Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozták a guantanamói foglyok listáját

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta szerdán a guantánamói támaszponton jelenleg vagy korábban fogva tartott személyek első hivatalos listáját. A megnevezettek Afganisztánból, Szaúd-Arábiából és 39 további országból származnak.
Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta szerdán a guantánamói támaszponton jelenleg vagy korábban fogva tartott személyek első hivatalos listáját. Több száz "ellenséges harcosnak" minősített személyt tartanak, tartottak fogva évekig az amerikai fegyveres erők e kubai területen lévő támaszpontján bírói ítélet nélkül. A foglyok túlnyomó része ellen még vádat sem emeltek hivatalosan. A Pentagon által közölt lista 558 nevet tartalmaz. A listán szereplő személyeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez és az afganisztáni tálibokhoz fűződő feltételezett kapcsolataik miatt zárták el a támaszpont szigorúan őrzött fogolytáborában.

A megnevezettek Afganisztánból, Szaúd-Arábiából és 39 további országból származnak. A legtöbben (132-en) szaúd-arábiaiak. Utánuk az afgánok következnek 125 fővel, majd a jemeniek 107 fogva tartottal.

Európai államok polgárai is szerepelnek a jegyzékben - például brit, francia és belga állampolgárok. Sokan a most megnevezett foglyok közül négy évnél is hosszabb időt töltöttek el kényszerűen a guantánamói börtön rácsai mögött. Korábbról ismert nevek is szerepelnek a jegyzékben, köztük a muzulmán vallású ausztráliai David Hicksé. Róla sokat írt a korábbiakban az ausztráliai és a brit sajtó. Ő azon kevesek közé tartozik, akik ellen hivatalosan vádat emeltek. Emberölési kísérlettel, terrorista összeesküvéssel és az ellenség segítésével vádolják. Hicks állítólag a tálibok oldalán harcolt 2001-ben, amikor amerikai-brit-ausztráliai erők megtámadták Afganisztánt, hogy elűzzék az al-Kaida terroristáinak otthont adó fanatikus szunnita muzulmán tálibokat, és felszámolják az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáborait.

Egy olyan szaúd-arábiai személy neve is fellelhető a listán, akiről az amerikai hatóságok szerint feltételezhető, hogy esetleg a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások végrehajtására kiszemelt terroristák közé tartozhatott, de végül is nem vett részt a végrehajtásban. (A szeptember 11-i merényletekre szőtt összeesküvés egyik részvevőjének, a marokkói származású, francia állampolgárságú Zacarias Mossaouinak a perében, az egyik tanú vallomásában vetődött fel, hogy a szóban forgó szaúd-arábiai személy is tagja lehetett a szeptember 11-i támadások végrehajtására kijelölt terroristaosztagnak.)

A feltárt nevek többsége ismeretlen a közvélemény előtt. Korábban is megjelentek már névlisták a guantánamói foglyokról, de azok egyrészt nem voltak hivatalosak, másrészt nyilvánvaló volt részleges jellegük. Ezeket újságok, emberjogi szervezetek és jogászok állították össze.

Jelenleg mintegy 490 foglyot őriznek a guantánamói fogolytáborban. A listán szereplő többi személyt időközben szabadon engedték vagy átszállították saját hazája valamely fegyintézetébe. Az amerikai hadsereg közlései szerint összesen 750 fogoly raboskodott eddig hosszabb-rövidebb ideig a guantánamói támaszponton, tehát a most nyilvánosságra hozott listát sem lehet teljesnek tekinteni, hiszen a jelek szerint hiányzik róla csaknem kétszáz név.

Mindenesetre a Pentagon azt állítja, hogy a jelenleg is fogva tartott személyek mindegyikének a neve szerepel a listán. A lista a www.defenselink.mil/pubs/foi/detainees/detaineeďlist.pdf internetes címen megtekinthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom