Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Nyugdíjügy: az életerős rendvédelmi dolgozókra vonatkozik a javaslat

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt években az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonult, 57 év alatti rendvédelmi dolgozóra vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás.
A KDNP támogatja, hogy aki munkaképes korú, a munkájából származó jövedelemből éljen; az MSZP szerint a Fidesz 600 ezer ember ellen indított nyílt és agresszív támadást; az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz most már nyíltan arra készül, hogy "családokat fosszon ki"; a Jobbik szerint a kormány több tízezer embert küld a "megélhetési vágóhídra".

Lázár János és Balsai István fideszes képviselő pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki elérte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.

A módosítás szerint "az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető".

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában bejelentette: az elmúlt években nyugdíjba vonult, ám az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő, 57 év alatti rendőrökre, tűzoltókra, vám- és pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás. A politikus szerint a kormánynak meg kell szüntetnie a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes szolgálati nyugdíját.

Mint mondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására. Hozzátette ugyanakkor, a hétvégén megjelent eltérő értelmezésekkel szemben bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik indítványuk, amely szerinte egy diszkriminatív rendelkezést számol fel. Kitért arra is, azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.

Lázár János a napirend előtti felszólalása után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: céljuk, hogy a hatályos alkotmány tegye lehetővé, hogy a rendészeti dolgozók visszatérjenek a munkaerőpiacra, és az állam ajánljon nekik szolgálatot azért a pénzért cserébe, amit jelenleg kapnak.

A rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban megerősítette, minden rokkantnyugdíj-jogosultságot felülvizsgálnak, de az általános nyugdíjkorhatár előtt öt évvel lévők esetében végig kell gondolni, az érintetteknek milyen helye van a munkaerőpiacon, a jelenleg 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasokat viszont munkavégző képességüknek megfelelő módon munkavállalásra kell kérni.

A KDNP szerint bár lesznek módosító indítványok, de támogatják, hogy aki munkaképes korú, az az ebből származó jövedelemből éljen. Rétvári Bence, a KDNP alelnöke kifejtette: a javaslat lényege, hogy a munkaképes korú, egészséges emberek a munka világába térjenek vissza és helyezkedjenek el. Kiemelte: az indítvánnyal meg szeretnék védeni azok juttatásait, akik valóban rokkantság vagy más egészségügyi okok miatt nem képesek a munkavégzésre.

Hétfőn az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának üléséről, a két törvényjavaslat megvitatása közben. Rubovszky György KDNP-s politikus ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére azt mondta, hogy Cser-Palkovics András ülésvezetési stílusa ellen kívántak tiltakozni, és nincs tartalmi kifogásuk a javaslat ellen.

Az MSZP szerint 600 ezer ember ellen indított nyílt és agresszív támadást a Fidesz azzal, hogy alkotmánymódosítással tenné lehetővé a korkedvezményes, korengedményes és korhatár előtti rokkantnyugdíjak csökkentését, megvonását. Mesterházy Attila sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormánypártot, vonja vissza a javaslatot.

Az MSZP elnöke elmondta: levelet írt Schmitt Pálnak, arra kérve a köztársasági elnököt, vesse latba tekintélyét, hogy a Fidesz ne szavazza meg ezt a javaslatot, és ha mégis megteszi, az államfő ne írja alá a törvényt.

Az LMP frakcióvezetője szerint "a Fidesz most már nyíltan, bevallottan arra készül, hogy százezreknek az egzisztenciáját rendítse meg és családokat fosszon ki". Schiffer András a házbizottság hétfői ülése után újságíróknak azt is elmondta: sok család bízott a törvény szavában és akár már évtizedek óta számolt a korkedvezményes, illetve a rokkantnyugdíjjal.

"Alamuszi érvelésnek" nevezte, hogy a javaslat indoklása szerint csak azok nyugellátását vizsgálnák felül, akik munka mellett kapnak szociális ellátást. A munkaképességüket visszaszerző emberek nyugellátásának felülvizsgálatához nem kell törvényt vagy alkotmányt módosítani - hangsúlyozta, rámutatva: őket a jelenlegi jogi szabályozás szerint is felül kell vizsgálni időközönként.

A Jobbik szerint a kormány több tízezer embert és családjaikat küldi a "megélhetési vágóhídra" a javaslattal - jelentette ki sajtótájékoztatóján Bertha Szilvia. A párt szerint a Fidesz-kormány nemhogy egymillió új munkahelyet nem teremtett, hanem jelenleg 80 ezer munkahellyel kevesebb van az országban. Dolgozni pedig csak akkor lehet, ha van hol és van mit és ha az állam megteremtette a szabályozási környezetet - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Teo 2011. május 18. 10:31
  „http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=69546

  2006-ban valahogy más volt a a fidesz álláspontja.”
 • 29. félnótás 2011. május 17. 23:41
  „A mi törpe hősünk életútjába az is beleartozik, hogy munka nem köthető a kis drágánkhoz.
  Az is, hogy 2006-ban járó motorú, páncéllozott auto biztonságában mondta egy, gyújtó (mit is?) beszédét, majd pánikszerűen elinalt.
  Most is "manócskánk" van a háttérben, csak még nem tudja mi is etethető meg.”
 • 28. s3307 2011. május 17. 15:06
  „Az első Orbán kormány is a nyugdíjasokat sarcolta meg,de nagyon,és most is ezt csinálja meg toldva a rokkantak sarcolásával,valamint a rendvédelmi szervezetekkel,csak arra nem gondol,hogy például a rendőr sose 8 órát dolgozott,hanem bár mikor behívható volt. Aki ezt választotta az tudta,hogy szolgálatáért kedvezményeket kap,például hamarabb mehet nyugdíjba.A kormány forint éhsége határtalan,csak az a baj rossz helyről veszi el.A bank adó se jött be bizony,hogy át hárítják az ügyfélre ma már két ezer Ft-t kérnek kártya vásárlásutáni ügyintézés címen.El vette a fiatalok 12 éves meg takarítását,fel emeli a gyógyszerek árát azon gyógyszereknek ami éppen a beteg embereknek illetve az időseknek létfontóságú,de még sorolhatnám.”
 • 27. papsajt 2011. május 17. 15:00
  „kedves rokonom ,42évesen ment nyugdíjba a BM-től ,ahol autószerelő volt.
  most menjen vissza dolgozni? lehet nem is ért az Audi S8-hoz

  :)”
 • 26. babar 2011. május 17. 14:35
  „Alanyi jogon mindenki legyen nyugdíjas! Tegnaptól! Nincs több vita! Nyugdíjat meg mindenki annyit kér amennyit akar!”
 • 25. jotty 2011. május 17. 13:30
  „Megérteném ezt a döntést, ha több munkahely lenne, mint munkavállaló és mindenkinek látástól-mikulásig kellene dolgozni azért, hogy meglegyen csinálva a meló. De ! Nem kellett volna megengedni, hogy , a 35 éves életerős fiatal nyugdíjba vonuljon és aztán nyugodt szívvel még egyszer ugyan annyiért dolgozhasson. Ne értse senki félre, Én nem sajnálom Tőlük, de a fizikai dolgozóknak is ugyan olyan nehéz a munkájuk és bizton merem állítani, hogy van olyan veszélyes is. Bárhol, bármelyik munkahelyen történhet baleset. Azoknak az embereknek az élete nem ugyanannyit ér? A másik. Az orvosok és az ápolók nem ugyanúgy ki vannak téve veszélynek? Azokra miért nem vonatkozik a korkedvezmény? Sokkal nagyobb esélyük van bármilyen maradandó, vagy halálos betegséget összeszedni. Persze mi fogalma lenne erről annak, aki a parlamenti székeken ücsörög orrot túrva, meg bóbiskolva meg stb...............”
 • 24. zest 2011. május 17. 12:43
  „"Az a rendőr aki télen nyáron kint van a terepen,hóban,viharban elhasználódik,de 60 felé már mindenki."

  Macusnéni drága ... a fiatal (még nem elhasznált) rendőr menjen a terepre rablót fogni... a kissé elhasználódott öregebbje (60 évesen) meg vegye fel a telefont, amikor éppen bejelentés érkezik az örsre, hogy rablás történik a szemközti bankban ... vagy járjon oktatni az iskolásokat, vagy menjen lakossági fórumokra oktatni az ´öregeket´, hogy mire kell vigyázniuk, amikor lelépnek a járdáról, amikor becsöngetnek hozzájuk ismeretlen emberek... stb.stb”
 • 23. karaly 2011. május 17. 11:50
  „Érdemes elgondolkozni mi folyik itt Magyarországon:
  http://brdsz.fireblog.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=141:megallapodas-a-lengyel-egyenruhasokkal&catid=89&Itemid=435”
 • 22. lidocain 2011. május 17. 10:32
  „ha már nem tudnak emberhez méltó jövedelmet biztositani nekik akkor nem kéne sajnálni tőlük a korkedvezményt sem. a tűzoltókra gondolok elsősorban. ez némileg kompenzál valamit. és mi lesz velük?
  igy gondolta viktorviktor megoldani a problémát? van itt mukahely dögivel,csakhogy közmunka-hely?
  becsülettel ledolgozták az idejüket,kapnak akár 100 ezer ft nyugdijat (nem tudom mennyit,nem is érdekel,nem sajnálom tőlük) aztán dolgozhatnak napi 4 órában 30 ezerért az új törvények szerint?
  az igen! új magyarország a fülkeforradalom után egy évvel. csak egyszer látnám már,hogy önmagukon spórolnak,vagy a felső tízezren de még eddig minden döntésük a dolgozó emberek ellen születetett.”
 • 21. beaver 2011. május 17. 09:30
  „""21. anatole 2011.05.17. 09:18
  Ugyanis a tűzoltót nem kell felküldeni a létrán amikor 60 éves, de lehet neki más munkát adni a tűzoltóság berkeiben""

  Az a baj, hogy mindig olyanok nyilvánítanak vélemény bizonyos dolgokban, akiknek semmilyen rálátása sincs az adott területre. Ha tudnád, hogy miként épül fel egy rendvédelmi szerv, akkor nem írnál ilyen butaságokat. Ezeken a helyeken fix állománytábla van. A beosztások szinte mindig be vannak töltve. Ezért sem helytálló amit írtál.”
 • 20. anatole 2011. május 17. 09:18
  „Macusnéninek kicsit van csak igaza. Ugyanis a tűzoltót nem kell felküldeni a létrán amikor 60 éves, de lehet neki más munkát adni a tűzoltoság berkeiben, de nem fiatalon elküldeni nyugdíjba ahol százezer forinton felül kap minden hónapban. De ez mellett ugye elmegy dolgozni és elveszi a munkát a munka nélküliektől. Nagyon sok ilyen embert ismerek rendőrt, hivatalos katonát, stb. De ugye nem használódik el az építő ipari segéd munkás aki valóban keményen dolgozik. Nézzük csak meg mit is dolgozik a rendőr, a katona, a tűzoltó és mennyit. Jön a szöveg milyen veszélynek van kitéve, hiszen kiszámították a munka idejének az 50 %-át piheni-alussza át. A köműves az állványon nem, vagy a darus fent több tizméter magasan, vagy a nemzetközi és sima sofőrök, vagy a szakmunkások akik valóban fizikai munkát végeznek, nem érdemlik meg a korai nyugdíjat Igen, elhasználódik 60 körül az ember de csak az aki valóban keményen fizikai munkát végez. Itt igaza van Orbánnak pedig útálom. Hatalmas arcal van minden ilyen korai fiatal nyugdíjas! Majd most elválik ki a legény a talpán amikor nem az állam tartja el hanem magát kell, és egy fizetésből nem a nyugdij ajándékból.”
 • 19. bánki 2011. május 17. 08:39
  „3. queenmargareth 2011.05.16. 19:22
  Ne hisztizz ! Téged ez köztudottan nem érint!

  Köszönd meg a sok mafla adófizetőnek és O. Viktornak, hogy 35 éves depressziós-pánikbetegen eltart !”
 • 18. macusnéni 2011. május 17. 07:55
  „Én mint aki már túl van a nyugdíjkorhatáron minden nap azt várom,hogy ma már milyen hülyeséggel állnak elő.Csak nem a 60 éves tűzoltót akarják felküldeni létrán a tíz emeletes ház 9-ik emeletére tüzet oltani?Az a rendőr aki télen nyáron kint van a terepen,hóban,viharban elhasználódik,de 60 felé már mindenki.Aki az ellenkezőjét állítja az hazudik,vagy festi magát.De ilyen össze-vissza kapkodást még nem látott a világ ami megy naponta.Ez az új gárda a nyugdíjast már föld alá dugná,hogy nehogy kelljen még fizetni továbbra is.Itt mindegyik csak a saját zsebét tömi,de nagyon.Először nekik kének adakozni,a katasztrófák után,de a média nem adott számot róla,ki mennyivel adakozott.Itt csak a választások előtt van szükség a népre,utána már nem.Meg micsoda szöveg,hogy nehogy már a nyugdíjas döntsön a jövőről.Egy némelyik nyilatkozót a szülei még tervbe sem vették,amikor én már dolgoztam.Nem is tudja,hogy mi is a munka,dolgozni,iskolába járni,gyereket nevelni.Ha igy megy tovább ,akkor még gondok lesznek,ezzel nem számolnak.”
 • 17. matyin 2011. május 17. 06:49
  „9349779

  Ki a munkaképes?
  Szeretném, ha felérnék ésszel, hogy ma a kormánypártok szerint minden Magyar munkaképes. Akinek még folyik vér az ereiben az munkaképes, esetleg az, nem aki mély komában van. Van, aki fekvőbeteg, ha a munka szimulátoron végig viszik és normálisosan bír válaszolni a feltett kérdésekre az már munkaképes, akár miniszterelnök is lehet, mert ennek a munkának se feltétele, hogy járjon, hisz a testőrök elhordhatják a tárgyalásaira. Aki komában van beteg az viszont munkaadónak is számíthat, lehet rajta tesztelni, szemléltetni, kísérletezni, ezért a hozzátartozok, kérjenek díjat. A pszichiátriai osztályokon lévőkből lehetnének parlamenti képviselők, hisz az országot talán meg ők is jobban elvezetnék, mint ezek a politikusok. Nem lenne szükségük állami támogatásokra, szőlőtelepítésre, majd kivágásra, újratelepítésre, beérnék pár szál cigarettával és nemi élelemmel. Hát ez itt a baj még mindig kevés van a leggazdagabbaknak, azokat támogatni kell. A legnagyobb válság idején ők bírnak gazdagodni miközben mindennek meg fel az ára. Szerintem a válság azt jelenti, hogy túltermelés van, ha túltermelés lenne, akkor le kell vinni az árakat, hogy megszabaduljunk a feleslegtől. A fen leírtakat végig gondolva az a kérdés meddig van szükségünk erre a könnyen pótolható kormányra? Meddig tűrjük még?”
 • 16. Teo 2011. május 16. 23:55
  „http://atv.hu/video/video-20110516_lamperth_monika”
 • 15. Teo 2011. május 16. 23:41
  „http://www.youtube.com/watch?v=h4uiogOUQ60&feature=player_embedded”
 • 14. Vörcsi 2011. május 16. 22:56
  „A legtöbb korengedményes azért ment el nyugdíjba, mert ha nem ők mennek el, akkor fiatal, "életerős" többgyermekes, lakéshiteles munkatársaikat kellet volna utcára tenni. Nem egy olyan munkáltatót tudok Szegeden, ahol 2010-ben így jártak el, mert létszámot kellett csökkenteni, hogy ne csődöljön be. Sokan csak azért mentek el törvényesen korengedményes nyugdíjba, hogy ne a fiatalokat küldjék el. Már önmagában az is nagy pofátlanság, hogy nem a csalókkal, gazemberekkel kezdik a "rendcsinálást", de az, hogy egy pöccintéssel vágnak agyon több százezer embert, ráadásul soha nem tapasztalt "visszamenőleges" hatállyal, hát ez ritka nagy gazemberség! Ennyire hülyék nem lehetnek, ilyet csak szándékosan lehet elkövetni. Igaz! nekünk választóknak is hamarabb kellett volna gondolkodni! Utoljára ekkora baklövést választók csak akkor követtek el, amikor "kötelező" volt a szavazás.”
 • 13. deszkás 2011. május 16. 22:45
  „Azért 57 év mert azt már azokat már a cocik idején nyugdijazták! Tessék visszaszámolni.És tudtuk Balsay úr hogy nincs zsaru ezért a felhajtás a többi hablaty hogy engedtek az eredeti elképzelésből!És itt is felteszem a kérdést :ha nem esküszik fel az akotmányra? Ja hogy melyikre? Idén az önök által is illegitimnek mondottra vagy az újra? Mert öreg csókákkkal nem biztos hogy úgy kell szórakozni mint a zöldfülűekkel. És most hogy visszarendelik (tessék szakszerűen fogalmazni ne pongyola módra) van esély rá hogy az a zsaru aki bilincsbeverte pl Kolompár Orbánt most tiszteleg neki hogy: picsa részegen is hajtson tovább képviselő úr! Ja hogy ez a rendőr magánügye de miért is?”
 • 12. xene@freemail.hu 2011. május 16. 22:33
  „A kérdés csak az, ha mondjuk akár 1 emberről is megállapítják, hogy munkaképes...akkor milyen munkát fognak majd ajánlani neki? Csak úgy dúskálunk a munkalehetőségekben :)....”
 • 11. utazó81 2011. május 16. 21:54
  „Miért éppen 57 év? Hány éves a Belügyminiszterünk?”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalommal szemben, ittasan hajtott egy horvát férfi az M7-esen

Balesetet nem okozott, de a forgalommal szemben, ittasan hajtott az M7-esen egy férfi. Tovább olvasom