Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Nyolc százalékos béremelés a Hankooknál

Átlagosan nyolc százalékkal emeli a munkavállalói béreket január elsejei visszamenőleges hatállyal a Hankook Tire Magyarország Kft. - közölte az MTI-vel kedden a rácalmási gyár.
A közlemény szerint a béremelés mértéke meghaladja az Országos Érdekegyeztető Tanács által ajánlott 4-6 százalékot, inflációkövető, s kompenzálja az adótörvény módosításával hátrányos érintett munkavállalók keresetkiesését. A béremelésen felül évi 20 ezer forinttal nő a vállalatnál a cafeteria összege.

"A Hankook Tire Magyarország Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a jó munkafeltételeket dolgozói számára. A vállalat minden évben emeli a béreket: 2010-en 5 százalékkal, (...) valamint bevezette a cafeteria rendszert" - olvasható a közleményben.

A leírtak szerint a cég egyszeri meleg étkezést is nyújt minden alkalmazottjának, továbbá ingyenes munkába szállítást, albérletet, vagy lakhatósági támogatást biztosít a számukra.

A vállalat általános gyakorlata szerint eddig április környékén döntöttek a béremelésről. Az idén erre hamarabb került sor a magyar adótörvényi változások, illetve azoknak a munkavállalók fizetésére gyakorolt hatásai miatt. A cég alkalmazottai először áprilisban kapják kézhez a megemelt fizetést, a januártól felhalmozódott különbözettel együtt.

A béremelésről hozott döntést kedden közölték a dolgozókkal és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetével (VDSZ) is - mondta el az MTI érdeklődésére Roy Katalin, a cég kommunikációs menedzsere.

A VDSZ múlt heti közlése szerint az új adótörvény a Hankook Tire Magyarország Kft. 1800 dolgozójából 1700-at hátrányosan érint.

Az érdekképviselet ezért a március 2-ig megtartott két bértárgyaláson 8 százalékos bértömegnek megfelelő béremelést, vagy más struktúrában egységes fix összegű béremelést tartottak elfogadhatónak a kiskeresetűek keresetcsökkenésének kompenzálására. Sikertelen tárgyalás esetére a cégnél munkabeszüntetést helyeztek kilátásába, s sztrájkbizottságot alakítottak.

A munkáltató akkor még 6 százalékos béremelésre tett javaslatot, hozzátéve, hogy a tárgyalásokat folytatni akarja, de a döntéshez hosszabb időre van szükség. A tervek szerint a felek március 9-én, szerdán ültek volna ismét tárgyalóasztalhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajpáros került rendőrkézre

A 41 éves nő és a 32 éves férfi ellen jelentős értékre elkövetett betöréses lopás, közokirat-hamisítás és csalás miatt folytat eljárást a rendőrség. Tovább olvasom