Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Nyílt levélben tiltakozik 150 külföldi politikus Gyöngyösi felszólalása ellen

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének címzett nyílt levélben az aláírók kifejezik mély aggodalmukat a novemberi felszólalás miatt és elítélik azt.
Nyílt levélben tiltakozik 150 külföldi politikus, köztük egy izraeli miniszter és az Európai Parlament (EP) két alelnöke, illetve a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) alelnöke a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása ellen, amelyben - mint írják - a képviselő a kormány és a parlament zsidó származású tagjainak összeírását szorgalmazta.

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének címzett nyílt levélben az aláírók kifejezik mély aggodalmukat a novemberi felszólalás miatt és elítélik azt. Úgy vélik, nem egyedi eset volt, hogy a Jobbik képviselője "célba vette a magyarországi zsidókat", hanem a "párt tagjai részéről az elmúlt hónapokban tett sorozatos megnyilvánulások folytatása, amelyekkel egyes hazai kisebbségeket igyekeznek megbélyegezni".

Az aláírók sürgetik az alapvető jogok tiszteletben tartását és érvényre juttatását, és emlékeztetnek, hogy "az ilyen antiszemita nyilatkozatok rettenetes következményei" vezettek a holokauszthoz. Felszólítanak "Magyarországon mindenkit azon demokratikus alapelvek betartására, amelyek a Magyar Köztársaság alapját valamint a szabad és demokratikus európai nemzetekhez való tartozást jelentik", a címzetteket pedig bátorítják arra, hogy "a jövőben is határolódjanak el" az ilyen és a hasonló kijelentésektől.

A nyílt levél aláíróinak többsége európai parlamenti képviselő, de köztük van mások mellett Juli Edelstein izraeli tájékoztatási és diaszpóraügyi miniszter, Alejo Vidal-Quadras, az EP spanyol kereszténydemokrata és Alexander Alvaro, az EP német liberális alelnöke, Petra Pau, a Bundestag alelnöke és Doug Lamborn amerikai republikánus kongresszusi képviselő is.

A levél az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) honlapján jelent meg. A 2009-ben létrehozott szervezet a honlapon közölt bemutatás szerint a világszerte feltámadó antiszemitizmus visszaszorításáért tenni akaró politikusokat, parlamenti képviselőket fogja össze.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2012. december 16. 08:15
  „No coment !
  http://www.mszp.hu/

  ,,Mesterházy Attila újságírói kérdésre megerősítette, hogy Ron Werber tanácsadóként segíti a szocialistákat"”
 • 2. queenmargareth1 2012. december 15. 16:49
  „:)Nevetséges, hogy nem adják le a hsz-t.
  nem tudnak rajta mit moderálni, inkább nem adják le, gratulálok.”
 • 1. queenmargareth1 2012. december 15. 16:20
  „ehhez értenek, aláírni...még a saját halálos ítéletüket is aláírnák, ha odatolnák az orruk alá azzal a szöveggel, hogy zsidózás történ Trinidad-on...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozata is van a borsodi buszbalesetnek

Egy menetrend szerinti távolsági busz és egy személygépkocsi ütközött, melynek következtében mindkét… Tovább olvasom