Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Nyílt levelet ír az Európa Tanács főtitkárának az MSZP

Az Európa Tanács főtitkárának ír levelet az MSZP azért, amiért a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz.
Nyílt levelet ír szombaton az Európa Tanács (ET) főtitkárának az MSZP, amelyben arról kérdezik, hogy az általa irányított testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz – jelentette be az MSZP választmányi ülése alatt tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila. A testület megerősítette a szocialista frakció döntését, amely szerint képviselőik nem vesznek részt a köztársasági elnök választásban.

A pártelnök-frakcióvezető arról beszélt: az ET főtitkára felkérheti a Velencei Bizottságot, hogy értékelje a kormány válaszait. Szavai szerint a magyar kabinet azt kommunikálja, hogy a vitás kérdések 90 százalékát teljesítették és csak tíz százalékban vannak úgymond technikai problémák, miközben a civil szervezetek ezt pontosan fordítva látják. Éppen ezért fontosnak tartanák, ha a Velencei Bizottság is nyilvánosságra hozná, hogy hogyan értékeli a kormány tevékenységét – mondta a politikus.

A választmány egyhangúlag támogatja a frakció álláspontját, hogy a képviselők ne vegyenek részt Áder János megválasztásában – jelentette be Botka László. Az MSZP meggyőződése, hogy Orbán Viktor és a Fidesz óriási hibát követ el, amikor nem arra használja a helyzetet, hogy az ország érdekében megszilárdítsa a közbizalmat, a demokratikus intézményeket és a köztársasági elnöki hivatal „lerombolt tekintélyét", hanem egy „újabb pártkatonát ültet a Sándor-palotába" – mondta a választmányi elnök.

Kövér László azon szavaira idézve, amely szerint a házelnök örül annak, hogy a szocialisták látványa nem rontja el az ünnepet, azt mondta: egészen elfogadhatatlan és Európában példátlan, hogy a kormányoldal nemcsak, hogy nem törekszik az államfőválasztással a nemzet egységének megvalósítására, de „ezt még büszkén hirdetik is".

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy Kövér Lászlótól nem idegen az ilyen típusú fogalmazás. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a házelnök pénteken „egészen biztosan az ország felét" megsértette a mondataival, amikor az MSZP-t, az LMP-t és az újságírókat is „ócsárolta".

Hangsúlyozta, hogy Kövér László nemcsak az Országgyűlés elnöke, de jelen pillanatban ő látja el a köztársasági elnök feladatait is, amely pozícióból a nemzet egységét kellene megtestesítenie. A politikus pénteken egy interjúban Schmitt Pál ügyére utalva azt mondta: mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, "csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak".

Arra külön kitért, hogy a fideszes politikus ugyanebben a nyilatkozatában nem érintette a Jobbikot. Mesterházy Attila véleménye szerint ennek alapján „a Jobbik jól mutat azon a rendezvényen, ahol az új pártkatonát választják meg a köztársaság elnökének".

Végül Botka László bejelentette azt is, hogy a 2014-es választásokra való felkészülés során az MSZP megindította programalkotási folyamatát. Ennek során szombaton első olvasatban megtárgyalták és el is fogadták az Ajánlat Magyarországnak című keretprogramot, amit társadalmi vitára bocsátottak. Erről a következő hónapokban a lehető legtöbb társadalmi, civil és szakmai szervezet véleményét akarják kikérni – tette hozzá.

Botka László választmányi elnök elmondta, hogy az ülésen négy elnökhelyettest választottak Szűcs Gábor, Harangozó Gábor, Veres Gábor és Márton Roland személyében.

Olvasóink írták

 • 9. tucat 2012. április 23. 01:53
  „8. tucat 2012.04.22. 22:15
  A "hőjét" szó helyébe: "fényét" (nem a hő, hanem a fény vonzza e szegény kis jószágokat, bár ki tudja valójában, hisz csábító energiaforrás ez is, az is... :)).”
 • 8. tucat 2012. április 22. 22:15
  „Nyirkos fából csak pásztortűz lett, nem nagy máglya,
  hol végsőt lobban a megcsalt bogár kedve.
  De füstje mögül kikacsint huncut lángja:
  el ne kerülje a hőjét minden lepke. :)

  Rövidebben: alább így gondoltam, s lőn ezúttal... :D

  Noha fricskám éles, a lelkem tiszta,
  Hidd el, kérlek, Mozimasiniszta! ;)”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. április 21. 23:04
  „A ballibériás bűnbanda csak azt kapta a pofájába amit kiérdemelt, mehetnek sivalkodni
  Brüsszelbe vagy Televivba , le.......k!
  Kövér Lászlónak igaza van: undor látni a tolvaj , hazaáruló pofájukat az Ország Házában !
  Hogy miért nyüszítenek? mert elígérték a talpunk alól a földet, szánkból a vizet,
  termőföldjeinken GMO-s szemetet akartak termeszteni és ez úgy néz ki hogy nem sikerült (sok más mellett), pedig valószínűen már előleget is felvettek rá, és a pénzeszsákok szorongatják a t.....et ! Hogy ezen a felületen miért köpködnek-fröcsögnek egyesek ? mert életükben csak arra voltak képesek hogy: Moszkva vagy a pénzvilág talpnyalóinak a s.....t nyalják ! és ha ez megszűnik , akkor a létalapjuk is .
  Más - Székhelyi, Heller , Kertész és a többiekről : a parazitáknak ez kiváló éghajlat !
  A Botka-féle keretprogram a címére egy kis stilizálás ráférne, valahogy így :
  MSzMP-s Árajánlat Magyarországról”
 • 6. bánki 2012. április 21. 18:15
  „A kommunisták köreiben ez szinte természetes reakció. KOMINTERN, Varsói Szerződés és most ez a gittegylet.”
 • 5. t680822g 2012. április 21. 17:03
  „Bukjon meg a Fidesz rezsim minél hamarabb, minden tisztességes embernek ezen kéne fáradoznia... Átverték a választókat, sok emberrel beszéltem, már bánják, hogy a Fideszre szavaztak, mint az a bizonyos kutya, amelyik hetet kölykedzett...”
 • 4. v.imre 2012. április 21. 15:46
  „Székhelyi művész úr eszmefuttatása moderálás nélkül megjelenhetett hasonló fogalom használattal?”
 • 3. szentmiki 2012. április 21. 15:45
  „bocsánatot kérnek az eddigi károkozásért és végképp eltűnnek a süllyesztőben?”
 • 2. tucat 2012. április 21. 15:38
  „A fentiekhez hasonló problémák részleteiről szóló tudósítások alatt sorra jelentek meg az utóbbi időben a felpattant szemű hozzászólók rácsodálkozó és gyakran felháborodott-kiábrándult hangvételű bejegyzései. Itt is erről van szó, ezeknek a gondoknak az összefoglalása ez, az "átlag" ember számára könnyebben érzékelhető részletek nélkül. Csakhogy ezt egy (sajnos éppen nekik is, az előző kormányzati ciklusban elkövetett hibáiknak, no, meg az ezeket roppant igyekezettel és ármánnyal kihasználó ellenérdekelt, jelenleg kormányon lévő erőknek köszönhetően) lejáratott ideológiájú, baloldali politikai párt tette közzé... Így hát, kényelmesen hátra dőlve várom a buldózerek és egyéb, árokásó földmunkagépek megjelenését. Remélem, a bejegyzésem nem bátortalanítja el a tereprendezőket, mert akkor elmaradna a nagy törzsi mulatschag! :)”
 • 1. v.imre 2012. április 21. 15:25
  „Íme, tisztelt és kedves Székhelyi József! Kik is piszkítják be a tiszta szobát? Alulmaradtak a választáson és <moderálva>nak a nemzet jóhírére. Mert nem az ő szájuk íze szerint alakul a politika. Ez az undorító. Ez a büdös.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: a válság sújtotta Európában különösen fontos a hazafiság

A hazafiság fontos szerepére hívta fel a figyelmet a válság sújtotta Európában Hende Csaba… Tovább olvasom