Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Nyolc évet is kaphat az Ericssonhoz betörő magyar

A magyar férfi állítása szerint csupán rá akart világítani az Ericsson biztonságának kínos hiányosságaira, aminek elismeréseként alkalmazást remélt a vállalatnál.
A múlt héten kezdődött az Ericsson számítógépes hálózatát feltörő és onnan adatokat eltulajdonító magyar cracker pere, amelyben április 4-én várható ítélet. A tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt ajtók mögött zajlik. A 26 éves férfi 2002. július és 2004. július között titkos adatokat szerzett meg az Ericcsontól, amelyek ha illetéktelen kezekbe jutnak, súlyos kárt okozhattak volna. A férfi a Budapesttől északra fekvő vidéki városban levő lakásából hatolt be az Ericsson belső számítógépes hálózatába, ahonnan a vállalat érdekeit és Svédország védelmét, biztonságát fenyegető titkos dokumentumokat nyitott meg és mentett el.

Az Ericsson és a svéd titkosendőrség megneszelte a dolgot és egy átfogó titkos hadműveletet indított, hogy a svéd vállalatokat és az életbevágó védelmi rendszereket fenyegető crackert azonosítsák és elfogják. Nem állították meg azonnal, hanem hagyták, hogy folytassa tevékenységét, míg végül sikerült azonosítani. A férfit egy üzleti ajánlat színlelésével Svédországba csalták és ott fogták el.

A magyar férfi állítása szerint csupán rá akart világítani az Ericsson biztonságának kínos hiányosságaira, aminek elismeréseként alkalmazást remélt a vállalatnál. A főügyész szerint arra nincs bizonyíték, hogy a vállalat számítógépes hálózatából eltulajdonított információt a cracker tovább is adta volna.

A magyar férfi ellen számítógépes bűncselekmény és ipari kémkedés miatt emeltek vádat, az ipari kémkedést súlyosnak, nemzeti érdekekre különlegesen veszélyesnek ítélte meg a főügyész. A számítógépes betörésért 6 év, az ipari kémkedésért további 2 év a kiszabható börtönbüntetés. A cracker ügyvédje az előzetes letartóztatásban levő vádlott azonnali szabadlábra helyezését követelte a bíróságtól.

Forrás: sg.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét előtti sonkakörkép

A sonka ma sem veszített népszerűségéből. Tudják ezt a kereskedelemben is, ezért a sonka piacán kemény a verseny. A versenytársak igyekeznek a fogyasztók kedvében járni, egymás alá mennek áraikkal. Ez nem kedvez a termelőknek és a gyártóknak. A nyomott árak a megélhetésüket veszélyeztetik, pedig a magyar húsipar komoly hagyományokkal rendelkezik. Tovább olvasom