Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Ő, a nő

Többször emlegetem Shakespeare Júliáját, mivel számos élményünk maradt utazásainkról. Fiatal éveinkről még több. Ő, a nő az én szememben volt Júlia nem is egyszer. Egyre gyakrabban terítékre kerül: változnak-e a nők idők folyamán.
Többször emlegetem Shakespeare Júliáját, mivel számos élményünk maradt utazásainkról. Fiatal éveinkről még több. Ő, a nő az én szememben volt Júlia nem is egyszer. Egyre gyakrabban terítékre kerül: változnak-e a nők idők folyamán. Ő, a nő, szinte azonnal rávágja: „igen, mi változunk, követjük a kor divatját". És mi az a nagy divat? – kérdezem. „Hát az egyenlőség" – hangzik a válasz az emancipált nő teljes meggyőződésével.

„Nem értek egyet!" – tiltakozom. És hosszú ideig a hallgatást vonom magamra védőburokként. Ez az a viselkedésmód, amitől falra mászna, ha tudna. De körömtelen a macska. Karmolni és rágni azért tud. Addig nyitogatja a fülemet, mondván: „Szólalj meg, nagyokos!", hogy mégis elő kell állnom a nemünket védelmező, lehengerlő ötlettel. Mondom a nőnek, hogy nagyon jót olvastam a nyaralásom idején. Ez csak a bevezetés. Ezután emlékeztetem, hogy láttam a legutolsó Rómeó és Júlia-előadást Győrött és nekem csak Júlia tetszett. „Ezt rögtön sejtettem" – jegyzi meg epésen. Védekezem: nem azért, mert ő a nő, hanem azért, mert Júlia nem változik. Az öröklétbe helyezte alkotója, Rómeóval másként bánt. Megjegyzésemen teljesen fennakadt. „Emlékezz rá – folytattam –, amíg Rómeó nem ismeri Júliát, úgy viselkedik, mint a többi barátja. Illendően és illetlenül, mint egy aranyifjú, alakoskodik. Másnak tetszőn viselkedik. Ám amikor Júlia színre lép, Rómeó megbolondul. Érte. Félrebeszél. Tudod miért?– teszem fel a költői kérdést. – Mert elkapja a szerelem forgószele. Nem érdekli az illem, a viselkedés. Eszét veszejtve, szíve dobbanására cselekszik. Ne mondd, hogy nem, te is voltál Júlia"– emlékeztetem őt, a nőt.

A férfi változik. Csak az életet éli. Vadászösztöne hajtja. A létezést gyakran elhárítja. A győri Rómeó ebből többet mutathatott volna, mert Júlia belerántja az örök létezésbe. A kordivat minket csak kizökkent szokásaink rendjéből. Ő, a nő hitetlenkedve néz rám. Mosolyog.

Varga Lajos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiaellenes razzia Dél-Olaszországban

Az olasz csendőrség nagyszabású razziát kezdett a dél-itáliai Puglia régió közigazgatási székhelyén,… Tovább olvasom