Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Ócskavas lesz a diósgyőri kohászatból?

Diósgyőr - A szakszervezet szerint feldarabolják, és ócskavasként akarják értékesíteni a diósgyőri kohászatot, amelynek bezárását egy hónapja jelentették be Miskolcon.
A cégvezetés akkor azt közölte, csak átmenetileg, legfeljebb egy évre zárják be a gyárat a válság miatt. A szakszervezet szerint, ha széthordják a gyárat, semmi remény nincs arra, hogy újraindítsák a termelést a több mint kétszáz éves múltra visszatekintő üzemben. A korábbi ügyvezetőt leváltották, ezért a dolgozók nem tudnak kivel tárgyalni. A nyolcszáz munkás jövőjéről nem lehet tudni semmit. A miskolci polgármester azt kéri a kormánytól, ne nyújtson segítséget a Dunaferrnek, amíg a tulajdonos nem rendezi a miskolci kohászat sorsát.

A gyár bezárását egy hónapja jelentették be. A szakszervezet szerint most leltároznak, felmérik a cég vagyonát. Állítják: az ukrán tulajdonos el akarja adni a berendezéseket, és felszámolást kér maga ellen. A dolgozók attól félnek, nem lehet majd újraindítani a gyárat, és végleg megszűnik a kohászat Diósgyőrben. "Attól félünk, hogy ezt ócskavasként összedarabolják, levágják, úgy, mint ahogy ez korábban Ózdon is megtörtént", mondta Ágotai József, szakszervezeti vezető.

A dolgozók februárban késve kaptak fizetést, a szakszervezet szerint a márciusi bérnek nincs meg a fedezete. Ha a gyárat felszámolják, nem marad pénz a dolgozók végkielégítésére sem. A város is mentené a gyárat, hiszen több mint nyolcszáz család megélhetéséről van szó. Káli Sándor, miskolci polgármester azt mondta, a leállás után megalakult kohászati krízis munkacsoport még tudott tárgyalni a cégvezetéssel, akik azt ígérték, legfeljebb egy év múlva újraindítja a termelést. Mivel a cégvezetőt leváltották, nincs olyan, akivel tárgyalni lehetne, ez pedig mindennek az akadálya, hiszen ha egy befektető érkezik, nem tud senkivel tárgyalni.

A miskolci és a dunaújvárosi acélgyárnak közös a tulajdonosa. A polgármester azt kéri a kormánytól, ne nyújtson segítséget a Dunaferrnek, amíg a tulajdonos nem rendezi a miskolci kohászat sorsát. A cégnél hétfőn senki nem nyilatkozott. A titkárságon azt közölték, mivel nincs ügyvezető, és más nem nyilatkozhat, nem tudnak segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különös kordonok

A miniszterelnöki rezidenciánál elrendelt lezárást csak akkor valósítják meg, ha valóban történik… Tovább olvasom