Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nyíregyházára érkeztek a Zsolnay-porcelánremekek

Nyíregyháza - Nyíregyházára érkezett a Zsolnay-remekműveket bemutató, országjáró tárlat. A vándorkiállítás csütörtökön nyílt meg a nyírségi nagyváros Városi Galériájában, ahol november 14-ig lesz látható.
Mint Hoppál Péter, Pécs kulturális és oktatási bizottságának vezetője megnyitó beszédében fogalmazott, a Zsolnay-kiállítás értéke, hogy nemcsak a jelenről, hanem a jövőről is szól. Fontos a fiatal generáció számára, hogy erőt merítsen ebből a gazdag múltból, s ebben "megfürdőzve" próbáljon egy olyan jövőt vizionálni, amely értékként használja fel ezt a hagyatékot - hangsúlyozta.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere a megnyitón kiemelte: a kiállításban a múlt, a jelen és a jövő találkozik.

A városvezető kitért a Zsolnay-legendában szereplő híres festőre, Rippl-Rónai Józsefre is, aki köztudottan sokat dolgozott az Andrássy-családnak. A tiszadobi Andrássy-kastélyban tavaly nagyarányú felújítási munkálatok kezdődtek, s rövidesen régi fényében pompázhat a család egyik emblematikus épülete - mutatott rá Kovács Ferenc.

Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a megnyitót megelőzően az MTI-nek elmondta: a vándorkiállítás ihletője egy 2009-ben New Yorkban megrendezett tárlat volt, amelyet a magyar évad keretében Gyugyi László magángyűjtő Zsolnay-kollekciójából válogattak. A cég akkor döntött úgy, hogy itthon is bemutatják a tárgyakat, így jutott el - utolsó előtti állomásként - Nyíregyházára a kiállítás.

A szabolcsi megyeszékhely közönsége előtt a hagyományos Zsolnay-remekek mellett a legújabb, innovatív termékek is bemutatkoznak. Mint a cégvezető fogalmazott, az utóbbi két év termékein keresztül szeretne bizonyosságot adni arról a cég, "hogy van benne élet".

A szervezők elhozták például az úgynevezett Rippl-Rónai készletet, amely Rippl-Rónai József a budapesti Andrássy-palota ebédlőjének berendezéséhez készített motívumtervének modern adaptációja.

A kiállítás fontos részét alkotja az épületkerámia: látható például az az oroszlán pár, amelyet a Zsolnay-mauzóleum felvezető oroszlánjairól mintáztak. A látogatók emellett megtekinthetnek egy, a régi pécsi gyárról készült képsorozatot is, továbbá azon budapesti épületeket, ahol Zsolnay-díszítést alkalmaztak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százforintos gyűjtőakciót indít a NEFMI

Budapest - Számtalan felajánlás, pénzadomány, szalámirudak és különféle védőeszközök érkeztek a… Tovább olvasom