Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg magát az MSZP

A szocialista párt kongresszusa szombaton olyan nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg az MSZP-t, amely a politikai és szervezeti önállóság tiszteletben tartásával sokszínű, érték- és programalapú szövetségkötésre készül az Orbán-kormány leváltásában érdekelt pártokkal, mozgalmakkal és civil szervezetekkel.
Rögzítették továbbá, hogy az MSZP nem vált nevet. A testület emellett kétharmados többséggel úgy döntött: felkéri a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformot, hogy fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását. A volt miniszterelnök azt mondta, megfontolják.

Gyurcsány azonban arról is beszélt, hogy bár a kongresszuson kisebbségbe kerültek, azon kell dolgozni, "hogy a kisebbségből többség legyen". Mesterházy Attila pártelnök a testület ülését követően hangsúlyozta: a 94 százalékos támogatottsággal elfogadott határozat értelmében nem az MSZP-n belül akarják integrálni az Orbán-kormánnyal elégedetlen liberális és konzervatív embereket, ugyanakkor minden olyan szövetségre hajlandók, amelynek eredményeként 2014-ben le tudják váltani a kormányt.

Azt mondta: örül, hogy az elmúlt hetek vitái után lényegében konszenzusra jutottak, és beteljesült az Egység Magyarországért elnevezésű kongresszus mottója. Hozzátette: a titkos voksoláson több mint háromszáz küldött közül csak 15-en szavaztak nemmel, ennél pedig a Demokratikus Koalíció tagjai jóval nagyobb számban voltak jelen, vagyis többségük ugyancsak egyetértett a határozattal, amelyet Gyurcsány Ferenc újságíróknak nyilatkozva jó kompromisszumnak nevezett, kiemelve: fontos volt számukra, hogy az MSZP nyitott baloldali pártként határozza meg magát, és ne akarjon balra fordulni.

Az elfogadott dokumentum kimondja, hogy az MSZP az európai szociáldemokrácia értékei alapján a kor kihívásainak megfelelő, progresszív, felelős, modern baloldali politikát akar folytatni, és továbbra is Magyar Szocialista Párt néven kíván működni. A határozatban a kongresszus felszólítja az alapszabály-szerkesztő bizottságot, tegyen javaslatot arra, hogy a szigorúbb etikai normákat érvényesíthessék, a párt gazdálkodása átláthatóbb, működése hatékonyabb legyen, valamint tegye lehetővé, hogy szigorúbban szabályozzák az összeférhetetlenséget, illetve hogy biztosítsák a párttagok és szimpatizánsok aktívabb részvételét. Mindez Gyurcsány Ferenc szerint nagyobb részt egybeesik a Demokratikus Koalíció céljaival.

Ugyanakkor a határozat arra hívja fel a szocialista párt tagjait, szervezeteit és testületeit, hogy határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik veszélyeztetik az MSZP egységét és választói megítélését, valamint rögzíti, hogy a magánvélemények nyilvánosság előtti megfogalmazását, a nyilvánosságon keresztül megvívott személyes vitákat súlyos etikai vétségnek tekintik. Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el az Orbán-kormány elmúlt évét bíráló politikai nyilatkozatot. Eszerint a kormány "antidemokratikus, nemzet- és társadalomellenes politikája (...) kilátástalanságba és bizonytalanságba kergeti az embereket, és veszélybe sodorja Magyarország jövőjét", intézkedései nyomán pedig demokratikus, gazdasági és szociális válság alakult ki.

Nem volt ugyanakkor egyetértés a Gyurcsány-platform pártszavazási kezdeményezésének megítélésével kapcsolatban. Végül a küldöttek kétharmada támogatta azt a sajtóértesülések szerint Baja Ferenc által felvetett javaslatot, amely az egyebek mellett közvetlen pártelnökválasztást szorgalmazó népszavazási kezdeményezése visszavonását kérte a Demokratikus Koalíciótól. Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően elmondta: meglepte a javaslat, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most "valakik nem akarják betartani", ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését. A választmány korábbi döntése alapján a pártszavazás jövő szerdán kezdődne, azaz a Demokratikus Koalíciónak három napja maradt a döntésre.

A volt kormányfő ismét megerősítette: támogatóival együtt marad a szocialista pártban. Szerinte jelenleg az MSZP tizenöt tagú elnökségéből legfeljebb ketten, a megyei elnökök közül hárman-négyen állnak mellette, míg a frakcióban, "ha megfeszítik magukat", tíz fölé kerülhet azoknak a száma, akik egyetértenek vele. Ugyanakkor úgy fogalmazott: "a kongresszuson egyharmad, a párttagoknak talán a fele" támogatja, majd megjegyezte, azért kell dolgozni, hogy a kisebbségből többség legyen.

Olvasóink írták

 • 6. Jozsoci 2011. június 20. 22:49
  „Az MSZP örökre elásta magát, pláne, ha Gyurcsány lesz a főnök. Már írtam, hogy megalakítom a kereszténykommunista pártot, nálam lehet jelentkezni. A párt pénztárosa Kolompár Orbán lesz.”
 • 5. Örvájn 2011. június 20. 15:25
  „Egyértelmű vereség után, optimista nyilatkozat: ,,majd megjegyezte, azért kell dolgozni, hogy a kisebbségből többség legyen". Kíváncsi vagyok meddig lehet feszíteni a húrt, tud e többséget teremteni maga köré az az ember akinek a nevéhez leginkább köthető a baloldal mélyrepülése. Bár az is érdekes, hogy a párt jelenlegi prominensei (az ellenlábasok) mind csendestársak a ,,balhéban". Most mégis másként nyilatkoznak, figyelemre méltó volt a hasonlat a szakadékba rohanó busz sofőrjéről aki a kormánykerék mögül az utolsó előtti pillanatban kiugrik, majd kedvezőbb pillanatban visszakéri magát a volán mögé. Erős az Mszp-ben az összetartás nem hiszem, hogy az MDF 1996 márciusi szakadásához hasonló lejátszódna.”
 • 4. achilleus 2011. június 19. 15:51
  „Már itt is van:
  http://www.hirado.hu/Hirek/2011/06/19/14/Gyurcsany_a_magatartasunkon_valtoztathatunk_az_elveinken_nem.aspx
  "(...) Arról is beszélt, hogy az elvi viták ellenére az MSZP több ügyben most sem tradicionális baloldali álláspontot képvisel. Mint mondta, kormányának az a döntése, hogy a szociális támogatásért meg kell dolgozni, konzervatív megközelítés, azt sugallja, hogy a közösség érdemei szerint segít valakinek, s ezzel az MSZP balszárnya is egyetért. A magán-nyugdíjpénztári rendszer melletti kiállás sem hagyományos baloldali, hanem liberális-konzervatív program, hiszen az európai baloldal döntően a társadalombiztosítási alapú nyugdíjrendszert támogatja - fűzte hozzá. (...)"”
 • 3. achilleus 2011. június 19. 15:30
  „Várjuk már meg, hogy Gyurcsány nagyfőnök minek határozza meg az MSZP-t
  Vazallusa, Grétczy Zsolt már belengette: http://greczy.blog.hu/2011/06/19/mszp_megujulas_elnapolva
  "A viták nemhogy lezárultak volna a pártszavazással, annak valószínű meghiúsulása okán tovább folytatódnak."”
 • 2. igazságkereső 2011. június 19. 15:29
  „Az Orbán kormány leváltásában a jelenlegi felállás szerint kevés párt érdekelt,hiszen valamennyien láthatják azt a 8 évig tartó rombolást, melyet az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció vitt végbe! Sajnálatos és tragikus, hogy az MSZP még mindig nem jött rá arra,hogy az ország lakossága mennyire megutálta őket, hisz nem volt még a történelemben olyan kormány mint az MSZP-SZDSZ,amely a nem létező "svájci frank alapú devizahitellel" forinthitelként úgy megvezette az ország lakosságának egy nagyon jelentős részét,hogy még a lakásaikat is elveszíthetik! S tették mindezt olyan lelki nyugalommal,mintha valódi segítséget nyújtottak volna!Az egészben csak annyi az aljasság, hogy a bankok 2008 őszéig a kormány tudtával és beleegyezésével csapták be ügyfeleiket a megduplázott havi törlesztőrészélettel,melyről tudták a bankárok,hogy az ügyfelek közül nagyon sokan nem fogják tudni fizetni,hiszen a fizetések nem hogy nem nőttek,hanem még sokan munkanélkülivé is váltak,"hála" a fiskális spekulációnak, a multikulturális simlinek! Nos ezért hiteltelen az MSZP, a korruptságáról már nem is szólva!Van erre példa épp elég sajnos,csak azt nem értem, hogy a jelenlegi polgári kormány is miért "feküdt be" a bankoknak és fogadta el a 180.-ft-on történő "CHF" rögzítését és az árfolyam különbözet - mert az lesz egészen biztos 2015 januárjáig,erről gondoskodnak a magyarországi devizaüzérek -gyűjtését?!!Még mindig nem késő 160.-ft+éves infláció szintjén rögzíteni, ha pedig a bankoknak ez nem tetszik,akkor menjenek haza "édesanyabankjukhoz"!!”
 • 1. lukrecia 2011. június 19. 11:52
  „Ures , tartalmatlan larifari. konszenzusra jutottak. Es ismet roluk irt a hetvegen az osszes media.
  Ismet szerepelhettek, semmi tartalommal.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmúlt nap 138 balesetéből kettő volt halálos

Összesen 138 közúti közlekedési baleset során intézkedett a rendőrség az elmúlt 24 órában, két… Tovább olvasom