Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Nyugdíjba vonul a kapuvári kórházigazgató

Kisebb megszakítással 1988 óta dr. Ballagi Farkas vezeti a kapuvári Lumniczer Sándor-kórházat. Az intézmény igazgatója ez év végén nyugdíjba vonul. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a mai változó világban meg tudta őrizni a kórház működését.
– A kapuvári kórház a második munkahelyem, pályámat 1965-ben még Csornán kezdtem – mondta dr. Ballagi Farkas, a kapuvári kórház – december végén nyugdíjba vonuló – igazgató főorvosa. A szomszédvár egészségügyi intézményében előbb belgyógyászatból szakvizsgázott, majd a rendelő vezetését bízták rá. Csornai működéséből a lakosság cukorszűrésének lebonyolítására a legbüszkébb.
Dr. Ballagi Farkas 1974-ben pályázat útján került a kapuvári kórházba, az akkori reumaosztály vezetésére. A részleg élén folyamatosan átalakította annak munkáját, melynek eredményeképpen jött létre a napjainkban egyre nagyobb hírnevet szerző érosztály. Munkatársaival 1979-től önálló, negyvenegy ágyas osztályon kezdtek, ahol jelenleg már a rehabilitációra helyezik a hangsúlyt. A kollégák között belgyógyász-reumatológus, gyógytornász és pszichológus is működik. A napjainkban hatvanöt ágyas osztályon világhírű rehabilitációs program működik. Dr. Ballagi Farkas kijelentette: az érosztály programja és harmincfős szakembergárdája a teljes kapuvári intézmény jövőjét is megalapozhatja a nemrég elindított pályázat révén. Dr. Ballagi Farkas első alkalommal 1988 januárjától vezette az intézményt, majd a rendszerváltás idején újabb pályázat után választották négy évre igazgatónak. Kisebb – 1994–1996-ig tartó – kitérő után, 1997 januárjától napjainkig áll a sok vihart megért kórház élén.
– Nehéz időszak áll mögöttünk, a szerkezetátalakítás, a százágyas aktív mátrixrendszer bevezetése nem volt könnyű az intézmény háromszázharminc dolgozójának – mondta az igazgató főorvos.
Úgy véli, az átalakítás következtében napjainkra egy jó színvonalú, kistérségi kórház jött létre Kapuváron. Előrelépésnek tartja még az intézmény új épületének elkészültét, ahol a szülészet és a belgyógyászat színvonalas ellátása kapott helyet, s büszke a dénesfai tagintézményre is. Ballagi főorvos hozzátette: a kormány szándékai ellenére szükség van a kiskórházak jó részére, hiszen például a Rábaköz több mint százezer lakosa is alapellátás nélkül maradna a környékbeli intézmények bezárása után. A kapuvári kórház megtartása mellett szól az is, hogy a megyeszékhely és Sopron kórházán kívül csak itt található gyermekgyógyászat.
Dr. Ballagi Farkas december végéig marad a kapuvári kórház élén. Reményei szerint a továbbiakban – ha sikerül – helyi képviselőként folytatná közéleti tevékenységét, ahol a sok év tapasztalatát és kapcsolatrendszerét kamatoztatná a város fejlődése érdekében. Nem szeretné hanyagolni szakmai munkáját sem. Bár az általa kialakított érosztály vezetésére megvan a kiszemelt utód, ha kérik, szakmai tapasztalatával továbbra is segíti a Lumniczer-kórház munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megrendelhető a 2. receptköny is

Az első kötet mintájára elkészült a második kisalföldes receptkönyv is, Tovább olvasom