Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Nyomozást rendelt el a rendőrség az otthonszülési ügyben

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a hétfő éjszakai otthonszülés ügyében - közölte a rendőrség szerdán.
Hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították.

A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért a mentők rendőri segítséget kértek. A kiérkező rendőrök azonban nem tudtak bejutni a lakásba, ezért, miután egyeztettek a mentőszolgálat munkatársaival, távoztak a helyszínről. Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes is jelen volt.

A rendőrség kedden még azt közölte, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációkkal összefüggésben. Szerdán a BRFK az MTI-vel azonban már azt tudatta, hogy - tekintettel arra, hogy az eset kapcsán felmerült bűncselekmény gyanúja - a BRFK az ügyészséggel egyeztetve szerdán foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen, ennek keretében vizsgálják a személyi felelősséget is.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a rendőrséget, hogy a Születésház Egyesület és az Alternal Alapítvány ugyancsak szerdán közölte: általános vizsgálatot kezdeményeznek az Országos Rendőr-főkapitányságnál az otthonszülések kapcsán tanúsított rendőrségi intézkedések miatt, mivel állításuk szerint az utóbbi időben többször jelentek meg otthonszülésnél rendőrök a szülők házánál, ahol "jogszabályi alap és felhatalmazás nélkül" intézkedni akarnak.

Az alapítvány közleményében a hétfő éjszakai esettel kapcsolatban felháborodásukat fejezi ki a rendőrségi eljárás miatt, "amelynek során az otthonszülést választó - egyébként - egészséges édesanyát arra próbálták kötelezni, hogy menjen kórházba". "A rendőrségnek nincsen jogszabályi alapja ugyanis arra, hogy bárkit egészségügyi szolgáltatás igénybevételére kötelezzen" - írták.

A BRFK erre reagálva azt tudatta az MTI-vel: a mentőszolgálat munkatársai azért kértek rendőri segítséget, mert a helyszínen tapasztaltak alapján ezt szükségesnek tartották, tekintettel arra, hogy az otthonszülés során fellépő komplikációk eredményeként egy újszülöttet életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, és az édesanya is kórházi ellátásra szorult volna a mentősök megítélése szerint.

Emlékeztettek rá: a rendőrségi törvény szerint a rendőrt intézkedési kötelezettség terheli, különösen igaz ez életmentés esetében. Természetesen egészségügyi szolgáltatás igénybevételére senkit nem lehet kötelezni, azonban a rendőr felhívhatja a figyelmet a kórházi ellátás szükségességére - hangsúlyozták.

Megjegyezték azt is, hogy hétfőn olyan otthonszülésről volt szó, amelynél egy újszülött majdnem életét vesztette és a mentőszolgálat munkatársai gyors intézkedésének köszönheti, hogy életben van. "A rendőrségnek ilyen esetben vizsgálnia kell, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációékért, az újszülött életveszélyes állapotáért" - írták.

Ezért rendelt el a BRFK kedden feljelentés-kiegészítést, szerdán pedig nyomozást.

Olvasóink írták

  • 2. Szusi 2010. május 20. 08:45
    „1. katicca 2010.05.19. 23:24
    A hölgy már "bizonyította" milyen szakember. Abban igazad van ,hogy mindenkinek szíve joga dönteni hol szül. Ettől függetlenül felelőtlen anyának tartom aki ezt teszi. Nekem is problémamentes volt az első terhességem. Mégis az utolsó pillanatban meg kellett császározni. A babának meg intenzív ellátásra volt szükség mert nem indult be a légzése. Ha otthon vagyok nem tudom mi történik... Tényleg nem kellemes a kórházi környezet de ott mégis nagyobb biztonságban éreztem magam mintha otthon szülök. A rossz élményeket meg általában elfelejti az ember hisz akkor nem szülne soha többet. :-) Én is elfelejtettem. :-))”
  • 1. katicca 2010. május 19. 23:24
    „Nem gondolom,hogy ez G.Á. bűne lenne.A világon sok helyen van otthon szülés,ha valaki úgy dönt hogy otthon szül,az így is úgy is ezt tenné.Akkor nem jobb ha van ott egy szakember????A kórházakban is van komplikált szülés,sajnos ott is hal meg baba is mama is.Nem gondolom,hogy arányaiban más lenne a kimenetel.Ezt csúnyán felfújják,egy egészséges nő egy problémamentes terhesség után valószínűleg egy bába segítségével gond nélkül világra tudja hozni a gyermekét otthon is.Nekem például nagyon rossz tapasztalatom van a kórházi szülésről,a fiam születésekor az orvos konkrétan elvágta a köldökzsinórt,mert addigra ért csak oda és háborgott hogy a bábának adtam a hálapénzt.Pedig a szülést a bába vezette le.Ha még egyszer gyereket vállalnék én bizony ha nincs gond otthon szülnék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt teljesen beszámítható a pécsi ámokfutó?

Nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor G. Ákos pécsi gyógyszerészhallgató, aki tavaly… Tovább olvasom