Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Nyomozók szálltak ki az egyetemfoglaló diákokhoz

Vonulós demonstrációt tartott az egyetemfoglaló mozgalom hétfőn Budapesten, a menetet rendőrök kísérték.
A résztvevők, akik a Hallgatói Hálózat (HaHa) molinója mögött haladtak, a szervezet korábbi, hatpontos követelésének teljesítését követelték. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Múzeum körúti épületébe visszatérve, este fél 9-kor a hallgatók bejelentették, hogy fórumot tartanak.

Az indulás előtt Mészáros Ákos, az egyetemfoglaló mozgalom tagja azt mondta: azért élnek a polgári engedetlenség eszközével, mert a Hallgatói Hálózat által tavaly decemberben megfogalmazott hatpontos követelést nem teljesítette a kormányzat. Beszédében utalt arra, hogy a kancellária intézményét alaptörvénybe iktathatja március elején az Országgyűlés, amivel nem értenek egyet, ahogy azzal sem, hogy ugyanezt tegyék a hallgatói szerződéssel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott: hazájukban szeretnének munkát vállalni.

Egyetemfoglalás Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány tagja az indulás előtt megjelent rendezvényükön azzal a céllal, hogy tanúként hallgasson ki diákokat.

Hájas Tamás Balázs, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy a kormányzat negyedszerre írja át az alaptörvényt.

A HaHa decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a közoktatás és a felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

A menet hétfő délután a Múzeum körútról indult a Kálvin tér felé, majd az eredeti tervekkel ellentétben nem az Erzsébet hídon, hanem a Petőfi hídon - nagyrészt annak járdáján - ment át Pestről Budára. Ezt követően az alsó rakpart egyik sávját elfoglalva, majd a felső rakpart járdájára felterelve vonultak tovább, és a Szabadság hídon tértek vissza Pestre.

A résztvevőket a Szabadság hídon a rendőrök hosszanti sorfallal akadályozták meg abban, hogy a villamossínre lépjenek. Itt a hallgatók a járdára szorítva, mintegy lassításként, egy időre leguggoltak.

"Egy pillanatra leellenőriztük, hogy be van-e kötve a cipőfűzőnk" - írta a HaHa a Facebook-oldalán. Ezt követően a Váci utcán és a Szerb utcán át, az Egyetem teret érintve, az ELTE jogi karának épülete előtt haladva, a Károlyi-kert mellett mentek vissza az Astoriához, az ELTE bölcsészettudományi karának épületéhez.

A helyszínen tartózkodó rendfenntartó erők induláskor arról tájékoztatták az MTI-t, hogy mintegy 150-en vannak a megmozduláson. Budára érve a résztvevők az MTI tudósítójának beszámolója szerint már mintegy 270-en voltak, számuk a visszatérés idejére mintegy kétszázra apadt.

A menetet vezető molinón mindössze a HaHa nevének négybetűs rövidítése volt olvasható. Megjelent még a Középiskolai Hálózat molinója "KiHa - mert a középiskolások nem hallgatnak" felirattal, valamint egy "Fekete országimázs" feliratú molinó is.

Egyetemfoglalás Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

A tüntetők menet közben azt skandálták: "Szabad ország, szabad egyetem", "Nem hagyjuk!", "Semmit rólunk nélkülünk!", "Demokráciát", "Aki dudál, velünk van!", "Együtt vagyunk!", "Röghöz senkit nem kötünk!", "Szabadok vagyunk!", "Kövér László mondjon le!", "Az egyetem a miénk!", "Mi vagyunk a jövő!". Ha a demonstrálók ablakban álló érdeklődőket láttak, azt kiabálták: "Gyertek velünk!"

A menetet mindvégig rendőrök kísérték, akik folyamatosan terelgették a résztvevőket; rendbontás nem történt.

Visszatéréskor, amikor bejelentették, hogy fórumot tartanak, megtelt a hallgatók által elfoglalt egyetemi terem.

Korábban írtuk:

A helyszínen tartózkodó rendfenntartó erők úgy tájékozatták az MTI-t, hogy mintegy 150-en vannak a megmozduláson. A vonulás a tervek szerint az Erzsébet híd felé tart, amelyen majd átsétálnak az egyetemisták.

Nyomozók lepték meg az egyetemfoglalókat

Kiszállt a Nemzeti Nyomozó Iroda több nyomozóval az ELTE Btk. épületébe az egyetemfoglaló diákokhoz, ezért az öt órára tervezett demonstrációjuk fél órás csúszással indult el – jelentette az Index tudósítója. Körülbelül kétszáz demonstráló a Trefort Kertben várakozott, miközben abban a teremben, ahol eddig a fórumokat tartották, az NNI dolgozói tanúkat hallgatott ki. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek – erősítette meg az az NNI vagyonvédelmi főosztályának vezetője a helyszínen.

Az indulás előtt Mészáros Ákos, az egyetemfoglaló mozgalom tagja azt mondta: azért élnek a polgári engedetlenség eszközével, mert a Hallgatói Hálózat (HaHa) által tavaly decemberben megfogalmazott hatpontos követeléseit nem teljesítette a kormányzat. Beszédében utalt arra, hogy a kancellária intézményét alaptörvénybe iktathatja március elején az Országgyűlés, amivel nem értenek egyet, ahogy azzal sem, hogy ugyanezt tegyék a hallgatói szerződéssel. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor rámutatott: hazájukban szeretnének munkát vállalni.

Megemlítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány tagja az indulás előtt megjelent rendezvényükön azzal a céllal, hogy tanúként hallgassanak ki diákokat.

Hájas Tamás Balázs, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy a kormányzat negyedszerre írja át az alaptörvényt.

A HaHa decemberben hatpontos petícióban követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Olvasóink írták

 • 18. x 2013. február 19. 14:18
  „17. joy, akkor téged ezért már el is vittek volna. Szeretem a hajnalt, ha hasad.”
 • 17. joy 2013. február 19. 08:40
  „No, kérem, hát visszatérnek a régi ronda napok, a rákosista rendőrterror évei is "laza" ÁVO(NNI) zaklatással kezdődtek.
  :o(”
 • 16. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 19. 08:19
  „Soros által felheccelt kis libsik, hiteltelenek.....”
 • 15. fotelagy 2013. február 19. 07:29
  „Egy kis ellentmondást érzek a hallgatók akciójában. Azért tüntetnek, hogy tanulhassanak. Most vonulnak, nem tanulnak. Mi lenne, ha most tanulnának. Egyébként meg a gondolkodásnak álcázott össze-vissza spekulálgatás csak összezavarja a fejet.”
 • 14. kristóf65 2013. február 19. 07:03
  „A hallgatók felléptek a rendszer ellen.
  Most nyomozókkal akarják megfélemlíteni őket.

  Mintha ilyen rendszerünk már lett volna egyszer, nem?”
 • 13. Buvana 2013. február 19. 06:53
  „a sok kis liboldó vonulgat, lassan megtanulnak gágogni is! csak nehogy kiderüljön hogy túl nagy az orra többségüknek, mint a mecénás georgesoros bá´nak :)”
 • 12. okz63 2013. február 19. 06:46
  „Igen, közeleg március 15-e, és az mindig a forradalmi ifjúság ünnepe volt régebben.
  Lehet, hogy van mitől tartania szerintem a fiúknak...”
 • 11. scott1 2013. február 19. 06:17
  „Mathiasking!
  A stadionok a Malévra fölöslegesen ki nem dobott 1 évnyi pénzből fel is épülnek... :D”
 • 10. x 2013. február 19. 00:00
  „8. csonakos, ez már megint - nem szerecsen - egyenesen hullamosdatás. Te tudod, akkor voltál fiatal...
  Nekem másképpen mesélték, nem a hisszük-és-valljuk-elvtársak, hogy akkoriban sikerült a megfélemlítés.”
 • 9. Jozsoci 2013. február 18. 22:26
  „5.
  Máshoz sem értesz, mint mocskolnia másként gondolkozókat. Rosszul fogalmaztam. Te nem is tudsz gondolkozni.”
 • 8. csonakos 2013. február 18. 22:15
  „Időutazás! A hely az ötvenes évek! Ott is a megfélemlítéssel próbáltak hatni! Nem sikerült akkor sem!”
 • 7. Commander-V2 2013. február 18. 21:16
  „2: igazi szovjet embertípus”
 • 6. SP 2013. február 18. 21:05
  „Gigapixeles
  fényképezés korában minden jól dokumentálható, a személy is azonosítható.”
 • 5. Mozimasiniszta 2013. február 18. 20:32
  „3#-as ! ha nem lennél szellemileg mélynövésű, már lehet hogy valaki kiokosított volna...”
 • 4. történész 2013. február 18. 20:10
  „több mint két ezren vannak.Ez nem olyan,ahogyan a Fidesz apcsikok itt gondolják egy két saller oszt rend lesz..Március jön...mintha aggódnának e derék párt apcsikok...féltik a megszerzett- et??”
 • 3. Mathiasking 2013. február 18. 19:58
  „Oktatásból kivonják a pénzt, a Fradi pályát és a Loki stadionját meg felépítik a kivont pénzből. A magyar jövő egyértelmű: a buta tömegek inkább a foci meccsekre irányítják, mint a iskola padokba. Buta embereket lehet irányítani, de okos és tanult emberek saját identitással rendelkeznek, nem befolyásolhatók! Ez a jövő politikai záloga. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”
 • 2. fotelagy 2013. február 18. 19:35
  „Na végre. Mondjuk előbb is elkezdhették volna, akkor nem fajultak volna idáig a dolgok. Annak is örülök, hogy a HÖK elnök feljelentette az oktatókat, végre valaki ki mer állni a törvény mellett.”
 • 1. Jano998 2013. február 18. 19:10
  „Inkább dolgoznának!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klórgázmérgezés Szekszárdon

Klórgázmérgezés gyanújával kórházba került három ember hétfőn Szekszárdon - közölte a Tolna Megyei… Tovább olvasom