Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat Lázár János

Nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat a Fidesz frakcióvezetője szerint; Lázár János jelezte azonban, hogy ezzel az álláspontjával kisebbségben van a kormánypárti képviselőcsoportban.
Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés többsége múlt hétfőn elutasította az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló LMP-s törvényjavaslat tárgysorozatba vételét, Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a Fideszben nagy vita van arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk kinek a tulajdonát képezik, vagyis kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek.

"Én abba a csoportba tartozom - kisebbségben vagyok a Fidesz-frakcióban -, aki azt mondja, hogy minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy egy másik csoport szerint az információk az államé, míg vannak, akik szerint az érintettet illeti meg az adat, vagyis a rá vonatkozó, törvénytelenül gyűjtött információkat vehesse magához, vihesse haza, mert az csak rá tartozik.

Az LMP előterjesztését azért nem támogatták - közölte -, mert azt szakmaiatlannak tartják, ugyanis nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha a katonai titkosszolgálatok ilyen típusú adatai napvilágra kerülnének.

A múlt hétfői szavazáskor az LMP-s indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypárti képviselők többsége azonban ellenezte. Tizenkilenc fideszes és öt kereszténydemokrata politikus - köztük Balog Zoltán államtitkár, Bencsik János, Gulyás Gergely és Hoffmann Rózsa - ugyanakkor igennel szavazott, 28 kormánypárti politikus - mások mellett Halász János államtitkár és Wittner Mária - pedig tartózkodott.

Az LMP képviselői - mint közölték - tiltakozásul fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőnevét mutatták fel tábláikon.

Az LMP-s Schiffer András, a törvényjavaslat előterjesztője az indítványról korábban elmondta: pártja teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrácia titkai is legyenek.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bélabá 2012. február 28. 22:18
  „A németek csinálták jól. Nálunk nem volt rendszerváltás, ha lett volna akkor már régen nyilvános lenne a lista. Erre lett volna lehetősége mindkét oldalnak de egyik sem akarta. Vajon miért?
  A választ tudjuk, ott van a parlamentben.”
 • 24. ferdzso 2012. február 28. 19:25
  „"Ezt igen, jaj, ezt nem... ezt igen, ezt is, hűű, ezt sem"... Stb.”
 • 23. Vörcsi 2012. február 28. 15:58
  „Ha igaz az a meende-monda, hogy a Terror Házá-nak falára S. Mária nem engedte kitenni egyik rokonának nevét és arcképét, akkor ez az akta is már csak ilyen szűrt lenne! Akkor meg minek!”
 • 22. deszkás 2012. február 28. 12:32
  „A 17-es hozzászólásig olvastam a kommenteket és nincs min vitatkozni igazuk van egy kivételével. KONTRAPISTA talán még nem tudja a besúgás nálunk afféle sport. MA IS! Egy adalék:a német megszállás idején az akkori hatóságoknak szinte semmi dolguk nem volt a szervezést illetően.(tessék utánaolvasni) És miért lenne ez ma másképpen? Pl. a szabályos közlekedést betartva miért figyelem a hátam mögött közlekedőt?(és épitettem be videofelvevőt).,a II.kórháznál mindenki tudja maguk a lakók(!) hivják a "pókot" elvitetni a galád szabálytalankodót?.,hogy telefonszám létezik "az illegális áramvételezés" bejelentésére.,a rendszerváltás után behozott mobol telefonlehallgatásra is alkalmas lehallgató készülékre (akkori hiradások szóltak róla!). Nyilvánosságra hoznám még az olajszőkitésben résztvevő számomra nyilvánvaló bűnözöket,valamint a most már büntethetőséget kizárt Kulcsár ügy.... Folytassam?”
 • 21. harcsabajusz 2012. február 28. 10:01
  „Ez így megy húsz éve. És így is fog menni. A németek nyilvánosságra hozták a kínos aktákat, a spanyolok nem. El kéne dönteni mit is csinálunk, mert ez a tipikus magyar sz. kavarás senkinek se jó. Illetve akik kavarni akarják a fekáliát, rágalmazással, sejtetésekkel zaklatni az ellenfeleket, azoknak jó a jelenlegi helyzet fenntartása.

  Nyilván a fidesz és sleppje is tele van volt besúgókkal, mszmp káderekkel, és nem érdeke hogy kiderüljön, hogy náluk esetleg több ilyen palimadár van mint az örökös komcsizással heccelt maszop köreiben. pl. Pintér Úr, a dr. álamelnölk úr, a nemrég elhunyt Csurkáról nem is beszélve...
  Lézer Jani túl fiatal ahhoz hogy sok ilyen vaj legyen a füle mögött (más stiklikről most ne beszéljünk), és neki jól jönne az útjában állók egy részének eltakarítása.”
 • 20. jozko 2012. február 28. 09:54
  „Terelés, spekuláció.”
 • 19. Én2 2012. február 28. 09:26
  „kontrapista- ebben a rendszerben ugyanúgy vannak ügynökök, besúgók mint régen voltak lehet, hogy most még több is.
  Vásárhelyen már csinált ilyet Lázár de itt is az volt, hogy akit utált azt nyilvánosságra hozta akik pedig a fideszben ülnek mellette azokét elhallgatta. Ilyenre lehet számítani most is.
  Szerintem azt kellene nyilvánosságra hozni, hogy mit csinált lj. a kötvényekkel, mennyi az adóssága pontosan a városnak , hány tanácsnokot foglalkoztatott a pm. és mennyit fizetett nekik.Miért vezette be ilyen szegény városban az építményadót horibiris összeggel. Lenne miről beszélni de ezekről hallgat és a mostani a dohányügyéről is beszélhetne.”
 • 18. Együgyű 2012. február 28. 08:41
  „,,Nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat Lázár János"
  <moderálva> Laza Janit ezek szerint ez nem érinti? Tehát neki jól is jönne? A pártocskájában talán a mostaninál is erősebb hatalmat remél ettől? Azonban ez Vikinek nem hiszem, hogy jól jönne. Vélelmezem, hogy annyira azért nem gyengült meg. A Fidesz-KDMP atyai pártban köztudottan sok volt MSZMP-s van jelenleg is, hogy az kínos lehet Atyánknak. A volt párt kiszolgálóiról ne is beszéljek. Úgy gondolom, ha a párt se..ét, nyalok nem lettek volna az MSZMP sem maradt volna fenn kb. 40 évig. Húsz egynéhány év már eltelt ez most a legégetőbb kérdés Magyarországon? A rendszerváltó párt elitje a kizsákmányoltak rétege és a hozzájuk csapódók már megszedték magukat és kiárusították az országunkat az érdekeik szerint. A fiatal csókák, akarnak most a csúcsra érni? Úgy látják eljött az idő számukra? Mi lesz az ősz hajú szenteskedő KDMP-s bácsival a
  parlamentben? Jaj, a neve nem jut eszembe. Az országházban üldögélők nagy többsége is mindig arra hajolt és hajolnak amerről a megfelelő erősségű szél fúj. Könnyű ez! Anyagi felelősség nélkül!!! Itt valóban biztosított 4-évre a folyamatos gazdagodás. De be kell ismerni majdnem minden párt hasonló cipőben jár. Egy lehetőség azonban fenn áll. Természetesen az, ha ez a generáció kihal. Ennek a témának is csak akkor lesz igazából vége. Addig meg mindig be lehet kellemetlen helyzetben vetni a köztudatba a lerágott gumicsontot. Tételezzem fel naivan, hogy teljes körűen 20-év után nyilvánosságra kerülne az ügynök lista. Mi lenne akkor? Teljes vagyonelkobzás biztos nem! Tovább is virulhatnának az ügynökök és a korábbi MSZMP pártot kiszolgálok.
  OFF.”
 • 17. zoolii 2012. február 28. 08:23
  „Úgy látszik Lézer elfelejtette, hogy az övéi közt is volt besúgó és pártfunkcionárius, bőven! Ilyen az, amikor a fagyi visszanyal...”
 • 16. kontrapista 2012. február 28. 08:05
  „A Kádár-rendszernek sikerült olyan besúgóhálózatot létrehozni, ahol mindenki mindenkitől tartott. Még a rokonságon belül sem lehetett tudni, hogy ki a besúgó. Most 20 évvel a "rendszerváltozás " után már semmi jelentősége az egész ügynek, csak az a tény, hogy soha senki ne sülyedjen olyan alacsonyra, mint a legtöbb mostani 50 év feletti !!!”
 • 15. bakosandras 2012. február 28. 07:26
  „8., gumicsont a népnek? :)
  Annyira szép, hogy sokan azt képzelik, a nép olyan, hogy csak egy ügyön tud "rágódni", hogy "el lehet terelni a figyelmét". Akkor sem volt ez így, amikor csak egy állami tévé, négy-öt közéleti újság és három rádió működött. Tessék beleképzelni magát azoknak az embereknek a helyébe, akik az elmúlt tíz évben, ha kikérték róluk szóló jelentéseket, azzal szembesültek, hogy legközelebbi ismerőseik írtak róluk. Hatvan-hetvenéves emberek között szakadtak meg barátságok ilyen akták miatt, és nem jó, hogy ez a fiatalabbakat nem érinti. Igaza van Lázár Jánosnak, tessék nyilvánosságra hozni az adatokat, és aztán az ügynökök - ha még élnek - legalább mondjanak valamit. Akkortól ez már nem lesz "gumicsont", csak egy fejezet a történelemkönyvben.”
 • 14. Minibusz 2012. február 28. 07:26
  „Ha jól értelmeztem, akkor az MSZP is támogatta a titkosítás feloldását.
  Meg a függetlenek (Gyurcsány és csapata)
  Ez azért nem semmi, hogy ők támogatják, a 2/3 meg nem.

  No comment”
 • 13. xene@freemail.hu 2012. február 27. 22:23
  „Szerintem hozzanak létre először újra egy parlamenti külön-bizottságot erről, jó pénzért, amely történészeket is felbérel a kérdés eldöntésére, s az iratok áttekintésére...majd miután 1-4 évig vitázgattak róla, berekeszthetik tevékenységüket..azzal, hogy NEM LEHET, mert az hújjja-jjajde nagy nemzetbiztonsági kockázatokkal járna...:)”
 • 12. fotelagy 2012. február 27. 22:05
  „Hozzák má végre nyilvánosságra! Oszt kalap kabát. Legalább elválik a szecska macskától......”
 • 11. jozko 2012. február 27. 21:51
  „Talán a "hozzáférhető" státusz elég lenne - kivéve a ténylegesen állambiztonsági kockázatot jelentő/ szerintem valójában ki számú/ ügyeknél.
  Ez a " nyilvánosságra hozás" megérzésem szerint manipulációra, befolyásolásra adna lehetőséget, megfelelő időzítéssel és szituációban - leginkább a média fölött éppen rendelkezőknek!”
 • 10. booo 2012. február 27. 20:59
  „Én erre azt mondom csak, akinek nincs félnivalója az nyilvánosságra hozza a régi aktákat!
  30-40 évvel ezelőtti dolgok, miért nemzetbiztonsági kockázattal járó tényezők? Talán a mostani patkóban is ülnek olyan ügynökök akik buknának és magukkal rántanának nagyon sok vezetőt? Biztos, hiszen Schiffer A felszólalásában említette, hogy a parlamentben üz az a személy aki őróla is jelentgetett.
  Igen is meg kell a világnak ismernie mi történt a szocban, nem csak színlelni kell a kommunizmus Áldozatait, hanem nyilvánosságra hozni a valóságot!!!!!!!!!”
 • 9. tom_peris 2012. február 27. 20:18
  „Közpénzből finanszírozott közügyekről van szó... Az a legkevesebb hogy mindent tudhatunk ebben az országban ami valah is a mi adónkból, az állam (azaz a mi) pénzünkből történt...

  Ez az elvárható minimum...”
 • 8. smalltown 2012. február 27. 19:29
  „gumicsont a nepnek , igy errol beszelnek, nem a kormany jelenkori hibairol...”
 • 7. pirosmedence 2012. február 27. 19:05
  „Lázár Jancsika talán inkább azt hozza nyilvánosságra, hogy milyen kapcsolat fűzi Sánta Jánoshoz, a multimilliomos Continental Dohányipari Zrt. vezetőjéhez, akinek komoly feladatai lesznek a dohányipar és a piac területén! Lázár már be is jelentette, hogy az egészet új alapokra kell helyezni! Izgalmas lesz- itt nem kis pénzek forognak kockán!”
 • 6. lukrecia 2012. február 27. 18:42
  „Soha nem oldjak fel a titkositast, mert igazi valtas sem volt soha. Ez az egesz ismet eltereles, idohuzas.
  Mint ahogy a gazdasagi felelosok is megusztak, itt sem fog tortenni semmi. Magyarorszagon meg a rendszervaltast is elloptak, nem csak az allami vagyont. Romania ministrans gyerek hozzank kepest. :))) idorol idore felemlegetik, hogy azutan egy evre ismet eltemessek :))”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem érti a Tesco a szakszervezet fenyegetését

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete perelni is hajlandó a Tesco-pénztárosok elmaradt pénzéért. A Tesco szerint az érdekképviselet még nem kezdeményezett tárgyalásokat a Tesco vezetésével. Tovább olvasom