Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nyolc párt már felkerülhet a pártlistás szavazólapra

Szombat este 7 óráig 736 jelöltet vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi választási bizottságok az öt hét múlva, vasárnap tartandó országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adataiból az is kiderül, hogy legalább nyolc párt neve valószínűleg szerepel majd a listás szavazólapon.
Az NVI tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak, a Szociáldemokratáknak, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek és a Munkáspártnak van legalább 27 egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, így ők jogosultak országos lista állítására, azaz rájuk lehet majd szavazni a második szavazólapon.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombatig három pártlistát - a Fidesz-KDNP-ét, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ét, a Jobbikét - vette nyilvántartásba, valamint a nemzetiségi önkormányzatok közül hatot: a lengyelek, a németek, a ruszinok, a szerbek, a románok és az örmények országos listáját. E hat nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.

A választási bizottságok a Fidesz-KDNP és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 106-106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy az összes választókerületben indul kormánypárti jelölt és a baloldali összefogás jelöltje.

A Jobbiknak 105, az LMP-nek 63, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 37, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 32, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 30, a Magyar Munkáspártnak 27 jelöltje van. Ezeknek a pártoknak már joguk van országos lista állítására, ezt az NVB-nél keddig kezdeményezhetik.

Az Új Magyarország Pártnak 24, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 21, a Magyarországi Cigánypártnak és a Seres Mária Szövetségeseinek 20-20, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártnak 19, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 18, az Új Dimenzió Pártnak 14, a Magyar Cselekvő Pártnak 13, az Együtt 2014-nek 8, az Aquila Pártnak, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak, az Összefogás Pártnak és a Zöldeknek 6-6, a Kisgazdapárt-Magyar Igazság és Élet Pártjának 5 hivatalos jelöltje van az NVI adatai szerint, a többi pártnak ennél kevesebb.

Szombat estig az egyéni választókerületi bizottságok 1040 jelöltet jelentettek be, köztük van a már nyilvántartásba vett 736 jelölt, a többiekről a bizottságok még nem döntöttek.

Az egyéni választókerületekben azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 500 érvényes ajánlást, a jelölteket az összegyűjtött ajánlásokkal március 3-án 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságoknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötös lottó 9. heti nyerőszámai

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom