Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Nyolc nap alatt Szíriáig repült egy nógrádi gólya

A madarat augusztus 7-én engedett szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nógrád megyei Ludányhalászi közelében.
Nem egész nyolc nap alatt Szíriáig repült egy gólya, amelyet augusztus 7-én engedett szabadon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Nógrád megyei Ludányhalászi közelében.

A Patak névre keresztelt madárra egy rövid gyógykezelés után jeladó is került, ezért tudják nyomon követni vonulását a szakemberek - tájékoztatta pénteken az MTI-t az MME képviselője, Papp Ferenc.

Mint elmondta: az idei kelésű sérült fehér gólyát lakossági bejelentés alapján vette gondozásba az egyesület. Bal lábára ugyan sántított, ám törése nem volt. Kisebb gyógykezelés után augusztus 7-én egy mátranováki fiókával együtt engedték szabadon Ludányhalászi közelében. Patakra jeladó is került.

A vonulást augusztus 9-én kezdte meg a madár és Magyarországon meg sem állva az estét már Dél-Erdélyben, Szászváros közelében töltötte. Másnap Brassó térségében átkelt a Kárpátokon, 11-én pedig Bukarest közelében gyűjtött erőt, majd 12-én a Duna felett átrepülve megérkezett Bulgáriába. A következő nap Burgasz érintésével, a Fekete-tenger partja mentén haladva érte el Törökország európai részét, ahol éjszakázott, majd másnap átkelt a Boszporuszon és megérkezett Ázsiába. Augusztus 15-én átszelte Törökországot, ezt követően a Földközi-tenger felett átrepülve jutott el Szíriába, ahol Homsz és Hamah között töltötte az estét.

Patakra az MME, a BirdLife Szlovákia és a Raptor Protection of Slovakia szervezetek közös projektje keretében került jeladó. A Madárvédelem és kutatás határok nélkül elnevetésű program keretében többek között a fehér és fekete gólyák, nagy kócsagok, bütykös hattyúk és sirályfélék színesgyűrűs jelölése, illetve a fehér és fekete gólyák rádiótelemetriás megfigyelése történik meg.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2012. augusztus 18. 17:19
    „Hiába figyelmeztet a Külügyminisztérium?”
  • 1. SP 2012. augusztus 17. 17:44
    „Mint 1 kémrepülő
    magyar módra. Jeladó is, Szíria is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó ütközött az M7-esen - egy sáv működik

az M7-es autópálya Balaton felé vezető sávjában, Martonvásárnál történt a baleset. A helyszínelés… Tovább olvasom