Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Nyilvántartásba vették az első nemzetiségi listát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nyilvántartásba vette az első - az Országos Lengyel Önkormányzat által állított - nemzetiségi listát.
Ez azt jelenti, hogy a magyarországi lengyel nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált lengyel nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a listára április 6-án.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak.

A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A lengyelek esetében ehhez egyetlen ajánlás is elég volt, de a legtöbb nemzetiségnek is tíznél kevesebb érvényes ajánlásra van szüksége a listaállításhoz.

A jogszabályok szerint ez a gyakorlatban azt jelenti a lengyel nemzetiségnél, hogy egy ajánlás és egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy szószólójuk legyen.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 4-ig gyűjthetnek aláírást, és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KTI korszerű közigazgatási életpályamodellt ígér

Hosszú idő óta egy a nemzetgazdaságot és az egyént egyaránt megkárosító, igazságtalan foglalkoztatási politikát alkalmaznak a közigazgatásban - mondta Szili Katalin. Tovább olvasom