Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

OBH: a cél a gyors és színvonalas ítélkezés

A cél a gyors és színvonalas ítélkezés, melyhez szükséges az erőforrások optimális elosztása - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy Budapesten tartott háttérbeszélgetésen szerdán.
Az év elején létrehozott OBH adatai szerint összesen mintegy 11 ezer fős az igazságszolgáltatás szervezete, ebből 2777 bíró, 261 fogalmazó és 659 bírósági titkár, összesen 183 bírósági épület van, ebből mintegy másfél százban folyik ítélkező munka. A bírósági költségvetés jövőre várhatóan 84 milliárd forint lesz. Az országban összesen több mint 100 helyi bíróság van, melyek jövőre járási bíróságok lesznek, a következő bírósági szint a 19 megyei és egy fővárosi törvényszék, azok fölött ítélkezik az öt táblabíróság, és a rendszer csúcsán az egységes ítélkezési gyakorlatot biztosító Kúria áll. A bírósági ügyek száma évente mintegy 1,2 millió.

Az igazságszolgáltatás átalakítása során az év elején megszűnt a korábbi Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), melynek igazgatási feladatait javarészt az idén januártól működő OBH vette át, és e mellett létrejött a választott bírótagokból álló, ellenőrző feladatokat ellátó Országos Bírói Tanács. A bíróságok szakmai irányítása a Legfelsőbb Bíróság jogutódjának, a Kúriának a feladata. A legfelsőbb bírói fórum és az igazgatás korábban egy kézben egyesülő vezetése szétvált, Baka András helyett ez év elejétől Darák Péter áll a Kúria élén, Handó Tünde pedig a hivatal elnöke lett.

Az OBH elnöke a háttérbeszélgetésen elmondta: a központi régió és egyes megyék között sokszoros a különbség az ügyteherben, és a bíróságok méretében is szélsőséges eltérések vannak. Miközben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 259 bíró dolgozik, a Zirci Városi Bíróságon egy.

A távlati cél az, hogy az egy bíróra jutó ügyek arányában ne legyen több, mint 10 százalékos az eltérés. Jelenleg például a törvényszékeken az egy bíróra jutó folyamatban lévő másodfokú polgári ügyek tízéves átlaga a fővárosban 242, Szolnok megyében 36. Idén 2011-hez képest csökkent az egy, illetve három éven túli ügyek száma.

A bírósági szervezet integritása, a korrupciós kockázatok kivédése szempontjából az elsődleges a megelőzés. E téren fontos az Alkotmányvédelmi Hivatal szakemberei által nyújtott képzés, de eszköz lehet az a sok más országban bevált gyakorlat is, hogy a bírók bizonyos időközönként - 6-8 évenként - ügyszakot váltanak, és más típusú ügyeket tárgyalnak - fejtette ki az OBH elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a Skandináv lottó 48. heti nyerőszámai!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 28-án megtartott 48. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom