Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

OEP: a potyautasokra áprilistól vadásznak

Az idén kötelezővé tett elektronikus adóbevallás keretében február 15-ig összesen 3,5 millió bevallás érkezett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), ami azt jelzi, hogy sikeresen vizsgázott a rendszer – mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
A szolgáltató állam mindennapos megjelenését reprezentálja az e-bevallás, ami a közigazgatás digitalizálásának kézzelfogható eredménye – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter. Elmondta: az e-bevallás 1997-ben indult, amikor az APEH lehetővé tette néhány kiemelt adózó számára, hogy elektronikus módon teljesíthesse az áfabevallást, akkor még telefonvonalon keresztül, modem használatával. Az e-bevallás széles körű elterjesztése 2005 áprilisától vált lehetségessé, amióta bármely adózó elektronikus úton nyújthatta be bevallását, majd 2007-től ez kötelezővé vált – tette hozzá.
„ A január-februári tapasztalatok azt mutatják, hogy az e-bevallás rendszere kiállta a próbát, s a kormányzati ügyfélkapun keresztül február 15-ig 3,5 millió bevallás érkezett, amely a január 31-i, a február 12-i, illetve a február 15-i határidőkhöz igazodott” – jelezte Veres János. A „csúcsterhelésre” jellemző, hogy volt olyan 60 perc, amikor 26 ezer bevallást továbbított a rendszer.
Veres János közölte: a tervek szerint az év második felétől a jövedéki adózásnál is elindul az elektronikus bevallás, amely közel 10 ezer ügyfelet érint.
Az elektronikus adóbevallás kifejlesztése 8 milliárd forintba került – mondta a pénzügyminiszter, aki szerint az átállás után az államháztartás folyamatairól gyorsabb és hitelesebb képet kaphat a tárca, s így pontosabbá válhat a prognóziskészítés a gazdaság legfontosabb folyamatairól.
A potyautasok, pontosabban a járulékot nem fizetők kiszűrésére április 1-je után lesz lehetőség, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is már teljes adatbázissal áll fel – felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.
A Nógrád megyei tapasztalatokra alapozva az APEH valamennyi megyében levelet ír azoknak az állampolgároknak, akiknek biztosítási jogviszonya „tisztázatlan”. A Nógrád megyei felmérés alapján az országban több százezerre tehető az ilyen tisztázatlan jogviszonnyal rendelkezők száma.
A kormányzati szereplők együttműködésén túl szakmai és állampolgári együttműködést is igényel az elektronikus kormányzás, például az e-bevallás – hangsúlyozta Baja Ferenc. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára szerint ennek a rendszernek a bevezetése öt évet vett igénybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom