Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

OGY: Külföldi katonai szerepvállalásokról tárgyalnak ma a képviselők

A képviselők elsőként a szlovén-magyar-olasz szárazföldi kötelékről szóló megállapodás megújításának kihirdetéséről mondhatják el véleményüket

Katonai missziók, napirend után


A nemzetközi katonai missziókban való magyar részvételről szóló összesen 16 előterjesztés vitájával fejezte be munkáját szerdán az Országgyűlés. A Fidesz és az MSZP támogatja a békeműveleteket, a Jobbik viszont ellenzi azokat.


Jobbik: a missziók nem a magyar nemzeti érdekeket szolgálják

Gyöngyösi Márton, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy 2001 óta az Amerikai Egyesült Államok geopolitikai céljainak megfelelően destabilizálta a világ több régióját, például Afganisztánt, Irakot, Szíriát, Észak-Afrikát és a Közel-Keletet is. Ennek következményeként kelt lábra az iszlám radikalizmus - mondta.

Szerinte Ukrajnában is geopolitikai küzdelem zajlik, amely a nyugati geostratégiai érdekek előmozdításáról szól.

Az afgán műveletről szólva a jobbikos képviselő azt mondta, Magyarország a kivonulás helyett "bent ragadt" Afganisztánban, és így továbbra is részese egy szerinte teljesen értelmetlen, teljes csőd felé vezető missziónak.

Összegzése szerint Magyarország többet veszít a NATO-tagsággal, mint amennyit nyer. A szóban forgó missziók nem a magyar nemzeti érdekeket, hanem az amerikai geopolitikai célokat szolgálják - mondta, közölve, hogy a Jobbik ezért nem támogatja a missziókat és az arról szóló beszámolókat.

Fidesz: a magyar szerepvállalás hozzájárul a nemzetközi műveletek sikereihez

A fideszes Ágh Péter arról beszélt, hogy a magyar szerepvállalás hozzájárul a nemzetközi békeműveletek sikereihez.

Afganisztánnal kapcsolatban kiemelte, a magyar honvédség katonái bebizonyították, hogy a kihívásoknak megfelelnek, és képesek hatékony együttműködésre.

Mindezzel hozzájárultak Magyarország pozitív megítéléséhez - hangsúlyozta.

Jobbik: felelőtlenség katonai alakulatokat állomásoztatni háborús övezetekben

A külföldön, terroristák által fenyegetett területeken való magyar katonai részvétel veszélyeztetheti Magyarország biztonságát, az ott szolgáló katonák életét - mondta Kulcsár Gergely, a Jobbik politikusa.

A képviselő felelőtlenségnek nevezte katonai alakulatok állomásoztatását háborús övezetekben.

A külföldi missziók költségei sem mellékesek - tette hozzá.

MSZP: jelentősen csökkent a Magyar Honvédség költségvetése

Demeter Márta a magyar honvédség állapotáról beszélt, és azt mondta: a tudás, tapasztalat, hivatástudat könnyen elvész, ha nincsenek meg a megfelelő eszközök a katonák munkájához. Nagyon fontos, hogy ha a katonák hazatérnek a missziókból, meglegyen a helyük a honvédségnél - rögzítette.

Kitért arra is, hogy több mint 250 milliárddal csökkent a Magyar Honvédség költségvetése az elmúlt öt évben.

Hozzátette: égető kérdés a helikopterbeszerzés, a mai napig nem történt semmi a kiírás tekintetében. A kormány tétlenségét e téren semmi nem indokolja - jegyezte meg.

Jobbik: miért nem törekszik Magyarország a NATO-n belüli semlegességre?

Staudt Gábor a honvédek áldozatos munkájára hívta fel a figyelmet, majd kiemelte, nem lehet mondani, hogy túl lennének fizetve, még akkor sem, ha missziókban vállalnak munkát. Felidézte, hogy a honvédelmi minisztertől a közelmúltban azt kérdezte, Magyarország miért nem törekszik a NATO-n belüli semlegességre. Ez nem a NATO-tól való semlegességet jelent, bár eljöhet egy ilyen helyzet is. Attól, hogy a védelmi szövetség tagjai vagyunk, még törekedni lehet arra, hogy csak a magyar érdekeket tartsák szem előtt. Ne vegyünk részt minden misszióban, vagy úgy vegyünk részt, hogy azt a magyar érdekekhez kötjük - jelentette ki, és kitért Svájc semleges helyzetére is.

Fidesz: egy sor képességtől megfosztották a szocialisták a honvédséget

Kósa Lajos azt mondta, hogy mindig megdöbbenti az a szocialista magatartás, amikor úgy beszélnek egyes témákról, mintha semmiről nem tehetnének, és most érkeztek volna a Marsról. Kitért a szocialista kormányok idején hozott intézkedésekre, és azt mondta: egy sor képességtől egész egyszerűen megfosztották a Magyar Honvédséget.

Szólt arról is, hogy azért mert a nyugdíjas katonák kiadásait beszámítják a kiadásokba, a honvédség képessége még egyáltalán nem fog nőni.
Kiemelte: nagyon könnyen belátható, hogy Magyarország biztonságát elsősorban politikai eszközökkel kell biztosítani. Ez nem más, mint a NATO-tagság, ami nem biztosíték mindenre, ezért kell a honvédség fejlesztését is biztosítani.

Megtévesztő Svájccal párhuzamot vonni - mondta, és hozzátette: a semlegességet nem a hegyek és a kitűnő potenciál biztosítja, hanem az a megegyezés, ami erről született.

Hende Csaba: számos tárgyi tévedés hangzott el

A honvédelmi miniszter zárszavában arról beszélt, hogy a vitában számos tárgyi tévedés és tudatos csúsztatás hangzott el. A Jobbiknak címezve a világtörténelem legsikeresebb szövetségének nevezte a NATO-t, jelezve, hogy 100 százalékos biztonságot nyújt tagjainak, a döntések pedig teljes konszenzussal születnek, Magyarországot egyenlő, megbecsült partnernek tartják. Az önálló védelemre reagálva közölte: ahhoz tízszeres költségvetés és a nőkre is vonatkozó több éves kötelező sorkatonaság kellene.
Hende Csaba Demeter Márta szavait visszautasítva szólt arról, hogy a honvédség költségvetése reálértéken nő, s utalt arra is, hogy a helikopterbeszerzéssel kapcsolatban elvégezték az előkészítő munkát.

Napirend után

Bana Tibor (Jobbik) Szombathely 70 évvel ezelőtti amerikai bombázásról emlékezett meg, amelynek során háromszázan meghaltak. Hende Csaba miniszter válaszában a támadás legfőbb indokaként azt jelölte meg, hogy Budapestről odaköltöztek a minisztériumok.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a menekültüggyel összefüggésben szorgalmazta a határőrség visszaállítását.

Az elnöklő Latorcai János az ülésnapot bezárta, az Országgyűlés csütörtökön reggel folytatja munkáját.

Katonai missziók


A nemzetközi katonai missziókban való magyar részvételről szóló összesen 16 előterjesztés vitájával folytatta szerdán munkáját az Országgyűlés.


Hende: fontosak a honvédségnek a nemzetközi katonai missziók

A honvédelmi miniszter szerint a nemzetközi katonai missziókban való részvétel fontos szerepet játszik a Magyar Honvédség életében. Hende Csaba több katonai misszióban való részvételről beszámolva úgy értékelt: ezek fontos eszközt is adnak a mindenkori magyar diplomácia kezébe az ország nemzetközi mozgásterének bővítéséhez, megőrzéséhez. Minden háborús konfliktus, legyen a Föld bármely pontján - kockázati tényező Magyarországnak is, elég a határokra érkező menekültekre gondolni - hangoztatta.

A szakminiszter jelezte, a missziók fontos lehetőséget kínálnak a magyar honvédek számára: a kiemelt kereseteken túl a szakmai fejlődés is komoly motivációt jelent az abban való részvételre.

Az Európai Unió szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójáról (EUTM Szomália) közölte, a március 31-ig szóló mandátum meghosszabbítását készíti elő az EU, annak függvényében hosszabbít majd Magyarország is. A misszió kötelékében legfeljebb tíz magyar katona vehet részt, de az EU-nak négy katona részvételét ajánlották fel - ismertette.

Hende Csaba elmondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa adott mandátumot az EU-nak a Közép-afrikai Köztársaságban végrehajtandó műveletre (EUFOR RCA), melynek elsődleges célja, hogy fenntartsa a békés biztonságos környezetet a fővárosban, Banguiban. A misszió mandátuma március 15-ig szól, a kormány hat magyar katona kiküldetését engedélyezte, jelenleg kettő szolgál a misszióban: egy a görögországi műveletparancsnokságon, egy pedig Banguiban - ismertette a miniszter.

Az ENSZ 2014 áprilisában hagyta jóvá a többdimenziós integrált stabilizációs misszió (MINUSCA) telepítését a Közép-afrikai Köztársaságba - mondta, megjegyezve: ennek a missziónak köszönhetően a későbbiekben az EU kivonja saját misszióját.

Hende Csaba közölte: az ENSZ misszió feladata a többi között a civilek védelme, segítségnyújtás a helyi hatóságok számára, az emberi jogok védelme, illetve a leszerelési folyamat támogatása. Hozzátette: a magyar kormány két törzstiszt kiküldését engedélyezte legfeljebb 2015. április 30-ig. Magyarország a műveleti területre 2015 március közepén küldi ki a magyar katonákat - mondta a miniszter, hozzáfűzve azt is: saját hatáskörben két fegyvertelen katonai megfigyelő kiküldetését is engedélyezte.

A honvédelmi tárca vezetője az EU Mali kiképző műveletében (EUTM Mali) való magyar részvételéről közölte, a 2016. május 18-ig tartó misszióban jelenleg hárman szolgálnak, májustól létszámuk ötre emelkedik.

Hende Csaba az afganisztáni katonai szerepvállalásról szólva ismertette: az ENSZ még 2001-ben hozta létre a Nemzeti Biztonsági közreműködő Erőt (ISAF), amely január 1-jével adta át helyét a NATO támogató és tanácsadó műveletének, "az eltökélt támogatás műveletének" (RSM). Mint mondta az ISAF-művelet 2014 végig tartó utolsó szakaszában a szövetségi felkérésnek megfelelően Magyarország átalakította szerepvállalását: azon képességeket telepítette, illetve tartotta meg, amelyekre 2015-től is szükség lesz.

Kifejtette: 2015 decemberi kormányhatározat alapján a különleges műveleti kontingensben 50, a légi kiképzés-támogató csoportban 13, a nemzeti támogató elemben 30, a biztosító szakaszban szintén 30 magyar katona vehet részt.

Vezérszónokok

Fidesz: a katonai missziókban való magyar részvétel erősíti az ország NATO-pozícióját

Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka, a honvédelmi bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetközi katonai missziókban való magyar honvédségi részvétel érzékelhetően erősíti Magyarország pozícióját a NATO-ban és az Európai Unióban.

A nemzetközi békeműveletekben szerzett tapasztalat és tudás elengedhetetlen Magyarország védelmének szempontjából is - mondta a kormánypárti politikus.

Tájékoztatása szerint napjainkban mintegy 700 magyar katona 12 országban teljesít szolgálatot békemisszió részeként. Ezek közül Kósa Lajos ismertette az afganisztánit, a közép-afrikai köztársaságbelit, a szomáliait és a malit.
Összegzése szerint Magyarország elkötelezett a nemzetközi béke és stabilitás megteremtése mellett.

MSZP: történelmi mélyponton a honvédség költségvetése

Demeter Márta, az MSZP vezérszónoka közölte, pártja támogatja a parlament előtt fekvő honvédelmi beszámolókat, ahogyan a missziókat is kivétel nélkül támogatták.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy történelmi mélypontra csökkent a magyar honvédség költségvetése, amely nem éri el a GDP egy százalékát sem. Mint mondta, elsősorban nem azért szükséges a védelmi költségvetés emelése, mert a NATO elvárja, hanem azért, mert az a magyar emberek érdeke.
A szocialista képviselő szólt arról is, reméli, hogy a hivatásos állomány megkapja majd a megígért béremelést.

Az ellenzéki politikus szerint a honvédelem ténylegesen nemzeti ügy, amelynek alappillére a nemzeti önerő és a szövetségi együttműködés. Nem kérdés - mondta -, hogy a nemzetközi válságkezelésben megvalósított magyar szerepvállalás Magyarország biztonságát is szolgálja.

Többnemzeti kötelék


A szlovén, a magyar és az olasz kormány közötti többnemzeti szárazföldi kötelékről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalásával kezdte munkáját szerdán az Országgyűlés.


Hende: megújul a többnemzeti szárazföldi kötelékről szóló megállapodás

Expozéjában Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, a többnemzeti szárazföldi köteléket 1998-ban hozták létre humanitárius és kutató-mentő, békefenntartó és válságkezelési műveletekben előforduló harci feladatok végrehajtására. Időközben szükségessé vált az együttműködést szabályozó megállapodás modernizálása, a törvényjavaslat tárgya a kormányközi megállapodás új változata.

Az új megállapodás szélesíti a kötelék tevékenységi körét: a megállapodás hatályba lépése után képesnek kell lennie például az ENSZ, az EU, illetve a NATO által vezetett feladatok végrehajtására - ismertette Hende Csaba. Hozzátette, az új megállapodás meghatározza a kötelék döntéshozó és -előkészítő szerveit, azok összetételét. Kimondja, hogy az olasz a vezető nemzet, és hogy a pénzügyi és logisztikai kérdések rendezését a védelmi minisztériumok közötti megállapodás rendezi.

A többnemzeti szárazföldi kötelékhez más nemzetek is csatlakozhatnak, továbbá lehetőség lesz arra, hogy harmadik nemzetek egyes aktivitásokban ad hoc részt vegyenek - mondta el Hende Csaba.

Kijelentette: a kötelékben történő részvétel jelentősen elősegíti a Magyar Honvédség 10 éves stratégiai tervében rögzített telepíthető műveleti dandár kialakítását, továbbá kiváló lehetőséget biztosít a közép- és hosszú távú közös műveleti tervezéshez, modernizációhoz.

Az MSZP támogatja a javaslatot

Demeter Márta (MSZP) fontosnak nevezte az ilyen nemzetközi katonai együttműködéseket, és jelezte, hogy pártja támogatja annak elmélyítését. Ugyanakkor beszélt arról is, a költségvetési ráfordításoknak is tükröznie kell, hogy minden résztvevő számára fontosak a megfelelő képességek.

Minden szövetség csak úgy lehet sikeres, ha az abban résztvevők külön-külön is megfelelő működőképességű haderővel rendelkezzenek, és azt fent tudják tartani, fejleszteni tudják - tette hozzá. Demeter Márta közölte, bíznak abban, hogy megvalósul az év közepére ígért béremelés a rendészeti szerveknél, illetve hogy a kormány növeli az alapfeladatok ellátására szánt összeget.

A Jobbik nem támogatja az együttműködés kibővítését

Bana Tibor (Jobbik) értékelése szerint az együttműködés megújításával hangsúlyosabban és körülhatároltabban fog megjeleni a más országok csatlakozásának módja az többnemzeti szárazföldi kötelékhez. A legfontosabbnak azt a változtatást nevezte, hogy a kötelék az ENSZ, az EU és a NATO műveleteibe egyaránt, területi korlátozás nélkül bevethető lesz a részes államok teljes konszenzusa mellett. Ezzel indokolta azt, miért utasítják el a javaslatot.

Elmondta, a Jobbik nem támogat "idegen érdekeket szolgáló" hadműveleteket. Hozzátette: elképesztőnek találták azt a felvetést, hogy Magyarország részt vehetne az Iszlám Állam (IÁ) elleni kurdisztáni misszióban. Közölte, bár a részvétel esetén a kormány a nyugati országoknál szerezne egy piros pontot, Magyarország érdekei előrébb valóak, és az országnak nem érdeke egy ilyen misszió, mivel így Magyarország is a szélsőségesek célpontjává válna.

Fidesz: más témába vágó kérdéseket hozott fel az ellenzék

Kósa Lajos (Fidesz) szerencsétlennek tartotta, hogy az ellenzéki képviselők témába nem illő kérdéseket vetettek fel. Ennek a megállapodásnak nincs köze az IÁ elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételhez - hangoztatta, jelezte, hogy azt majd később vitatják meg.

Furcsának nevezte, hogy a Jobbik elutasítja az Iszlám Állam elleni fellépést, mintha hiányozna az ellenzéki párt gondolkodásából a keresztényekkel való szolidaritás.

Az elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.

Korábban írtuk:

Az Országgyűlés mai ülésén Magyarország külföldi katonai szerepvállalásairól szóló előterjesztéseket tárgyal.

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirend mindössze két pontból áll.

A képviselők elsőként a szlovén-magyar-olasz szárazföldi kötelékről szóló megállapodás megújításának kihirdetéséről mondhatják el véleményüket.

Ezt követően tizenhat beszámoló, határozat és megállapodás együttes általános vitájára kerül sor, az előterjesztések Magyarország külföldi katonai szerepvállalásait fogják össze. Így egyebek mellett szó lesz az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben, valamint az Európai Unió Közép-afrikai köztársaságbeli, szomáliai és mali műveletében történő részvételről is.

A parlament csütörtökön, további nemzetközi szerződések tárgyalásával fejezi be e heti ülésezését.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legkésőbb 2016 elején elindul a szociális életpályamodell

A kormány törekvései között szerepel a szociális ágazatban dolgozó szakemberek anyagi megbecsülése. Tovább olvasom