Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Nyilvánosságra hozza a rektorok fizetését a szaktárca

Napokon belül közzéteszi honlapján a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma az egyetemi és főiskolai rektorok fizetését.
Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere egy kérdésre válaszolva a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a napokban kapták meg a Magyar Rektori Konferencia levelét, amelyben a testület kérte, tegyék közzé a minisztérium honlapján az egyetemi, főiskolai rektorok fizetését. A tárcavezető közölte: a kérésnek napokon belül eleget tesznek.

Az ügy előzménye: Fővárosi Ítélőtábla május 27-i jogerős ítélete megállapította, hogy a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetése közérdekből nyilvános személyes adatnak minősül, ezért azok nyilvánosságra hozandók.

Bodoky Tamás, az Index újságírója indította a pert a közérdekű adatok kiadásáért a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. Az újságíró 30 egyetemtől próbálta sikertelenül megtudni a rektorok jövedelmét. Az elutasító válasz a rektori konferenciától érkezett: álláspontjuk szerint e fizetések nem nyilvánosak.

A Magyar Rektori Konferencia június elején a honlapján összeállítást tett közzé a rektorokra vonatkozó fizetési kategóriákat és egyes juttatásokat felsoroló, a különböző jogszabályokban rögzített szempontokról. Akkor a rektori konferencia azt hangsúlyozta: bár az ítélet csak a Szent István Egyetemre vonatkozóan tartalmaz kötelezést, az állami fenntartású felsőoktatási intézmények rektorai úgy döntöttek, hogy figyelemmel az ítélet rendelkező részére - hasonlóan a kötelezett intézményhez - meghatározott összeállítás szerinti szerkezetben hozzák nyilvánosságra a rektorok tisztségük gyakorlásával összefüggő juttatásait.

Utaltak arra is, hogy a felsőoktatásról szóló törvény szerint az állami felsőoktatási intézmény esetén a fenntartó az intézmény gazdasági tanácsa javaslatára határozza meg a rektor juttatásait; a javaslatot a rektor érintettsége okán az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatója vagy igazgatója készíti elő. Az intézmény gazdasági tanácsa a rektor távollétében dönt a juttatás mértékéről, megállapítva, hogy annak mekkora hányada fedezendő az állami támogatásból és mekkora az intézményi saját bevételi forrásból.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2010. június 16. 21:47
    „Még szép!”
  • 1. szilléri 2010. június 16. 17:30
    „Szerintem a ,,rektorság" nem pénz kérdése - megtiszteltetés !!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc balatonnyi eső zúdult Magyarországra 4 hét alatt

Négy hét alatt 8 balatonnyi csapadék zúdult Magyarországra, és ebből csak Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom