Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nyitrai Zsolt: 5 százalékkal több jutott a fogyatékossággal élők szervezeteinek támogatására

Az Orbán-kormány 5 százalékkal megemelte a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteinek támogatását, míg a Bajnai-Gyurcsány-kormányok folyamatosan csökkentették azt - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
A kormánypárti politikus kijelentette, Magyarország ebben a kormányzati ciklusban a fogyatékossággal élők szempontjából is jobban teljesít.

Az Erzsébet-programban az üdülési pályázatokon 30 ezer fogyatékossággal élő kapott támogatást, továbbá Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője siketként történelmet írt, mert először szólalt fel jelnyelven és tavaly az év EU-képviselőjének választották - tette hozzá.

Nyitrai Zsolt megemlítette, hogy 2010-2014 között Hirt Ferenc kerekes székes képviselőként, míg Tapolczai Gergely siketként ült parlamenti frakciójukban. Ők elkötelezetten dolgoztak és képviselték a fogyatékossággal élőket - fogalmazott.

Szólt arról, hogy Hirt Ferenc a parlamenti választáson egyéniben indul a Tolna megyei Tamási választókerületében, ahol előzőleg is győzött, Tapolczai Gergely pedig a 62. helyet foglalja el a Fidesz-KDNP országos listáján, ami szerintük befutó hely, mert a sorban előtte olyanok vannak, akik egyéniben jó eséllyel bejutnak a parlamentbe.

Utalt arra: más jelölőszervezeteknél nem kaptak ekkora arányban helyet a fogyatékossággal élők, mert "a politikai ellenfelek általában csak beszélnek arról, hogy fontos" az ő érdekképviseletük.

Kósa Ádám elmondta: a Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen külön tantárgy keretében tanítsák a fogyatékossággal élőkről szóló ismereteket, őket pedig vendégelőadóként vonják be az erről szóló oktatásba. Ennek célja, hogy minél több hallgató szerezzen első kézből tapasztalatot róluk, az érdekképviseleti szervezeteiket pedig bevonják a tanmenetek kidolgozásba.

Kezdeményezik továbbá, hogy a közszolgálati tisztviselők és a közalkalmazottak kapjanak jelnyelvi pótlékot, ahogy az idegen nyelvek után is jár nekik, ezért kérik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársait, hogy dolgozzák ki az erre vonatkozó javaslatukat.

Kósa Ádám a Fidesz vezette kormány eredményeihez sorolta, hogy míg 2010-ben csak 44 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozott, addig most 60 ezer, továbbá sikerként említette, hogy a Magyar Siketek és Nagyothallók Sportszövetségének elnökévé választották Tapolczai Gergelyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 pontot állítottak össze a kisgazdák

A földtörvény módosítása, a földbérletpályázatok felülvizsgálata és a zsebszerződések érvénytelenítése is köztük van. Tovább olvasom