Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Nyilvános vitára hívja Szabó Tímea Harrach Pétert

A jövőorientált családpolitika nem egypárti politika, annak a kormányzó pártok és az ellenzék támogatását is bíró tartalmúnak kell lennie - közölte a PM politikusa.
Nyílt levélben hívja családpolitikáról szóló vitára a kereszténydemokrata Harrach Pétert Szabó Tímea, a PM politikusa.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a jövőorientált családpolitika nem egypárti politika, annak a kormányzó pártok és az ellenzék támogatását is bíró tartalmúnak kell lennie. A családok ugyanis nem bal- vagy jobboldaliak, nem szelektálni kell közöttük, hanem biztatni és segíteni őket - teszi hozzá az ellenzéki politikus.

Szabó Tímea arra hívja fel a figyelmet, hogy a Világbank adatai szerint Magyarország tavaly visszacsúszott a magas jövedelmű országok közül a közepesen magas jövedelmű országok sorába. A Tárki felmérése pedig arról számol be, hogy a magyar népesség 46,6 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben.

Egy fiatal, családot tervező pár számára elborzasztó lehet az a tény, hogy szegények 28 százaléka gyerek, és összességében 42 százalékuk 25 év alatti - írja Szabó Tímea, aki szerint a politika által előidézett problémákat a politikának is kell megoldania.

Ezért kezdeményezi, vitassák meg nyilvánosan, hogy a Harrach Péter által is megjelölt demográfiai problémák milyen módon kezelhetőek, milyen az előremutató családpolitika, milyen a nőkre autonóm, döntéseket meghozni képes egyenrangú félként tekintő politika, hogyan lehet a család és a munka egyensúlyát megteremteni.

Harrach Péter csütörtökön arról beszélt, hogy olyan hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelő családpolitikára van szükség, amely segíti a biztonságos gyermeknevelést. A KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Európában igen rossz a népesedési helyzet, ennek mélyén egyfajta értékválság húzódik meg. Magyarországon pedig 1981 óta folyamatosan romlik a helyzet - közölte.

Kifejtette: ma Magyarországon évente mintegy 90 ezer gyermek születik és 130 ezer ember hal meg, vagyis minden évben egy közepes méretű város lakossága tűnik el. Évente 36 ezer a házasságkötések és 22 ezer a válások száma - mondta, és a házasságkötésekkel kapcsolatban megjegyezte: demográfiai szempontból ez a legtermékenyebb, legtartósabb együttélési forma.

Olvasóink írták

 • 4. majzik 2013. július 29. 11:00
  „,,A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd később a Harvard Egyetem jogi karán tanult.
  Kutatói pályafutása

  Öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak, valamint hírügynökségeknek tudósított Magyarországról. Később a Harvard Egyetem jogi karának egyik kutatóprogramjához került, először kutatóként, majd kutatásvezetőként. Az ENSZ megbízásából itt fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat.

  2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott.[2]

  A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, ahol a támadást követően az afgán konfliktus rendezésével kapcsolatosan folytatott kutatást. Az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költözött és Kabulban egy ideig a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt. Néhány hónappal később csatlakozott a CARE International szervezetéhez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezetett.
  Közéleti pályafutása

  2003 őszén visszaköltözött Magyarországra, majd 2004 elején csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig koordinálta a Menekült Programot.[3] 2008-ban a Lehet más a politika! nevű mozgalom egyik alapítója volt, majd annak párttá válása után választmányi tagja. A 2009-es európai parlamenti választásra az LMP és a Humanista Párt közös listájának vezetőjévé választották.[4]

  A 2010-es országgyűlési választásokon az LMP országos listájának 6. helyéről került be a parlamentbe. A párt országgyűlési frakciójának 2010. május 10-ei ülésén frakcióvezető-helyettessé választották.[1]

  A 2013. január 26-i platformközgyűlésen többekkel kiléptek a pártból, és létrehozták a Párbeszéd Magyarországért Párt nevű baloldali zöld formációt. Az új párt alakuló közgyűlésén Jávor Benedekkel együtt társelnökké választották."

  <moderálva>”
 • 3. pirosmanci 2013. július 28. 17:54
  „Vasfüggönyt! Oszt akkó bazi nagy magyarok löszünk! "Oszt jó napot!"”
 • 2. igazságkereső 2013. július 28. 17:38
  „Igen, ez a következménye annak, amikor teljesen kifosztanak egy országot! Érdekes lenne a volt MSZMP-MSZP-SZDSZ és mindenféle pártformáció tagjainak itt-ott elrejtegetett számláinak összegét megvizsgálni! Azért legyünk őszinték: azért a 12 évig tartó MSZP-SZDSZ koalíció rendesen megtépázta Magyarország gazdasági helyzetét, már csak azzal is, hogy kiszolgáltatta Magyarországot különféle külföldi érdekeltségeknek úgy gazdaságilag, mint politikailag! Nem lehet, nem szabad megengedni, hogy ez a társaság még egyszer kormányzati hatalomhoz jusson, mert egy reggelre még előfordulhatna az is, hogy országunk eltűnt a térképről is!!”
 • 1. kipkop 2013. július 28. 16:43
  „Ki a fene az Szabó Tímea?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: egyedül ˝a bukott baloldal˝ veszélyezteti a választások tisztaságát

A Fidesz szerint egyedül "a bukott baloldal, a vereségébe beletörődni képtelen… Tovább olvasom