Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Nyugdíj helyett fizetésemelés rendőröknek

Plusz pénzzel tartaná meg a tapasztalt rendőröket az igazságügyi és rendészeti miniszter.
Draskovics Tibor havonta legalább 40 ezer forintot adna azoknak a rendőröknek, akik már 25 éve szolgálnak - számolt be az RTL Híradó. Ha egy rendőr most megy nyugdíjba, többet kap, mintha tovább szolgálna. A szabályok szerint a fegyveres testületek tagjai már 24 éves munkaviszony után, akár 40 évesen is befejezhetik a munkát. Az országos rendőrfőkapitány már korábban felvetette, hogy változtatna a rendszeren.

A kommandósok, a rendőrök és a katonák korábban mehetnek nyugdíjba, ráadásul nekik kedvezőbb a nyugdíjszámításuk, mint másoknak. Az igazságügyi és rendészeti miniszter plusz pénzzel tartaná meg a tapasztalt rendőröket.

A hosszú szolgálati rendőröknél és a büntetés-végrehajtásban dolgozóknál korpótlékot vezetnének be - mondta az RTL Híradónak Draskovics Tibor. A szakminiszter szerint azok, akik 25 évet leszolgáltak 40-60 ezer forintos havi pótlékot kapnának. A cél az, hogy a testületnél tartsák őket. A jelenlegi rendszer az országos rendőrfőkapitány szerint is tarthatatlan. Bencze József, korábban az Akták című műsornak azt mondta, hogy mindenképpen változtatni kellene.

Nagyon sok rendőr döntött úgy, hogy 40 évesen nyugdíjba vonul. Ők egyébként átlagosan 131 ezer forint a nyugdíjat kapnak. Jelenleg a 45 ezer fős rendőrségen, mindössze 350 rendőr életkora haladja meg az 50 évet. Az átlagéletkor 35, a tiszthelyetteseknél pedig csak 28 év.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. correct 2009. március 02. 21:19
  „Te nagyon félsz "magyarok" !
  Minden amit írogatsz a félelemről árulkodik.
  Jó lenne találkoznunk,csak lásd kivel állsz szemben.
  De mivel csak itt szájkaratézol,nemsok értelme lenne.

  nagyon tudatlan vagy kicsi fiú,és emberileg is gyenge.
  Nyugodj meg nem vesztegetem az időmet ilyenekre .és visszavonom a feljelentést.
  Aki látja mit művelsz itt,röhögnek rajtad.De te ennyit tudsz ennyire futja.
  mentálisan retardált vagy,magamutogató,öntelt és skizofrén.
  sajnos ennyi vagy és nem is lehetsz több mert ilyennek születtél.
  csak sajnélni tudlak!

  Többet nem írok,mert ennyire se méltatlak.
  a reisztrációmat is törlöm!”
 • 44. Mathiasking 2009. március 02. 17:42
  „Flexsnake hol vagy? Üldözöd a bűnt? Szólj hozzá, mint állományban lévő szakértő!”
 • 43. kakoszeged 2009. március 02. 17:15
  „Ja! Valaki rendőr lesz, viszont van aki tovább tanul...”
 • 42. kakoszeged 2009. március 02. 17:14
  „Egy_a_sok_közül!
  Láttad vasárnap a tv2 Napló című műsorát? Megkérdezték a "népet", hogy szerintük elfogja-e a rendőrség a gyújtogatókat.
  67% mondta, hogy nem! Szerinted mekkora bizalmat helyezett ez a nép belétek?
  Hm?”
 • 41. Mathiasking 2009. március 02. 16:58
  „30. hozzászólás Egy_a_sok_közül... 2009.03.02. 12:04

  Tisztelettel szeretném a felháborodásodat megnyugtatni. Amivel nem értek egyet az az, hogy megint csak a rendszer droidjainak emelik a juttatásokat. Jelenleg egy rendőr mire felszerelik, kiképzik és szolgálatba állítják mindez 3,3 millába került a büdzsének. Jelenleg nem volnék meggyőződve, hogy kevesebbe lenne. Továbbá: az utcára kikerülő, a lakossággal közvetlen érintkező rendőrök pszichésen alkalmatlanok a feladat ellátására. (törvényi ismeretek hiányosságai miatt, a parancsnokaik elvárásainak megfelelni akarás miatt, rutintalanság, de ÉN akkor is rendőr vagyok és nekem van igazam! beléjük súlykolt állampolgár ellenes demagógia miatt, stb.) Nem azt mondom, hogy sajnálom, de hogy nem mindegyik érdemli meg az biztos!
  Elmondok egy esetet. A rendőr saját testvérét jelentette fel, mert a volt barátnőjét a szakításuk után lenyúlta. Szerinted ez etikus? Nem a feljelentés, hanem az elv!

  Nagyon sok személyiségzavaros rendőrt ismerek, akik jelenleg is vagy antidepresszánst szednek alkohollal vagy a erőszakosságuk levezetése végett igencsak erőszakos cselekményekre hajlamosak, de nem merik bevallani a környezetük miatt. A gyógykezelésük sokba kerül, mert olyan privilégiumaik vannak, mint a 100%-os táppénz illetve ezt úgy hívják, hogy szolgálat alóli felmentés. Aki rendőr megérdemli az kapja meg, de ehhez társuljon is valami állampolgári barát magatartás is!”
 • 40. N.P. 2009. március 02. 16:24
  „magyarok

  "minden tiszteletem a buszvezetőké, (kivétel az idegbeteg buszvezetőket és akik nem tudnak köszöni, kb úgy a 80%!!!!!) valóban 40-50 ember életéért is felelnek, de nem gyilkosokat és tömeggyilkosokat szállítanak, hanem polgárokat! Képzel el ugyan ezt egy rabszállítóval, vagy egy elő állító rendőrautóval...
  a buszon senki nem akarja megölni a sofőrt, a rabszálítón nem biztos, hogy így van!"

  Azért álljunk meg egy pillanatra! Az általad írtak után az az érzésem, hogy a mi rendőreink állandó életveszélyben, napi 30 órában, szinte éhbérért, rendkívül magas etikai nívón teszik a dolgukat.
  Akkor kik azok, akik a kapitányságokon tologatják az aktákat, a kigyúrt kopaszok helyett a nyugdíjasokat igazoltatják és akik 10 milla fölötti tilosban parkoló autóra rá sem mernek nézni?”
 • 39. magyarok 2009. március 02. 15:53
  „ha negyed annyi agyad lenne mint nekem, akkor azt hinnéd, hogy éppen a duplája a mostaninak!”
 • 38. magyarok 2009. március 02. 15:52
  „Jó a szöveg vén papi!
  Tudtad, hogy a megyei bíróság Szegeden van papi? :) lementél, te hazug?
  Nézd már vissza ki sértette meg először a másikat, én le sem szarnám a fejed, ha nem oltanál egyfolytában, te....nyugi megtalálom én is a te kedves soraidat... Ja és az összes szélsőjobbos ilyen kis félős, hogy fut az anyja szoknyájához, ha emberére akad valakiben? jesszusom, ezt a fajt nem csípem :)”
 • 37. correct 2009. március 02. 14:35
  „Látom nem érted!
  Egy kis hantás kezdő vagy,szavaid mögött semmi tartalom nincs.Ugyanígy a tetteid mögött sincs.
  Hol voltál te szerencsétlen??
  Sehol ,csak a nagy arcos itt a fórumon.
  Nem szándékozok többet írogatni neked.
  FEGYVERTELEN EMBERREL NEM VÍVOK SZELLEMI HARCOT !!

  Remélem a sértegetéseidet vállani fogod a megfelelő helyen .
  Lementettem és feljelentést tettem a megyei bíróságon becsületsértés ügyében!
  Nagyon unlak és elegem van belőled!”
 • 36. csibe27 2009. március 02. 14:31
  „Vajon mit fog csinálni otthon az unatkozó exrendőr/határőr, aki x éven keresztül megszokta, hogy amint egyenruhájában megjeleni valahol, ott ő irányít? Amint lekerül az uniformis, a haverok eltűnnek, az ismerősök már nem is olyan jó ismerősök, a kapcsolati tőke pedig légvár. Hogyan éli meg mentálisan ezt egy ilyen idős ember? Gyakorlatilag újra kell kezdenie az életét - pl. munkavállalást, ha nem akarja, hogy tönkremenjen az egészsége és a családja. (Ugyan melyik asszony viseli el, hogy amíg ő dolgozik és a gyerekek dolgait intézi, férjeura a tv-t bámulja / kártyázik / netezik / nőzik vagy egyéb pihentető tevékenységet űz ?) Ők ilyenkor szembesülnek a valódi világ dolgaival. Persze, hogy jó a havi fix, irigylem is, de nem minden áron. Nem sajnálom őket, de tény, hogy sokan nem tudják feldolgozni azt a tekintély-( és hatalom)vesztést, ami ugyan saját döntésük következtében, de mégis viszonylag hirtelen következik be. Nem véletlen, hogy sok volt rendőr csúszik egyre lejjebb mentálisan és fizikailag egyaránt - akár 40 éves korától. Lehet, hogy ők így sem érik meg a valódi nyugdíjkorhatárt...”
 • 35. magyarok 2009. március 02. 14:13
  „Achilleus! A kivétel erősíti a szabályt!
  Gróf!
  Nem hibázhat valóban, de nem akarják megölni mint pl: a börtönőrt! És nem kell égőházba sem bemenni azt gondolom! De kár erről vitát nyitni, mert majd ha ti is éreznék azt a stresszt amit egy börtönben van, vagy amikor megszólal a sziréna a tűzoltóknál, akkor nem így vélekednétek!
  N.P. minden tiszteletem a buszvezetőké, (kivétel az idegbeteg buszvezetőket és akik nem tudnak köszöni, kb úgy a 80%!!!!!) valóban 40-50 ember életéért is felelnek, de nem gyilkosokat és tömeggyilkosokat szállítanak, hanem polgárokat! Képzel el ugyan ezt egy rabszállítóval, vagy egy elő állító rendőrautóval...
  a buszon senki nem akarja megölni a sofőrt, a rabszálítón nem biztos, hogy így van!

  correct, ne okoskodj már, te kis ..csög!
  Hol voltál te?
  Ott álltam bejáratnál és oda sem dugtad a képed te kis agyatlan!
  Ne tégy már úgy mintha lenne agyad vén öregember!”
 • 34. N.P. 2009. március 02. 13:16
  „Egy újabb bizonyítéka ez pártunk és kormányunk zseniálisan átgondolt munkaerő-politikájának, hiszen nost a nyugdíjba készülő rendőröknek, néhány hónappal ezelőtt pedig a pályakezdő tanároknak akart + pénzeket adni.”
 • 33. achilleus 2009. március 02. 12:39
  „Ha már a buszvezetők szóba kerültek:
  2009-03-02 12:31
  Ketten ütötték a buszvezetőt
  Bilincsben vezették el a rendőrök azt a két embert, akik egy BKV-busz vezetőjét és a segítségére siető utast is megverték a hétvégén Újpesten - jelenti a HavariaPress. A 36 és 38 éves férfiak pénteken délután, eddig tisztázatlan okokból támadtak rá egy 20-as autóbusz vezetőjére, az Iglói úti buszmegállóban. A támadók heves szavak kíséretében ütlegelték a 41 éves buszvezetőt, majd a segítségére siető egyik utast is ütlegelni kezdték. A helyszínre hívott IV. kerületi járőrök csak testi kényszer és bilincs alkalmazásával tudták megakadályozni a két elkövető további támadását. Ezután mindkettejüket előállították a kerületi rendőrkapitányságra, ahol büntetőeljárás indult velük szemben.”
 • 32. gróf 2009. március 02. 12:30
  „T. magyarok!

  Még csak annyit, hogy tudom milyen rendőri vezetővel dolgozni. Katasztrófa!

  20 éves munkásságom során több mint 10 évet fegyverrel dolgoztam, és a statisztika szerint nagyobb veszélyben mint a rendőrök. Havi 250-300 órában kerestem annyit mint egy rendőr 176 órával. A páncélozott autóban még akkoriban nem volt klíma és ablaklehúzás sem. Mivel nem sorkatonaság, akárcsak a rendőrség sem az, ezért akinek nem tetszik az keressen mást. Ne a nyugdíj, hanem a hivatástudat működtesse a rendőrséget.

  Volt nyugdíjas katona főnököm, igen rossz volt az egészségi állapota, minden reggel reszketett a keze kb 10 -ig. 47 évesen egy roncssá itta magát. A munka semmit nem haladt, mert nem fogta fel, hogy piac van és nem jön a megrendelés és a fizetés automatikusan úgy mint a nyugdíj.
  Az igazi katasztrófa mégis a volt rendőr főnök. Nála alázóbb, embertelenebb emberformájúval még nem találkoztam. Az elvándorlás rövid idő alatt megkezdődött a cégnél. Az ő keze nem reszketett reggelente, mert már piásan jött be dolgozni.
  Persze mindegyik "ejtőernyős" befolyásos haver volt, akinek még a nyugdíj mellett csináltak állást a haverok.
  Sikertelen csődtömeg volt mind, emberi kapcsolatok és szaktudás nélkül.

  Ezért nagyon tudom sajnálni a mai rendőröket, és talán a vezetőket kellene elzavarni, nem a kisrendőrt basztatni...”
 • 31. pille 2009. március 02. 12:11
  „Miért is? A rendőröket lasszóval hajtották oda, hogy ezt a munkát végezzék?Rendőr akart lenni, hát az lett.”
 • 30. Egy_a_sok_közül... 2009. március 02. 12:04
  „MATHIASKING!

  Miért gondolod, hogy a rendőrök nem érdemlik meg? Miből vonsz le ilyen messzemenő következtetéseket?
  Te ennyire okos vagy, Te mindig, mindent tökéletesen csinálsz?!”
 • 29. Egy_a_sok_közül... 2009. március 02. 11:59
  „Valóban bosszantó, hogy a nyugdíjas rendfenntartó több pénzt kap, mint mikor még hivatalban volt. Ezt a helyzetet meg kell változtatni, nem a nyugdíjakkal kell varázsolni, hanem az aktív szolgálati viszonyban lévőeket kell tisztességesen bérezni, hogy szívvel-lélekkel lássa el a feladatát, eszébe ne jusson korrupttá válni. Úgy gondolom minden állampolgárnak az az érdeke, hogy stabil, megbízható rendfenntartók lássák el a feladatukat, akikre mindig, minden körülmények között számíthatunk.”
 • 28. rozator 2009. március 02. 10:34
  „65 évesen elmehetek nyugdijba!!!Most 50 vaqgyok,soha egy napot nem voltam munka nélkül.(szerencse)A háziorvosom szerint van még 10-12évem!Segitem a két gyermekem ahogy tudom,de tele van a tököm a politikusokkal! MIND KAPJA BE!”
 • 27. Hmmm... 2009. március 02. 10:22
  „Akkor ismet eloellt egy uj torveny javaslat megfogalmazasanak ideje! szerintem itt kezdodik az igazi reform, nem pedig ott, ahol a kormany allitja!”
 • 26. beaver 2009. március 02. 10:13
  „Azt azért nem árt tudni, hogy a hivatásos állományúak ilyen kedvező nyugdíjba meneteli lehetőségét az 1996. XLIII törvény teszi lehetővé. Tehát nem a szociból maradt itt ez a lehetőség. A másik, hogy hamarosan kifut az a korosztály aki 1996.09.01. előtt szerelt fel. Ezeknek a hivatásosoknak beleszámít minden civil munkaviszony is a szolgálati viszonyba. Ezért fordulhat az elő, hogy 40 éves korukra van 25 év szolgálati viszonyuk. De viszont aki ´96.09.01. után szerelt fel, azoknak bizony ténylegesen 25 évet le kell húzniuk a szolgálatban, mert a korkedvezménynél már tisztán csak a hivatásos szolgálatban eltöltött időt veszik figyelembe.

  Ez a kedvezőbb nyugdíjba meneteli lehetőség - törvénybe iktatva - egy "hallgatólagos" megállapodás a minisztériumok ill. a szakszervezetek között: az egyik oldalról korlátozzák az alkotmányos jogokat (pl. sztrájk lehetősége), nem emelik megfelelő szintre a fizetéseket, de a másik oldalról megengedik 40 év körüli korban a nyugdíjba vonulást. Kéz kezet mos alapon.

  Egyébként a Draskovics féle javaslat igen gyengécske. Ha az én fizetésem nettóban X ezer forint, a kiszámított nyugdíjam pedig a nettó fizetésem + nettó 30 ezer forint, akkor még mindig nem kérdés, hogy melyiket is választjuk.( Bruttó 40-50-60 ezer forinttal ezt nem tudják megváltani) Ahhoz, hogy egy tapasztalt hivatásost meg tudjanak tartani, legalább annyira meg kellene emelni a fizetését, hogy a számított nyugdíján felül tisztán legyen még neki + 50 ezre. Akkor talán néhány fontolóra vennék, hogy maradjanak -e. Ez pedig számszerűsítve a mostani fizetések megduplázását jelentené az érintett állomány számára. Na ez az, ami nem mostanában fog bekövetkezni.

  Ja és még valami: nem vagyok rendőr.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsúszott a löszfal Csolnokon

Visszatérhettek otthonukba azok a csolnoki lakók, akiknek azért kellett elhagyniuk házaikat… Tovább olvasom