Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Nyolcvan százalék lesz a magyar élelmiszerek aránya a polcon

Az év közepétől a jelenlegi 60-65-ről 80 százalékra nő a magyar élelmiszerek aránya a magyarországi üzletekben - ebben állapodtak meg az ágazat szereplői és az agrárminiszter pénteken.
A négyoldalú etikai kódex egyes részleteiben vita van, de Gráf József reméli, hogy egy hónapon belül aláírható lesz a megállapodás. Ha mégsem kerül sor erre, akkor a már előkészítés alatt álló törvényben fogják megszabni a feltételeket.

A termelők, a feldolgozók és a legnagyobb áruházláncok képviselői pénteken egyezségre jutottak abban, hogy a kereskedelmi forgalom zömét lebonyolító áruházakban az élelmiszerek 80 százaléka magyar eredetű legyen - jelentette be Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Jelenleg - a legnagyobb láncokban - 61-65 százalék a hazai áruk aránya. Ez a növekedés egymagában nagy eredmény a termelőknek és a feldolgozóknak - mondta Éder Tamás, aki az élelmiszerüzemeket képviseli a tárgyalásokon.

A magyar áruk kiváló minőségűek, ha nem szorítják őket egyenlőtlen helyzetbe, akkor versenyképesek is - hangsúlyozta Gráf József. Szerinte amiatt kerülnek hátrányba sok külföldi termékkel szemben, mert a magyar minőségi előírások sokkal szigorúbbak, ami az árakban is megmutatkozik. A kereskedők is elfogadták azonban, hogy jó minőségű magyar árukkal lássák el a lakosságot - közölte miniszter.

Gráf József elmondta: a 80 százalékos hazai arány miatt nem félnek versenyhatósági kifogástól, mert az etikai kódex önkéntes, be nem tartásának egyetlen "büntetése" a nyilvánosság. Egyébként pedig olyan időket élünk, amikor a válság egyedi szabályokat igényel, minden kormánynak a saját nemzetgazdasága életben tartása a fontos - mondta még. Azért is jó, ha az önkéntes vállalás lép hatályba, mert a 80 százalék törvényi előírása már sértené az uniós versenyjogot - tette hozzá Gráf József.

Az etikai kódexnek lesznek még további részei, amelyeknek csak az alapelveiben tudtak eddig megállapodni. Abban már egyezségre jutottak, hogy csak szolgáltatásért cserébe kérhető juttatás a termelőtől, például az áruházi reklámújságba kerülésért - mondta Gráf. Azt is elfogadták a kereskedők, hogy aránytalanul magas összeg nem kérhető. Abban még nem jutottak dűlőre, hogy százalékban vagy másképpen határozzák meg a visszatérítéseket. Ugyancsak tovább dolgoznak annak megállapításán, hogy mi a magyar áru feltétele, az alapanyag hányad részének kell hazainak lennie.

Az etikai kódex, ha egy hónapon belül aláírják, júliustól léphet hatályba. Betartását havonta fogja ellenőrizni a négy fél képviselőiből álló bizottság, amelyhez a panaszokat be lehet nyújtani az egyezség megsértése esetén.

Olvasóink írták

 • 7. SP 2009. február 14. 22:13
  „Pontosítani kellene. Miről is van szó?
  A Magyarországon adót fizetők aránya az érdekes.
  Aki a hazai vagyont gyarapítja és nem viszi ki az országból.stb.

  Több magyar van a világban, és nem itthon él. Ezek 1 része itt tanult kedvezményesen a hasznot meg máshová termeli.”
 • 6. csutka 2009. február 13. 21:47
  „Mi magyarok pontosan a magyar áruk többségét nem tudjuk megfizetni. Próbálj venni pl magyar ágynemüt vagy pick szalámit. Náézd meg ezen termékek árát a kőrnyező országokban. pl Bécs vagy Szabadka de akár Németországban is.”
 • 5. aranka2 2009. február 13. 20:49
  „Achilleus, nekem nincsenek kétségeim! Az Audi pl. magyar, mert Győrben készül (hihihi)
  MIndkét beírásommal arra szerettem volna rámutatni, hogy globalizált korunkban az efféle körülírás egyértelmű szamárság. Szűk körben talán érvényesíthető valami ilyesmi (zöldség, gyümölcs, hentesáru, s más efféle) ezek körében viszont az ár/érték dönt, az egymillió őstermelő hasznánál talán előbbre való a 9 millió vásárló érdeke.”
 • 4. aranka2 2009. február 13. 20:44
  „Bízom abban, hogy magyar banán, narancs és tea is lesz végre a választékban!”
 • 3. flexsnake 2009. február 13. 18:33
  „HA egy adott dologból van magyar ami kétszer annyiba kerül akkor szerinted melyiket veszi majd meg a kispénzű?
  Az eszükbe sem jut hogy azért magas a külföldi termék jelenléte a piacon mert olcsóbb. Azt hiszik direkt űzik a magyar terméket. Ez azért lesz érdekes mert magyar termékből csak tartós fogyasztási cikket tudnak majd tartani hogy ne legyen veszteséges. Ami nem romlik az a polc tetején elfér, de egy kisboltban ezt hogyan fogják megoldani mikor ők eleve az olcsóbb árút kell hogy nagykerben megvegyék. Ez burkoltam a kisboltok ellehetetlenüléséhez vezet. Egyébként is 10 kisboltból 8 bezár 1 éven belül, ez a maradék 2ből egyet tuti kinyír.
  Ez sem szünteti meg az okokat. Erről az jut eszembe hogy egy nagyfejűnek panaszkodtak hogy nagyon kátyúsak az utak. Ő azt ajánlotta hogy ahol annyira kátyús ott legyen parkoló mert így csökken az az út felület amin gyakran közlekednek vagyis kevesebb kátyún haladnak át folyamatosan. Magyarország 2009.
  Még több okost oda fentre! Még több ilyen magasan képzett embert! Mert megérdemeljük! :D”
 • 2. Mathiasking 2009. február 13. 17:36
  „Na végre valami pozitív!!!”
 • 1. achilleus 2009. február 13. 14:54
  „"az élelmiszerek 80 százaléka magyar eredetű legyen"
  az pontosan mit jelent? Pl. a mindig polcon lévő 10 tejből 8 magyar (250Ft-ért), 2 pedig szlovák (160 ért), vagy az arány a készlet ÁRÁRA vonatkozik? (Néhány palack 6 puttonyos tokaji ellensúlyoz 50 mázsa krumplit.) Jobb lenne ha az ELADOTT áru értékének 80%-a lenne magyar áru eredetű. Bár kétségeim vannak, hogy egyértelműen meghatározható-e a "magyar" áru fogalma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn jár le az érettségik jelentkezési határideje

Február 16-án, hétfőn jár le a tavaszi érettségi vizsgák jelentkezési határideje. Tovább olvasom