Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

OEP: mihamarabb nyilatkozzanak a kismamák

A 2012 január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette a kismamákat is, akik tgyás-ban, illetve gyed-ben részesültek.
Mihamarabb nyilatkozzanak a kismamák, hogy időben megkapják a jövedelempótlékot - mondta egy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapjára feltöltött hanganyagban Bogdán Zsuzsanna, az OEP Pénzbeli és Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

Mint kifejtette: a 2012 január elsejei adójóváírás megszüntetése érintette a kismamákat is, akik terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesültek. Ez azt jelenti, hogy akinek a jövedelme a 202 ezer forintot bruttóban nem érte el, azoknak nettóban kevesebb jövedelem jut. Ezt a kormány egy jövedelempótlékkal kívánja kompenzálni.

A jövedelempótlékot azok kaphatják, akik 2011-re vonatkozóan adójóváírást vettek igénybe, illetve akik szintén 2011-re vonatkozóan, de már 2012-ben akarják érvényesíteni az adójóváírást. Mint kiemelte: csak az a szülő részesülhet ebben a jövedelempótlékban, aki 2011. december 31-én már és 2012. január elsején még terhességi gyermekágyi segélyben, illetőleg gyermekgondozási díjban részesült.

A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az igénylő családi kedvezményt igénybe vesz-e, és attól, hogy hány eltartott után veszi ezt igénybe. Bogdán Zsuzsanna hangsúlyozta: a jövedelempótlékot írásban lehet kérni nyilatkozat formájában. Azon kismamáknak, akinek az egészségbiztosítási pénztárak folyósítják az ellátást, a napokban postázzák. Azok esetében pedig akiknek a munkáltatónál lévő társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja az ellátást, az OEP azt javasolja: ott érdeklődjenek.

Mint kiemelte: az OEP hivatalos oldalán, a letölthető nyomtatványok között is megtalálható a nyilatkozatot, amelyet kitöltve mihamarabb, de legkésőbb május 31-ig kitöltve kell visszaküldeni a folyósító szerveknek.

Ezt követően ugyanis csak a benyújtást követő hónap első napjától tudják megállapítani az ellátást - hangsúlyozta Bogdán Zsuzsanna.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott, az aznap Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntésről, miszerint: jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése.

A tárca közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen - fejtették ki, hozzátéve, hogy hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd - közölték.

Olvasóink írták

 • 5. macs 2012. február 11. 16:42
  „Nem tudom, én úgy emlékszem, hogy azt mondták, hogy az 1 kulcsos adóval senki sem jár rosszul. Akkor most mit kell kompenzálni? Ja és egy apróság, miből?”
 • 4. újratöltve 2012. február 11. 12:20
  „2012 február elején a NYUFI-ban még semmi konkrét választ nem tudtak adni a rehab járadékról, gyedről, gyesről, semmiről! Ez egy vicc, csak sokaknak sokba kerül! Szeretném kiemelni, hogy NEM az ott dolgozók a hibásak, de rajtuk csapódik le!Éljen a fidesz-kdnp.........., ahogy az együgyű szokta írni!!!!”
 • 3. Queenmargareth 2012. február 11. 10:42
  „Mi EZ?????????????????”
 • 2. roxper 2012. február 11. 10:20
  „Itt sem vagyok érintett, de számomra az is röhej, hogy ha a kismama nem szült meg dec 31-ig, hanem csak jan 1-jén, akkor akár havi sok ezret is bukhatott, csak egy ilyen apróságon, mert aki tavaly szült annak lesz vmi aprópénz kompenzációra, aki idén, az meg így járt! Vicccccország...”
 • 1. randika 2012. február 11. 07:28
  „nekünk azt mondták felejtsük el,hogy május előtt egy fillért is kapunk,ugyanis még a törvény tervezet sincs meg ami megállapítaná kinek mennyi járna vissza,ha jár....de azt gyorsan megtudták,csinálni hogy levonnak 10ezer ft-ot abból az őrületes összegből amit kapunk!!!gratulálok Orbánnak és Matolcsinak én nem emlékszem hogy ezt szavaztuk meg amikor választottunk,és van pofájuk még azt szorgalmazni hogy vállaljunk több gyereket,és sír a szájuk,hogy fogy a magyar nép.Pár éven belül,ha még ők lesznek hatalmon,bevezetik azt hogy szülés után menjünk vissza dolgozni,vagy 1 fillért se kapunk ha otthon maradunk a gyerekkel hiszen annyi a munkahely hazánkban hogy nincs annyi ember ami betudná tölteni......valaki magyarázza már el nekem hogy minek kell a kis keresetűektől levonni a pénzt,aztán félretesznek több milliárdot arra,hogy kompenzálják????akkor minek vonja le könyörgöm????!!!és pont a téli időszakban csesznek ki az emberrel!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toró T. Tibor: mi magyarok összetartozunk

A XVI. Csángó Bált levélben köszöntötte Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken. Tovább olvasom