Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nyolc éve áll a fiatalok szolgálatában

– Meggyőződésem, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Központra hosszú távon is szüksége van a városnak – jelentette ki Rozsonits Tamás. Az intézmény ügyvezetőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy a szocialisták szerint a városvezetés titokban eladni készül az épületet. Ezt azonban cáfolta Simon István alpolgármester.
A Gyermek- és Ifjúsági Központ (GYIK) napjainkra már beépült a város kulturális életébe. Az elmúlt évben 100 ezer látogatójuk volt. Az ott folyó tevékenységeket szinte lehetetlen felsorolni. Úgy tűnik, pótolhatatlan feladatokat lát el a gyermek és ifjúsági korosztály szabadidejének megszervezésében. Ezért is kapták fel sokan a fejüket, hogy esetleg eladják. A hírt azonban alaptalannak nevezte Simon István alpolgármester, aki szerint csupán arról van szó, hogy vizsgálják a GYIK és a Pro Kultúra gazdaságosabb – esetleg közös – működtetésének lehetőségét (Kisalföld, 2007. február 20., Simon cáfolja az ingatlan eladásának hírét).
– Különböző híreket én is hallottam, de pletykáknak nem ülök fel – mondotta Rozsonits Tamás. – Simon István alpolgármesterrel az elmúlt év decemberében tárgyaltunk az intézményről, az itt folyó munkáról. Én akkor úgy érzékeltem, minden rendben van, folytathatjuk, amit elkezdtünk. A múlt héten különböző dokumentumokat kért tőlünk a szakmai felügyelet. Érdeklődésünkre, hogy miért, nem kaptunk érdemi választ. Persze a fenntartónak nem szükséges indokolnia. Bármi is lesz az intézmény sorsa, meggyőződésem, hogy a városnak hosszú távon szüksége lesz rá.
A nyolc éve alapított intézmény az elmúlt évben valamivel több, mint 100 millió forintból gazdálkodott, ebből az önkormányzat 85 millió forintot biztosított, a többi saját bevétel és pályázaton nyert összeg volt.
Az idei üzleti tervükben – amelyet tegnap adtak be a fenntartónak – is hasonló összegekkel számolnak. Az intézményben szakkörök, művészeti csoportok, klubok, különböző közösségek, tanfolyamok működnek, összesen huszonhat. Számos oktatást segítő programot szerveznek, nem szólva a havi rendszerességű eseményekről, koncertekről, kiállításokról, vetélkedőkről, fesztiválokról, bálokról, próbalehetőségekről, szolgáltatásokról, a bejárós táborokról. Az évi 100 ezer látogató önmagáért beszél. Az intézményhez tartozik egy, az uniós előírásoknak is megfelelő játszótér, amelyet folyamatosan karban tartanak.
Rozsonits Tamás 2005 júliusától irányítja a központot, szerződése 2010-ben jár le.
– A GYIk számos olyan lehetőséggel rendelkezik, amilyennel más intézmény nem – folytatta az ügyvezető igazgató.

– Már szó esett a sport- és szabadtéri játékterekről, amelyek a városban szinte egyedülálló módon teszik lehetővé, hogy a családok együtt, biztonságos körülmények között élvezzék a szabadtéri időtöltés lehetőségeit. Kávézónkban ingyenes internetszolgáltatást biztosítunk, és nálunk működik az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda is. A balfi művelődési ház szakmai irányítása is a mi feladatunk, ahol négyórás munkatársunk szervezi a közösségi életet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom