25, 26 igazatok van....”
 • 26. deszkás 2010. augusztus 19. 12:35
  „KLJ_54! Ez végszónak is jó!”
 • 25. klj_54 2010. augusztus 19. 12:14
  „Emberek, kár itt egymást püfölni (verbálisan).
  Ez van oszt annyi.
  A fidesz visz mindent angol módra.
  A nép pedig nagyon nagy ívben le van sz@...a!”
 • 24. Tapasztalt 2010. augusztus 19. 11:46
  „hát kedves unknown, tényleg létszámarányosakat hozott létre! Például 5-ös körzet, 6-os körzet alig több mint
  5000 választópolgár. 8-as körzet 8600 választó. Hányszor nagyobb eltérés ez, mint 15% ?? Soroljam a többit is? Na ENNYIRE ARÁNYTALANOKAT HOZOTT LÉTRE, oszt jónapot. Ne görcsölj tovább e gyalázat védelmében. Ráadásul a saját uj törvényüket sem tartották be, /max 15% eltérés lehet. MIskolcon, Szegeden egyformán, mert itt azért még van esélye a szociknak. Hát ezért tette, kizárólag a fideszesek érdekében. Minden más körzetkijelölési szempont nagy ivben lesz@rva....”
 • 23. kilo 2010. augusztus 19. 11:39
  „Annak, aki nem értené, ki mit csinált:

  http://index.hu/belfold/2010/07/30/elhalasztanak_az_onkormanyzati_valasztast_miskolcon/

  ill.

  http://index.hu/belfold/eovk4876/”
 • 22. unknown 2010. augusztus 19. 09:31
  „Még annyit a konkrét tárgyhoz visszatérve a mi párbeszédünket nyomon követők számára, hogy a megyei Területi Választási Iroda vezetőjeként ténykedő hölgy e területi koordináló tevékenysége, a választások rendje és felügyelete ellenőrzésére mint jogász kapott megbízást, kinevezést. Csak véletlen egybeesés, hogy ő a Csongrád megyei Önkormányzat főjegyzője is. Az általad is említett felülbírálatot a szegedi körzetek lakosságszám arányos változtatásához is mint jogász, ügyvéd írta alá. Nem is volt aláírása alatt a megyei közigazgatási funkciója feltüntetve. Olvastam a határozatát, ami azon állampolgári bejelentésen alapult, hogy a szegedi főjegyző eltért attól a lakossági arányosítástól egyes helyeken, ami rögzíti, hogy 15%-nál több nem lehet az eltérés a lakosság számát tekintve az egyes választókörzetek között. Az emiatt bekövetkezett korrekció nekem teljesen indifferens, ami a választások eredményét, végkimenetelét illeti. Hiszen azon kívül, hogy ismerek néhány embert még nem következik az, hogy emiatt jobban járhat egy jelöltet állító szervezet itt, mint amott.”
 • 21. unknown 2010. augusztus 19. 01:11
  „Tudod, kedves Tapasztalt MSZMP tagként is megmondtam, leírtam a véleményem. Egyenesen, tisztességgel úgy 1967-től. Kerülgettek is még ma is. A hatalom soha nem szerette a szókimondókat. De a véleményem az, hogy én - Veled ellentétben - nem érzékelek semmi ámokfutást a Fidesz vezette kormánytól, politikától. Irgalmatlan nagy államadósságot halmoztak fel Gyurcsányék 2002-től, azt nekünk, Magyarországon élőknek kell kifizetnünk és ez bizony korlátozó, megszorító intézkedésekkel jár. Mivel rövidültél meg az ő kormányra lépésük, június 1 óta? Újabb hitelekből gondolod, vagy valamiként mindannyiunknak többet kell tennünk, bevállalnunk, a közösbe adnunk. Most 120 milliárd dollárral tartozunk, amiből 40 milliárdot ténylegesen vissza kell fizetnünk 2013 végéig. Hogyan és miből?”
 • 20. Tapasztalt 2010. augusztus 19. 00:31
  „engem is hivott a fidesz........bár akkor még tiszteségesebb párt volt. De szerencsére soha nem függtem egyetlen párttól sem, és nem élek a politikából, csupán odafigyelek és határozott véleményem van. Még elmondhatom, de ahogy a fidesz ámokfutását elnézem, lehet, hogy nem sokáig.”
 • 19. unknown 2010. augusztus 19. 00:21
  „Tapasztalt, most rossz álmod lesz: alapító tag voltam az MSZP-ben.”
 • 18. Tapasztalt 2010. augusztus 19. 00:16
  „na persze......ott az egyes szám első személyben irott határozata, ami mindazt cáfolja, amivel itt ködösitessz.
  Aludd ki inkább magad, ezt a túlórát már nem fizeti ki neked a fidesz a bérkommentelésért!!!”
 • 17. unknown 2010. augusztus 19. 00:16
  „Az én érdekemmel egybevág Szőreg és Marostő közötti útfejlesztés (Thököly utca kijárat a 43-as útra, Szőreg Hősök-tere forgalom összehangolás, Marostőből szilárd burkolatú járható út készítés Szőreg, Deszk felé) járda (Szőreg Kamaratöltés buszmegállótól a Thököly utca járdáig), csatorna, kerékpárút, hogy éppen innét, Újszegedről a Hargitai utcából ne csak visszafelé a Thököli utcán tudjak kerülővel naponta kikerékpározni Szőregre....”
 • 16. unknown 2010. augusztus 19. 00:06
  „Azzal, hogy a választások lebonyolítása tekintetében a Csongrád-megyei Területi Választási Iroda és annak vezetőjeként a megyei főjegyzőnő látja el a jogorvoslati felügyeletet nem jelenti azt, hogy köze lett volna a szegedi körzetek megváltoztatása folyamatban. Ez egy alkalmi megbízás.”
 • 15. Tapasztalt 2010. augusztus 19. 00:02
  „a te érdekedben is rajzoltak át körzetet? Melyiket? Ez értelmetlen hülyités már amiket irkálsz, kérdezd meg az ott lakókat, hogy mi ebben a gyalázatos, ha nem akarod érteni!! Na, joéjt...”
 • 14. unknown 2010. augusztus 18. 23:45
  „Az lenne furcsa, ha Szőreghez tartozna a Kálvária-tér, Újrókushoz meg a Thököly utcától kifelé Marostő... Mi ebben az égbekiáltó bűn?”
 • 13. Tapasztalt 2010. augusztus 18. 23:41
  „kivel jutott konszenzusra a fideszes megyei főjegyzőnő? Csak azokkal a fideszes képviselökkel, akik érdekében történt a körzetek széttördelése, és akik fogták is a kezét a térképrajzolásnál......”
 • 12. Tapasztalt 2010. augusztus 18. 23:34
  „csak éppen ő a területi választási bizottság elnöke. A helyi választási bizottsági elnök /szegedi jegyző/ határozata ellen hozzá lehet fellebbezni. Ez történt Miskolcon és Szegeden is. Kár hogy nem akarod érteni, akkor is egy újabb fideszes gyalázat. Nézd meg a szegedi körzetek átrajzolt térképét! Dorozsmához tartozik Béketelep, Újrókushoz a Kálvária-tér, Szőreghez Újszeged fele, Fodorkerthez a volt cipögyár és a Jakab lajos utca környéke, stb. Soroljam még? Gyalázat, és csak a fidesz érdekében......”
 • 11. unknown 2010. augusztus 18. 23:30
  „Az volt a népakarat (a népharag által), hogy csökkenteni kell az önkormányzatok létszámát. Csökkenteni kellett a választókerületek számát. Ez együtt járt azzal, hogy átrajzolódtak a körzethatárok. Mennyivel tartod magad okosabbnak a határok újrarajzolásában, mint azok a személyek és testületek, akik végül is mindenhol kényszerűen konszenzusra jutottak. Végül is a főjegyzők (jegyzők) hivatali feladata volt aláírni és kiadni a véglegesítő határozatot. Áruld el már nekünk, Neked melyik utca kellett volna (vagy sem), hogy körzetedben elégedett lehettél volna? Hadd tudjuk már meg, hol, merre laksz.”
 • 10. unknown 2010. augusztus 18. 23:22
  „Már elnézést kedves Tapasztalt, de Te nagy valószínűséggel nem Szeged Megyei Jogú városban élsz. Mi, szegediek, a szegedi választási körzetekben nem szavazunk megyei listára, mint a Szegeden kívüli falvakban, kis városokban. Mi itt kettőre: a polgármesterre, és a körzeti önkormányzati képviselőnkre. A megye falvaiban, kis városaiban háromra szavaznak (szavaztok): a település polgármesterére, önkormányzati képviselőkre és a megyei listára. Az általad említett Csongrád-megyei főjegyzőnőnek annyi köze van a független Szegedhez, mint az amerikai elnöknek.”
 • 9. Tapasztalt 2010. augusztus 18. 23:01
  „8. nézd már meg a fideszed által alkotott új önkormányzati törvényt, és a Csongrád megyei föjegyzönö
  2/2010 /VII.02/ határozatár, és ne irkálj ide megtévesztő valótlan baromságokat. Miskolcon és Szegeden ugyanazt müvelte a fideszes főjegyző, gyalázatos.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: a többség elégedett a kormány teljesítményével

A Medián felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, a kormány jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott a hivatalba lépése óta, Orbán pedig változatlanul népszerű. Tovább olvasom