Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

OGY - Fidesz: az új médiatörvénnyel közép-európai BBC jöhet létre

A Fidesz szerint az új médiatörvénnyel létrejöhet a közép-európai BBC. Az indítvány szerdai parlamenti általános vitájában MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslat alapján a sajtó nem őrkutya, hanem pincsi. A Fidesz és a Jobbik kifogásolta, hogy Lendvai Ildikó volt "pártállami cenzor" hozzászólt a médiavitában.

Fidesz: az eddigi médiaszabályozásban keveredett a köz- és a magánérdek

A fideszes Cser-Palkovics András azt mondta: az eddigi médiaszabályozásban komoly mértékben keveredett a köz- és a magánérdek, a rendszer nem volt hatékony, a közszolgálat gyakorlatilag működésképtelenné vált, a szabályozás pedig elavult volt. Ezért születtek meg a már elfogadott, médiával kapcsolatos törvények és most a médiatörvény-javaslat - tette hozzá, rámutatva, hogy a javaslat tárgyi hatálya eltér a hatályos jogszabályétól, hiszen kiterjed a hagyományos, a lekérhető, a kiegészítő médiaszolgáltatásokra és a műsorterjesztési szolgáltatásokra is.

Kiemelte: a javaslat rögzíti, hogy a médiatörvény hatálya nemcsak a Magyarországon letelepedett szolgáltatók termékeire terjed ki, hanem súlyos jogsértés esetén lehetővé teszi a külföldön letelepedett médiaszolgáltató Magyarországra irányuló műsorának felfüggesztését is.
A közszolgálatról szólva azt mondta: a közszolgálatnak valódi közösségi tartalmakat kell előállítania, "és ez sok tekintetben semmilyen módon nem merítheti ki a verseny kérdését a kereskedelmi médiával".
MSZP: a médiatörvény-javaslat alapján a sajtó nem őrkutya, hanem pincsi.

Lendvai Ildikó (MSZP) felszólalásában úgy fogalmazott: ha valaki komolyan veszi a médiatörvény-javaslatot, akkor a sajtó és a média "őrkutya ugyan, de leginkább az öleb és a pincsi tulajdonságaival írható le". Az MSZP éppen azért nyújt be módosító indítványokat, hogy a tömegkommunikáció ne lehessen pincsi, szobakutya, öleb, a médiahatóság pedig ne növekedhessen valóságos pitbullá.
Kifejtette: a különböző médiatestületekben megszűnt a paritás elve, fontos tisztségviselőket kilenc évre "betonoztak be". E javaslat pedig egyrészt betetőzi a közszolgálati médiumok "kézből etetését" és szakmai önállóságának csorbítását, másrészt még az eredeti szándéknál is nagyobb hatalmat koncentrál a médiatanács és a médiahatóság kezébe - mondta.

A közmédiumok ingatlanvagyonával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy szerinte a médiatörvény-javaslat "ennél világosabban már nem is fogalmazhat arról", hogy ingatlaneladás készül. A képviselő azt is felvetette, hogy miért van szükség a közszolgálati hírszerkesztés központosítására.

Véleménye szerint "külön vesztese lehet a hatalomkoncentrációnak a helyi média".

A szocialista politikus felszólalására reagálva Nyitrai Zsolt államtitkár azt mondta: "diszkrét bája van annak, amikor a pártállam egykori cenzora médiakérdésekben szólal fel a parlamentben". Azt tanácsolta az MSZP-nek, hogy az ilyen típusú felszólalásokat bízza másra.

Fidesz: kiegyensúlyozottabb lehet a média

Lukács László (Fidesz) arról beszélt, hogy a törvényjavaslat átvezethet egy új, kiegyensúlyozottabb, rugalmasabb, korrektebb médiavilágba. A hiteles, tárgyszerű, Magyarország érdekét szolgáló tartalomszabályozás mindenki érdeke - vélekedett.

Frakciótársa, Kiss Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszolgálati médiának népszerűnek, fogyaszthatónak, sokakat elérőnek, sokakra hatónak kell lennie; a kereskedelmi médiumok káros hatásai ellensúlyozhatóak minőségi alternatíva felmutatásával.
A törvényjavaslat elsősorban a közszolgálat szerkezetéről szól - közölte.
Szerinte áttekintető lesz a közszolgálati médiumok tulajdonosi szerkezete, ésszerűen oszthatják meg a feladataikat; megszűnnek a felesleges párhuzamosságok, ez költséghatékonyságot eredményez.
Németh Zoltán (Fidesz) közölte, az új törvény négy területet szabályoz: a tartalmat, a piacot, a közszolgálati médiaszolgáltatást és a hatósági kérdéseket.

Utóbbi kapcsán kiemelte: a médiahatóság nem lesz önkényúr, de a közérdek védelmében képes lesz hatékonyan eljárni, eljárásai jogállami garanciák között zajlanak majd.

Felhívta a figyelmet, hogy a médiahatóság autonóm államigazgatási szervvé vált, nőtt a legitimációja, ellenőrizhetősége.

Jobbik: felháborító, hogy Lendvai Ildikó hozzászólt a médiatörvényhez

Novák Előd (Jobbik) felszólalásában azt mondta: felháborító, hogy Lendvai Ildikó egykori cenzorként felszólalt a médiatörvény vitájában. Ez tényleg provokáció - közölte és úgy fogalmazott: "Ildikó néni, ne itt nosztalgiázzon".

Elmondta, pártjának elfogadhatatlan, hogy a média egészében eltörlik a kiegyensúlyozott tájékoztatást.

Ertsey Katalin (LMP) ügyrendi felszólalásában méltatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a parlamentben egy női képviselőt "lenéniznek", kérte a levezető elnököt, hogy ezt jelezze ő is.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke közölte: egyetértett a felszólalással, kérte, "ne nénizzenek a parlamentben", Novák Elődtől pedig azt kérte, a jövőben tartózkodjon az ilyen jellegű felszólalástól.

Fidesz: közép-európai BBC jön létre

Menczer Erzsébet (Fidesz), a javaslat egyik előterjesztője a vita végén közölte: olyan közmédiát szeretnének építeni, amelyre büszkék lehetünk; "közép-európai BBC-t" szeretnének építeni, a régió legfontosabb hírügynökségét.

Olyan közmédiumot - fűzte hozzá - amely etalon, referencia lehet a hazai és a nemzetközi sajtó szemében, amely önmagában pozitívan fémjelzi Magyarországot, amelyet ismernek és világszerte idézhetnek, amely tárgyilagos, de értéket közvetít, amely minőségi lesz és sokak által nézett műsorokat gyárt.

Közölte: jövő év szeptemberéig történik meg a teljes átalakulás és az azt követő január 1-jétől lépnének életbe az új keretek.
A levezető elnök lezárta az általános vitát.

12:05 - Fidesz: a médiatörvény tervezete garantálja a sajtószabadságot

A Fidesz szerint az európai szabályozáshoz igazodik, és garantálja a sajtószabadságot a médiatörvény tervezete, amelyhez - mint jelezte - a párt képviselői több módosító indítványt terjesztenek be.

L. Simon László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat szerdai általános vitájában azt mondta: a szabályozás megfelelő arra, hogy a köz- és a magán tulajdonban lévő médiumok a jövőben kiegyensúlyozott, minden területre kiterjedő tájékoztatást biztosítsanak a magyar állampolgároknak.

A fideszes politikus durva csúsztatásnak nevezte a szocialista Mandur László állítását, amely szerint jobboldali médiumok munkatársai áramlanak a közmédiumokhoz. Ezzel szemben azt mondta: döntően a közmédiából az elmúlt nyolc évben eltávolított szakemberek térnek oda vissza. Kiemelte közülük Jónás Istvánt, a Magyar Rádió új vezérigazgatóját, aki a közrádióban végigjárta a ranglétra minden fokát, és csak néhány évet töltött a Lánchíd Rádió vezetőjeként.

L. Simon László azt is mondta: különös, hogy a szocialisták kormányon és ellenzékben is a Fidesztől féltik a demokráciát, noha kormányzásuk idején ugyanúgy többségük volt a közmédiumok kuratóriumaiban, és ott rendre érvényesült az akaratuk.

A közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonásáról szólva kifejtette: ez gyártási kérdés, nem csorbítja a sajtószabadságot, nem fenyegeti a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Hozzátette: hasonló modell működik a BBC-nél.

A törvényjavaslatot ismertetve kiemelte: az biztosítja a magyar és az európai kultúra védelmét.

Beszélt arról is, hogy az indítvány meghatározza a jelentős befolyásoló erővel rendelkező audiovizuális médiaszolgáltatók körét, és többletterhet rak rájuk a hírműsorok és az eredeti nyelven sugárzott filmek terén. Kitért továbbá arra, hogy a javaslat éppen a tájékoztatás sokszínűsége érdekében igyekszik megelőzni a túlzott médiapiaci koncentrációt.

L. Simon László a javaslat érdemeként említette a Közszolgálati Testület révén megerősödő civil kontrollt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szankcionálási jogáról szólva elmondta: a törvény egyértelművé teszi, hogy a hatóság minden döntését felülvizsgálhatják a bíróságok. A hatóság elnökének rendeletalkotási jogáról kifejtette: az állandóan változó médiaviszonyok között ez feltétlenül szükséges, hiszen számos esetben nincs kellő jogalkotói iránymutatás, a médiatörvényt pedig nem lehet folyamatosan módosítani.

L. Simon László elmondta, hogy a fideszes Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal által beterjesztett javaslathoz fideszes képviselők várhatóan több módosító indítványt adnak be. Példaként hozta, hogy a rádiókban minden műsorsávban kötelezően 25 százalék fölé növelnék a magyar zenék arányát, és azt mondta, a tényfeltáró újságírás érdekében is van még kisebb csiszolnivaló a törvényjavaslaton.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a módosító indítványok benyújtatási határidejét meghosszabbították, így arra péntek délutánig van lehetőség.

11:21 - MSZP: pártfelügyelet alá kerül a média

Az MSZP szerint ha a Ház elfogadja a médiatörvény tervezetét, minden hazai médium pártfelügyelet alá kerül. A szocialisták úgy ítélik meg, az előterjesztés sérti az alkotmány, a demokrácia és a sajtószabadság normáit.

Mandur László, a szocialisták vezérszónoka a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat általános vitájában szerdán a parlamentben elmondta: az indítvány elfogadásával lezárulhat az a médiaszabályozási folyamat, amelynek korábbi szakaszában a miniszterelnök Szalai Annamáriát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére, az Országgyűlés kizárólag fideszes tagokat delegált a médiatanácsba, a kormánypártok többségbe kerültek a Közszolgálati Közalapítványba, a közmédiumok élére pedig pályáztatás nélkül választották meg "a Fidesz médiavilágának vezetőit".

A képviselő hozzátette: az egy hónappal ezelőtt elfogadott médiaalkotmány elvi alapot adott a sajtó megregulázására, míg a médiatörvény értelmében "a Fidesz pártfelügyelete" kiterjed majd a televíziókra, rádiókra, a nyomtatott sajtóra és az internetes lapokra is.

"All in" - mondta Mandur László, aki szerint a példátlan hatalmi koncentráció kilenc évre a "szuperhatóság", vagyis végsősoron a Fidesz kezébe helyezi a média felügyeletét. A politikus kijelentette: mivel a javaslat szinte korlátlan értelmezési és szankcionálási jogot ad a hatóságnak és elnökének, "a miniszterelnök emberének", a jövőben könnyen "bedarálható" lesz bármely médium.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat nem definiálja a súlyos jogsértés fogalmát, és noha az NMHH által kiszabott büntetések miatt a médiumok bírósághoz fordulhatnak, az eljárás évekig tarthat, így meglehet, hogy a fizetésre kötelezett médiumok képtelenek lesznek talpon maradni.

A médiahatóság elnökének hatásköréről szólva kiemelte: a rendeletalkotási jogáról szóló passzus alkotmányellenes.

Mandur László szólt a közmédia finanszírozásáról is. Azt mondta: a közmédiumokat lényegében megfosztották vagyonuktól, azután pedig, hogy gazdálkodásukról a Közszolgálati Költségvetési Tanács dönt, a vezérigazgatók legfeljebb programigazgatónak tekinthetők.

Kifogásolta a közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonását is.

"Egy a tábor, egy a hír" - reagált Mandur László arra, hogy a javaslat a Magyar Távirati Irodához telepítené a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását. Hozzátette: így elég lesz az MTI-t felügyelni.

Az MSZP nem támogatja a törvényjavaslatot, amely a szocialisták szerint a fenyegetettség, a totális függőség állapotába juttatja a média világát - összegzett Mandur László, és azt mondta: bíznak benne, hogy alkalmuk lesz visszaállítani a sajtó szabadságát.

10:13 - Menczer Erzsébet: A XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek

A XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek - mondta Menczer Erzsébet fideszes képviselő a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat expozéjában szerdán a parlamentben.

Kiemelte: új médiatörvényre van szükség, az 1996-os törvénytől végre búcsút kell venni.

A törvényjavaslat előkészítése során a legfontosabb szempont volt, hogy az védje meg a közösség érdekeit - mondta az indítvány egyik előterjesztőjeként a kormánypárti politikus.

Menczer Erzsébet úgy fogalmazott, a média szabályozása a szabad országokban a sajtó működésével kapcsolatban vallott közös, morális alapokra épül.

Véleménye szerint a média szabályozása egyszerre kell, hogy szolgálja gyakorlójának érdekeit, kell, hogy biztosítsa annak szabadságát, és kell, hogy óvja a köz érdekeit. A szabályozás világossá kell, hogy tegye: az egyén kiművelése elengedhetetlen, hiszen szavai szerint anélkül a demokrácia sem működtethető.

A fidesz képviselője szerint a mai médiajog arra is szolgál, hogy a legszükségesebb mértékűre szűkítse az állam paternalista szerepvállalását. Mint mondta, a modern médiajog elsőszámú kérdése az, hogy miként lesz képes megteremteni a szükséges egyensúlyt a közérdek és az azzal lehetségesen szembenálló magánérdekek között.

Közölte: a Ház előtt fekvő javaslat a médiaalkotmánnyal együtt teszi ki a médiaszabályozás egészét. Míg a médiaalkotmány az alapvető, a tartalmakat érintő normák gyűjteménye, amely valamennyi médiumot kötelez, addig a részletes szabályokat a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatban fogalmazták meg.

Menczer Erzsébet a javaslatból kiemelte: lényeges a gyermekvédelmi szabályok megőrzése, egy új korhatár-kategória - a 6 év alatt nem ajánlott - bevezetése. A javaslat a gyermekvédelmi szabályokat ésszerű módon és mértékben terjeszti ki a lekérhető médiaszolgáltatásokra is - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint a korábbinál határozottabban valósul meg a magyar és az európai kultúra védelme. Kijelentette: az EU irányelve alapján a médiaszolgáltatás műsoridejének több mint felében európai tartalmat kell közzétenni, és ehhez járul az egyharmados műsorkvóta is. Új elemként említette meg a magyar zenei kvótát, mely alapján a rádióknak minimum 25 százalékban magyar zenét kell játszaniuk.

Megemlítette, hogy a reklámszabályokat is észszerűsíti a törvényjavaslat. Beszélt arról, hogy a javaslatban meghatározták a "jelentős befolyásoló erejű" médiaszolgáltatók többletterheit is, úgymint a hírműsorok kötelező közzétételét, a hallási fogyatékkal élők igényeinek kiszolgálását, valamint az eredeti nyelven bemutatott filmek közzétételét.

A kormánypárti politikus közölte: minden jósszándékú és szakmailag indokolt javaslatot támogatni fognak.

Nyitrai Zsolt államtitkár a kormány nevében azt hangsúlyozta: a régi, toldozott-foldozott, idejétmúlt médiatörvény megérett a változásra. Véleménye szerint a köz érdeke a hiteles, korrekt, sokszínű, tárgyilagos tájékoztatás, az olcsóbb, hatékonyabb, átláthatóbb, működőképesebb közmédia.

Kiemelte: nem lesz párhuzamos tartalomgyártás, nem lesznek hatalmas, álcivilekkel teletömött kuratóriumok, és nem lesznek lobbicsoportok a közmédiumoknál.

Kijelentette azt is, a javaslat az európai uniós irányelvek figyelembevételével készült el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a polgári kormány volt az, mely jogszabályi garanciákat nyújtott az oknyomozó és tényfeltáró újságíróknak.

Olvasóink írták

 • 10. unknown 2010. december 02. 09:08
  „9. berzebúb 2010.12.01. 22:27

  Szívből mondom, hogy értelek. Szívből mondom azt is, hogy az MSZP kormányon elhitette a néppel, hogy az államot működtetni lehet felvett külföldi hitelekből is, amelynek a fináléja az IMF-től (EU Banktól) kényszerűen felvett 12 milliárd euro mentőhitel lett. Amit most - ezt is szívből mondom - ettől az évtől fogva kell kamatostól visszafizetnie a mostani kormánynak. Az EU B-nak 2011 első negyedévben rögtön az általa adott teljes 2 milliárdot, az IMF-nek meg negyedévenként 960 millió Eurot. Ez az évben 6 milliárd lesz. E pénzt azért kényszerültünk felvenni, hogy államunk gazdasága ne csődöljön be.
  Azt is szívből mondom, hogy a Fidesz kormány meg TAPASZTALATLAN abban, hogy a nép felé tudatosítsa ezt a visszafizetés kötelezettséget elhiszi magáról azt, hogy elegendő, ha a beavatott, pénzügyi szakértők ismerik ezt a kényszerpályát. Azt hiszik a szerencsétlen TAPASZTALATLANOK, hogy mivel a szakma nem támadja őket, akkor arról a nép is tudatosan tud. A nép nem tudja, mert oda se figyel erre, a nép csak egy általános politikai vitát lát, érzékel. Ez a Fidesz politizálás, tájékoztatás súlyos hibája, hiányossága. Még maga Orbán Viktor is úgy másfél hónapja azt hittem kimondja, hogy 2011-ben 2.400 milliárd forintot (az eu tartozást és más lejáró hiteleket is beleértve összesítve) kell törleszteni az államnak, de ő is visszafogta magát, ő sem toldotta meg az általa kimondott ez évben visszafizetendő 1.200 milliárd forintról szóló mondatát azzal, hogy 2011-ben ez az adat 2.400 milliárd lesz. Nem értem! Nem tudom mi korlátozza őket abban, hogy a néppel, a néphez, a választóikkal kommunikáljanak s ne a vájtfülű közgazdász beavatottakkal.”
 • 9. berzebúb 2010. december 01. 22:27
  „7.
  8.
  Nekem egy valami hiányzik nagyon. De nem csak országos viszonylatban. És nem is nagy valami lenne.
  Csak nem lenne látványosság, nem lenne belőle egyből feltétlen dicsőség és hatalom. Nem lenne hallgatás és hazugság.
  Nem lenne senki hülyének nézve.
  Egy valami hiányzik.
  És az az őszinteség. Nem csak fentről. Mindenkiből, minden téren. (Tudjátok, ismerős..minden szinten, szinte minden..)

  Mondják, hogy a túlzott őszinteség sem jó.
  Meglehet.
  Ám amiben már az emberiség evickél jó ideje, az éppen az ellenkezője.
  Apropó: emberiség! Emberi tulajdonság a hazugság és az őszinteség is. És még tovább...
  Kérdés ki melyiket választja, tanulta, mintaként és szokta meg.
  Kérdés ki szop.a meg a leginkább ezt az egészet.
  A baj, hogy előbb-utóbb Mindenki.”
 • 8. unknown 2010. december 01. 21:15
  „Hm... Ha azok ott a Parlamentben nem jók, nem oda valók, akkor kik? Mi itt hatan eddig hozzászólók talán megfelelnénk? Áh, dehogy. Higgyünk abban, hogy valami új dolog, valami, ami nem a proletár internacionalizmuson alapuló kísérlet talán jobb, más lesz.”
 • 7. történész 2010. december 01. 20:16
  „berzebúb

  Igazatok van Itt az idő.húsz év minden mocskát, sarát elkellene már távolítani a politikai életből.A jelenlegi pártok alkalmatlanok és kompromittáltak a normális élet vitel biztosítására. A szocik sem ,a fidesz meg most mutatja ,hogy parancs uralmi rendszerrel akar érvényesülni, a többi párt meg annyira idióta,hogy még a célt sem látja a marakodásba amelyet az uralmi rendszer dob eléjük,hogy elterelje a figyelmüket.

  1916-ban Nagyabonyban Kovács XVI.János Csendőr törzssörmester zokogva borult az asztalra:
  Ősi turáni átok ül a Magyaron istenem...nincs bennük összetartás.”
 • 6. berzebúb 2010. december 01. 18:14
  „4.
  Tömör és sokat mondó az írásod! A kérdésedre a válasz: talány.
  Talán ha kisepregetnék a padlástól a pincéig a Parlamentet, akkor lehetne normális ország. Ám kérdés kik vennék át a tiszta helyeket? Kik tisztogatnának tovább országos szinten, hogy végre rend legyen? Ez is talány. Az viszont tény, hogy fentről lefelé kellene végezni az egész nagytakarítást, mert így nem sok értelme van. Csak maszatolás folyik. És nem csak 8 éve.”
 • 5. JungHeinrich 2010. december 01. 18:01
  „"Fidesz: közép-európai BBC jön létre" :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 4. studyfy 2010. december 01. 17:59
  „Az a bája a dolognak, hogy az ellenzék azt kifogásolja, amit ő csinált mikor kormányon volt. A kormány meg azt csinálja most, amit ő is kifogásolt mikor ellenzékben volt. Mikor lesz ebből egy normális ország?”
 • 3. joy 2010. december 01. 16:08
  „G. Orwell 1984.
  Vádold ellenfeled avval, amit te teszel!

  A Maszop jól tudja, mi a cenzura, hisz eleik 40 éven át gyakorolták. Azok, akik ma -vén trottyként- a fityisz tanácsadói.”
 • 2. Agyalapi 2010. december 01. 15:10
  „..."döntően a közmédiából az elmúlt nyolc évben eltávolított szakemberek térnek oda vissza." Helyes. Ezt látjuk mindenütt. Ez a népakarat.”
 • 1. unknown 2010. december 01. 14:52
  „"...Az MSZP nem támogatja a törvényjavaslatot, amely a szocialisták szerint a fenyegetettség, a totális függőség állapotába juttatja a média világát ..."

  Mondjuk ez erős túlzás, mert peldának okául kíváncsi lennék ez esetben az ATV, benne mondjuk Bolgár György szabad véleménye elmondása bárki általi korlátozására... Senki nem fog nyúlni a magánkézben lévő bármely oldali média függetlenségéhez. Sírni, sírni, sírni kell... Oda lesz a demokrácia. Jajj!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három baleset történt a csúszós úton az M3-ason

Három baleset történt a csúszós úton az M3-as autópályán szerdán, röviddel egymás után -… Tovább olvasom