Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nyolc hét alatt készülhet el a vakcina

„ Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előállított oltóvírusból nyolc hét alatt elkészülhet Magyarországon az a vakcina, amely már az ellen a madárinfluenzából mutálódott vírus ellen véd, amely képes emberről emberre terjedni” – közölte az országos tiszti főorvos.
„ Ehhez azonban az kell, hogy a már mutálódott vírust a WHO izolálja egy beteg emberből” – mutatott rá Bujdosó László, kiemelve, hogy ilyen vírus még nem létezik. Magyarázata szerint mutáns vírus akkor alakulhat ki, ha a madárinfluenza az emberi szervezetben „találkozik” a humán influenzával, s ebből víruskombináció jöhet létre.
A vakcina előállítási folyamatáról a szakember elmondta: az izolált vírusból ezután a WHO szakemberei elkészítik az úgynevezett oltóvírust, amelyet körülbelül két-három hónap alatt lehet létrehozni, majd ezt az oltóvírust küldik szét azokba az országokba, amelyek rendelkeznek gyártókapacitással. A magyarországi Omninvest heti minimum 500 ezer adag vakcina gyártására képes – tette hozzá az országos tiszti főorvos. „Addig, amíg nem készül el az új vírus ellen az oltóanyag, a legfontosabb teendő az, hogy lassítsák a vírus terjedését ott, ahol a betegség kialakult. Lehet, hogy ehhez akár az emberek mozgását is korlátozni kell” – mondta. Bujdosó László emlékeztetett arra, hogy az 1968-as hongkongi influenza hat hónap alatt ért Magyarországra. Feltételezése szerint körülbelül ugyanennyi idő alatt érne ide ez az influenzafajta is, ha napjainkban ütné fel a fejét a betegség. Hozzátette: sok tényezőtől függ azonban, mennyi idő alatt jut el Magyarországra a vírus. Függhet attól, melyik kontinensen alakul ki a járvány, és attól is, hogy akkor éppen milyen idő van Magyarországon. Ha nyáron jelenne meg a vírus, valószínűleg nem okozna járványt – húzta alá Bujdosó László. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervez tavaszi kirándulást?

Tovább olvasom