Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Nyolc mérgezésgyanús eset két év alatt

A beledi Árpád utcában két év alatt nyolcszor hullottak el kutyák, a gazdik szerint nem lehetetlen, hogy megmérgezték őket. Egy minapi esetben pedig két nap alatt két kutya pusztult el gyanús körülmények közt, egy harmadik csak azért nem, mert gazdája előbb találta meg a patkánymérget.
– Anyósomék az elmúlt szerda reggel az ajtó előtt találták meg kutyájukat kimúlva – kezdte a beledi Árpád utcaiak panaszának ismertetését az egyik lakó, Nagy Jenőné. Rögtönzött gyűlést hívtak össze a környékbeliek azért, hogy lapunkat tájékoztassák a – véleményük szerint – már kirívó esetekről, hiszen az utcában öt családot is érintenek a kutyapusztulások.

Két óra alatt kimúlt

Az előzményekről szólva Nagyné megjegyezte, az utóbbi két év alatt hat-hét eset volt Beleden az Árpád utcában, amikor a kimúlt ebek esetében felmerült a mérgezés gyanúja. Sajnos Nagyéknál nem a múlt szerdai eset volt az utolsó. Nagy Zoltán magyar vizslája a rákövetkező napon mutatott mérgezésre utaló tüneteket, majd két óra leforgása alatt az az állat is kimúlt.

60 ezerbe kerül a vizsgálat

– Már nem az első kutyám, amit vélhetően valaki(k) megmérgez(nek) az utcában – mondta Nagy Zoltán. Hozzátette, Milu nevű, fajtatiszta kedvence már kölyökkorában is több mint harmincezer forintot ért, de az érzelmi kötődés ez esetben is megfizethetetlen. Ahogy az egyik rokon, Nagy Adrienn megjegyezte: a szemük előtt kínlódott a szerencsétlen állat két órán át, mielőtt elpusztult. Az eset kapcsán beszéltek állatorvossal is, aki azt ajánlotta, ha mérgezésre utaló jeleket vettek észre, vitessék fel Budapestre az állatot, ahol laboratóriumban is megvizsgálnák.
– Több mint hatvanezer forint a vizsgálat, az anyagi helyzetünk nem engedi meg ezt a kiadást – mondta Nagy Jenőné, de az eb tünetei – habzó száj, rángás és bizonytalan mozgás – meggyőzték arról, hogy náluk is mérgezés történt.

Patkányméreg zacskóban

Egy másik utcabeli, Major Tamás a hét elején talált egy „ajándékcsomagot” a kertjükbe bedobva.
– Az udvar elején egy patkányméreggel teli zacskót találtunk, ami biztos, hogy nem tőlünk került oda, hiszen nem használunk ilyet az udvarban (sem), éppen a kiskutya miatt – mondta az Árpád utcai fiatalember.
Úgy véli, még időben megtalálták a zacskót, ellenkező esetben kis testű, Fickó nevű kutyája is hasonló sorsra jutott volna, mint Nagyéknál. A fiatalember elmondása szerint előző, keverék kutyájuk is mérgezés miatt múlhatott ki, hiszen külsérelmi nyomok nélkül vérzett az állat akkor.
A lakók értetlenül állnak az események előtt. Úgy gondolják, egyikük kutyája sem volt olyan természetű, ami bármilyen fokon is indokolná a mérgezéseket. Nagy Zoltán hozzátette: még az első eset után is vett magának új kutyát, hiszen – akkor még – nem gyanakodott szándékosságra.
– Az előző ebpusztulás pedig súlyosabbnak tűnt, szegény állat torkát szétmarta a megevett szer – mondta.
Az eseteket egyelőre nem jelentették sehol, hiszen a szándékosságra semmilyen bizonyítékuk nincs.

A rendőrség hatásköre

Gál László beledi jegyző érdeklődésünkre elmondta: mérgezésről szóló bejelentés nem érkezett hozzá az Árpád utcai lakóktól, bár az eset amúgy is a rendőrség hatáskörébe tartozik. A környékről eddig egy bejelentés volt az utóbbi időben az ebtartás szabályainak megszegése miatt.
A rendőrségtől kapott információk szerint szándékos mérgezés esetén – szakértő bevonásával – állatkínzás vétségében indulhat eljárás az elkövető ellen. A büntetési tételek a maximum kétéves szabadságvesztéstől a közérdekű munkán át a pénzbüntetésig terjednek.

Mérgezés Csornán és Rábacsanakon is

Nem a beledi az első eset, amikor a gazdák arra gyanakodnak, hogy kutyáikat megmérgezték. Csornán két évvel ezelőtt az „alsószeri” városrészen pusztult el egy család három négylábúja rövid időn belül. A tulajdonosok szerint mérgezett húst dobtak be ismeretlen tettesek a zárt udvarra. 2004 őszén Rábacsanakról jeleztek szokatlanul magas számban „kutyahalálozást”. Egyetlen éjszaka négy házőrző múlt ki gyanús körülmények között. A Kisalföld cikke nyomán a rendőrség is vizsgálódni kezdett, először is exhumálták az időközben elásott kutyatetemeket. Rongálás miatt indult eljárás, de a tettesek nem kerültek elő. Azóta viszont nem történt mérgezés a rábaközi faluban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Listára kerünek az ételmérgezést okozó vendéglők

Várhatóan augusztus 1-től érhető majd el az ÁNTSZ honlapján az a lista, amelyen olyan büfék,… Tovább olvasom