Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

OEP: 400-500 ezer potyautas lehet

Az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszony-ellenőrzésnek egyik célja a jelentési fegyelem kikényszerítése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója hozzátette: a másik cél az, hogy tiszta, átlátható, naprakész adatbázisa legyen az OEP-nek.
Az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszony-ellenőrzésnek egyik célja a jelentési fegyelem kikényszerítése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója hozzátette: a másik cél az, hogy tiszta, átlátható, naprakész adatbázisa legyen az OEP-nek, tehát kiderüljön, ki milyen jogon veszi igénybe a különböző egészségügyi szolgáltatásokat. Az OEP egy hónapja több mint 1 millió ember rendezetlen jogviszonyáról beszélt, a mostani becslések azt mutatják, 400-500 ezren lehetnek azok, akiknek valóban semmilyen jogviszonya nincs. Az adatbázis szerint 900 ezer lehet azok a száma, akiknek rendezetlen a jogviszonya, közülük sokan nem a saját hibájukból szerepelnek jogosulatlanként a pénztár adatbázisában.

Major Zoltán hozzátette: az OEP a kiküldött levelekkel - amelyben arról értesíti az állampolgárokat, hogy 30 napnál régebbi jogviszonya van - segítséget szeretne adni a lakosságnak ahhoz, hogy tudjanak arról, rendelkeznek-e jogviszonnyal, ha nem, akkor azt mielőbb rendezzék.

Az idei év az átmenet időszaka, szankciók nélkül - mondta Major Zoltán - hozzátéve, hogy a kiértesítéseket május végére, június elejére befejezik, így az év végéig mindenki rendezheti jogviszonyát a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál.

Arra a kérdésre, hogy milyen szankciók várnak azokra, akik 2008-ig nem tisztázzák jogviszonyukat, a főigazgató elmondta: nem nevezné szankciónak azt, ha valakinek azért kell fizetnie az ellátásért, mert nincs jogviszonya. Kiemelte: ebben az évben még mindenki megkapja az ingyenes ellátást, ha orvoshoz fordul, vagy kórházba kerül.

Jogviszonyt vagy járulékfizetés útján, vagy jogosultként - akik után az állam fizeti a járulékot - lehet szerezni.

Farkasinszki Ildikó, a pénztár főosztályvezetője elmondta: a kiküldött értesítő levélhez csatoltak egy válasznyomtatványt, amelyen az állampolgár jelezheti, hogy milyen státusban van, tehát például foglalkoztatott, tanuló, nyugdíjas. A továbbiakban az ügyfélnek nincs sok dolga, mert a válaszlevél visszaküldése után az OEP felveszi azzal a munkáltatóval, iskolával, folyósítóval a kapcsolatot, amit az állampolgár jelzett. A főosztályvezető szerint pozitív "lavinát" indított el az OEP-ellenőrzése.

A könnyebb ügyintézés érdekében a megyei egészségbiztosítási pénztárak meghosszabbított ügyfélfogást tartanak (minden nap 8-18 óráig), valamint indítottak egy kékszámot, amelyen az állampolgárok tájékoztatást kaphatnak a teendőkről. Hozzátette: ha rendeződik a jogviszony, arról az ügyfél értesítést kap.

Major Zoltán elmondta: a versenyszférában mintegy 500 ezer ember biztosítási jogviszonya rendezetlen. Az adatbázis rendezése óta eltelt egy hónap adatairól szólva kiemelte: az 1,1 millióra becsült rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők száma 900 ezerre csökkent, s egyre többen jelentkeznek be az APEH-hez, és sokan jelezték azt is, hogy nincs semmilyen jogosultságuk.

Az OEP ellenőrzése, illetve az ezzel járó költségekről a főigazgató elmondta: az idei költségvetésben mintegy 100 millió forintot különítettek el az adminisztrációra.

hirado.hu/MTI/FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom