Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Nyilvántartásba vették az LMP országos listáját

Az LMP listája a negyedik pártlista, amelyet az NVB nyilvántartásba vett.
Nyilvántartásba vette az LMP országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén. Az LMP listáját Schiffer Andráspártelnök vezeti.

Országos listát azok a jelölőszervezetek állíthatnak, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben hivatalos jelöltet tudnak állítani.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő délutáni adatai szerint az LMP-nek 65 jelöltjét vették nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok. Az országos lista bejelentésének határideje március 4., 16 óra.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, az LMP listáján 132-en szerepelnek.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

Az LMP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listájukat, jogosulttá vált arra, hogy delegálhasson egy tagot az NVB-be. A választáson országos listát állító pártok ugyanis jogosultak arra, hogy tagokat küldjenek a testületbe. Az NVB tagjainak száma így attól függ, hogy hány, a választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az LMP országos listája a negyedik pártlista, amelyet az NVB nyilvántartásba vett; a testület korábban már nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP közös listáját , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP választási szövetség országos listáját, valamint a Jobbik országos listáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejárt a jelöltállítási határidő

A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi… Tovább olvasom