Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Nyugdíjról, érdekegyeztetésről egyeztetett a kormány öt szakszervezettel

A Munka Törvénykönyve módosításáról, a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjról, illetve az országos érdekegyeztetési rendszer átalakításáról egyeztetett öt szakszervezet és a kormány delegációja hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A tanácskozáson nem született megállapodás, de a tárgyalást követően Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, a munkavállalói oldal képviseletében újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetést a későbbiekben folytatják.

Az egyeztetésen a kormány intézkedései ellen korábban sztrájkot hirdető Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a LIGA Szakszervezetek, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete vesz részt.

Czomba Sándor a találkozót követően újságíróknak hangsúlyozta: világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében - többi között - a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Munka Törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte - a nyár folyamán - érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel.

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazásról Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat minél szélesebb körben próbálják lefolytatni a következő időszakban.

Az államtitkár elmondta, hogy a munka világát érintő lényeges kérdések megtárgyalását az új érdekegyeztető rendszerben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képzelik el, de megvizsgálják a szakszervezeti felvetést is, és vélhetően nem túl távoli jövőben visszatérnek ezekre a kérdésekre.

Gaskó István hangsúlyozta, hogy a sztrájkot hirdető szakszervezetek követeléseit a hétfői egyeztetésen végig tárgyalták, még maradtak vitatott pontok, a tárgyalások eredményes lezárásában érdekeltek.
Reményt keltőnek nevezte a Liga elnöke, hogy a kormány a Munka Törvénykönyve átfogó módosítása előtt szélesíti a tárgyalásba bevonandó munkavállalói képviseletek körét.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, remélik, hogy amíg a tárgyalások nem zárulnak le, addig a kormány nem tesz újabb indítványokat a Munka Törvénykönyve módosításra, a nyugdíjrendszer átalakítására.
Gaskó István véleménye szerint a tárgyaló felek álláspontja legtávolabb a tripartit érdekegyeztetés fenntartásában volt. Úgy látják, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács létrejöttével hiány keletkezik a versenyszférában a munkavilágát érintő három oldalú egyeztetésre.

Gaskó István kitért arra is, hogy Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) végigjárta ugyanazt a jogi eljárást a sztrájk előtti egyeztetés kezdeményezésben, mint a hétfői tárgyaláson részt vett munkavállalói képviseletek. Abban állapodtak meg, ha a kormány "felleli" a MOSZ és a VSZ egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, akkor ők is csatlakozhatnak a sztrájk előtti tárgyalásokhoz.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2011. július 04. 17:11
  „,,Czomba Sándor a találkozót követően újságíróknak hangsúlyozta: világosan látni kell, hogy az ország nehéz helyzetben van, egyszerre kell az államadósságot csökkenteni és a foglalkoztatás bővülését hozó gazdasági növekedést beindítani. A kormány célja ennek érdekében - többi között - a foglalkoztatás rugalmassá tétele, amely munkahelyeket őrizhet meg, illetve újakat teremthet. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Munka Törvénykönyve átfogó módosítását ez év őszén terjesztik a törvényhozás elé, előtte - a nyár folyamán - érdemi tárgyalásokat folytatnak az érintettekkel.

  A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazásról Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat minél szélesebb körben próbálják lefolytatni a következő időszakban."

  Van egy korszakalkotó ötletem: Ennek ismeretében ne adjanak fizetést, nyugdíjat, rokkant nyugdíjat!
  Visszamenőleg az utolsó kettőt vonják meg és segítenek! Ez gyorsan fog menni és fájni is alig fog! Együgyűként szerintem erre felé jelölték ki az utat.”
 • 2. Mathiasking 2011. július 04. 16:37
  „Ébred a magyar? A kormány meg altat? Mi lesz ha fel is kel a nép? A kérdések megválaszolatlanul nem maradnak!”
 • 1. szatyi 2011. július 04. 12:27
  „"ha a kormány "felleli" a MOSZ és a VSZ egyeztetés kezdeményezésére vonatkozó dokumentumait, akkor..."

  Miért, ott nincsenek iktatva, rendszerezve a dokumentumok? Nem "fellelni" kellene, hanem keresni, bár lehet, hogy a papírkosárban végezte.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segített-e valaki a két lány öngyilkosságában?

Büntetőeljárást indított a rendőrség annak érdekében, hogy kiderüljön: segített-e valaki a vasárnap öngyilkosságot elkövető két budaörsi lánynak. Tovább olvasom